Αυτό είναι το σχέδιο της Τουρκίας σε Αιγαίο και Κύπρο! - Το σεισμογραφικό Barbaros προκαλεί

20-10-2014
















 Η Τουρκία βρίσκεται σε “στρατιωτική διέγερση” στην νοτιοανατολική Μεσόγειο,με επίκεντρο την Κύπρο και τα “οικόπεδα” της ΑΟΖ της. Δεν ξεχνά το Αιγαίο όπου σε καθημερινή βάση προκαλεί διατηρώντας ανγκαστικά την Αθήνα σε μια κατάσταση εξοντωτικού διαρκούς συναγερμού.

Είναι προφανές ότι οι προκλήσεις των Τούρκων δεν είναι τυχαίες. Είναι σχεδιασμένες και συντονισμένες γι΄ αυτό και εξαιρετικά ανησυχητικές.

To τουρκικό σεισμογραφικό σκάφος "Barbaros" μπήκε λίγο μετά το μεσημέρι στο οικόπεδο 3 της κυπριακής ΑΟΖ.

Όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης συνοδεύεται από τα υποστηρικτικά πλοία M/V Bravo και M/V Deep Supporter και μια φρεγάτα. Ο υπουργός 'Αμυνας, Χριστόφορος Φωκαΐδης, τόνισε ότι πρόκειται για μια προκλητική και παράνομη ενέργεια που παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο που ταυτόχρονα υπονομεύει την ασφάλεια και σταθερότητα στην περιοχή.

Click4More Αυτό είναι το σχέδιο της Τουρκίας σε Κύπρο - Αιγαίο Λίγο μετά τις δύο το μεσημέρι, ολοκληρώθηκε το πρώτο μέρος της συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου, στην οποία εξετάστηκε η κατάσταση όπως διαμορφώνεται με τις τουρκικές προκλήσεις. Στη συνεδρίαση, έγινε ανασκόπηση της πορείας του Κυπριακού, συζητήθηκαν οι τουρκικές ενέργειες και αναλόγως των εξελίξεων τα περαιτέρω μέτρα αντίδρασης, όπως ανάφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι η συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου θα συνεχιστεί και αύριο, οπότε θα ανακοινωθούν και τα περαιτέρω μέτρα αντίδρασης της Λευκωσίας. Σημείωσε, επίσης, ότι υπήρξε ομόφωνη καταδίκη των τουρκικών προκλήσεων από τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου, προσθέτοντας ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε τα κόμματα για όλες τις εξελίξεις, ενώ σε κλίμα συναντίληψης ακούστηκαν εισηγήσεις τόσο από τους αρχηγούς των κομμάτων όσο και από τον τέως πρόεδρο της Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια.

«Να ανακρούσει πρύμνα» κάλεσε την Τουρκία ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευ.Βενιζέλος σε δήλωσή του σχετική με την παρουσία τουρκικού ερευνητικού σκάφους εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Επισημαίνοντας ότι με την παρουσία του τουρκικού σκάφους εντός της κυπριακής ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας για τη διενέργεια ερευνών, η Τουρκία «προσβάλλει βάναυσα το διεθνές δίκαιο της θάλασσας», ενώ επίσης «ενεργώντας εξ ονόματος του τουρκοκυπριακού ψευδοκράτους» επί της ουσίας «αρνείται να αναγνωρίσει την υπόσταση και τη διεθνή νομική προσωπικότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, που είναι μέλος του ΟΗΕ, της ΕΕ και της ευρωζώνης» ο κ.Βενιζέλος υπογραμμίζει ότι η Άγκυρα θέτει «ανυπέρβλητα εμπόδια στην ευρωπαϊκή της πορεία και προοπτική».

Επιπλέον, υπογραμμίζει ο κ.Βενιζέλος, με την πράξη της η Τουρκία «υπονομεύει τον διάλογο στην Κύπρο και δημιουργεί μια εστία κρίσης, τη στιγμή που η διεθνής προσοχή είναι στραμμένη στο Κομπάνι, τον ISIS, στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και στις κρίσεις που εκδηλώνονται στα νότια και ανατολικά της Ευρώπης. Δυστυχώς το μέτωπο διασπάτει και η ευθύνη της Τουρκίας είναι τεράστια».

Ως εκ τούτου, ο Έλληνας αξιωματούχος καλεί την Τουρκία «να ανακρούσει πρύμνα – όχι μόνο το πλοίο αλλά και η εξωτερική πολιτική της χώρας, να κινηθεί στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας και να υποστηρίξει τις διαπραγματεύσεις στην Κύπρο».


Πηγή:www.newsit.gr

Σχόλια