1η Αυγούστου: Σβήνουν οι «παλιές» τηλεοράσεις στην Αττική

16-7-2014


















 Την 1η Αυγούστου 2014 έντεκα κέντρα εκπομπής αναλογικού σήματος στην Αττική και την Εύβοια θα πάψουν να λειτουργούν... Αυτό σημαίνει πως η ένδειξη «Χωρίς σήμα» θα εμφανιστεί στις οθόνες όσων δεν έχουν τηλεοράσεις με υποστήριξη του νέου σήματος MPEG-4. Ακόμη, όσοι καλύπτονται από τα κέντρα της Αίγινας και του Υμηττού θα πρέπει να επανασυντονίσουν τα ψηφιακά τους κανάλια.

Πάνω από 4 εκατομμύρια τηλεθεατές σε Αττική, Αργοσαρωνικό, κεντρική και νότια Εύβοια και βορειοδυτικές Κυκλάδες θα κάνουν το 2ο «switch-off», αποκτώντας τα μακροπρόθεσμα οφέλη του επίγειου ψηφιακού σήματος. Όσοι λαμβάνουν ήδη το ψηφιακό σήμα από Υμηττό και Αίγινα θα χρειαστεί να επανασυντονίσουν τους δέκτες τους, αφού το τηλεοπτικό πρόγραμμα θα μεταδίδεται στις νέες συχνότητες.


Αυτό σημαίνει πρακτικά τα παρακάτω:

Ακόμα και αν ένας τηλεθεατής έχει πρόσβαση τώρα στο ψηφιακό περιεχόμενο των καναλιών θα χρειαστεί την ημέρα της μετάβασης στην περιοχή του να επανασυντονίσει το δέκτη του, ώστε να αποθηκευτούν οι νέες, τελικές, συχνότητες, ενώ ίσως χρειαστεί να κάνει και επαναφορά στις εργοστασιακές ρυθμίσεις.

Η Digea υπενθυμίζει ότι για τη λήψη του ψηφιακού σήματος οι τηλεθεατές χρειάζεται να ανήκουν σε περιοχή κάλυψης των κέντρων εκπομπής του συγκεκριμένου switch – off και να διαθέτουν δέκτη που υποστηρίζει την τεχνολογία MPEG-4.

Οι αναλογικές τηλεοράσεις δέχονται εξωτερικά set-top box αποκωδικοποιητών, και ανάλογα με τον κατασκευαστή και το μοντέλο ενδέχεται να δέχονται και πιο διακριτικές προσθήκες, όπως ο αποκωδικοποιητής MPEG-4 σε μορφή κάρτας).

Αποκωδικοποιητής MPEG-4 χρειάζεται για κάθε αναλογική τηλεόραση.

Οι τηλεθεατές θα μπορούν να απολαμβάνουν τα κανάλια εθνικής και περιφερειακής εμβέλειας με τέλεια εικόνα και ήχο, χωρίς χιόνια και είδωλα, και να ενημερώνονται ηλεκτρονικά μέσω του δέκτη τους και της Υπηρεσίας Ηλεκτρονικού Προγράμματος (EPG), για το τηλεοπτικό πρόγραμμα που είναι σε εξέλιξη ή αυτά που ακολουθούν σε διάστημα μίας εβδομάδας.

Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της χρήσης του ψηφιακού σήματος είναι πως οι τηλεθεατές μπορούν να απολάυσουν το πρόγραμμα χωρίς παραμβολές, χιόνια ή διακοπές, όπως συχνά συνέβαινε μέχρι τώρα. Στο site της Digea συμπεριλαμβάνεται ειδική εφαρμογή για τους χάρτες κάλυψης καθώς και απαραίτητες πληροφορίες για τους τηλεθεατές. Στο www.digea.gr μπορεί να αναζητήσει κανείς πληροφορίες για τον εξοπλισμό που χρειάζεται καθώς και το κέντρο από οποίο καλύπτεται καλύτερα, πληκτρολογώντας απλά το όνομα της περιοχής που μένει. Επίσης, σε περιπτώσεις προβλήματος λήψης, προτείνεται οι τηλεθεατές να ελέγξουν εάν η κεράια τους «κοιτάει» προς το κύριο κέντρο εκπομπής.


Πηγή:tro-ma-ktiko.blogspot.gr

Σχόλια