Ρωσία και Κίνα στηρίζουν την Κύπρο

14-11-2014
















Δύο πολύ σημαντικές χώρες, που είναι και μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η Ρωσία και η Κίνα, στηρίζουν τον δίκαιο αγώνα της Κύπρου και αναγνωρίζουν το αναφαίρετο δικαίωμα της της Λευκωσίας να κάνει έρευνες στην ΑΟΖ και να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς της πόρους.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ που δημοσιεύει ο Φιλελεύθερος, Μόσχα και Πεκίνο έστειλαν το μήνυμα συμπαράστασης προς την Λευκωσία απαντώντας στην επιστολή που είχε στείλει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, προς τους διεθνείς παίκτες για να καταγγείλει τις τουρκικές προκλήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Ο Ρώσος πρέσβης στη Λευκωσία μετέφερε προς την κυβέρνηση τη διαβεβαίωση της Μόσχας ότι υποστηρίζει τη θέση αρχών για το σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου.

Επισήμανε πως όσα έχουν συζητηθεί στο Μιλάνο μεταξύ των Προέδρων της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Κυπριακής Δημοκρατίας για το θέμα αυτό ισχύουν, παραπέμποντας παράλληλα και σε δημόσιες ανακοινώσεις με τις οποίες η Μόσχα παρείχε τη στήριξη της στη Λευκωσία έναντι των τουρκικών ενεργειών. Ο πρόεδρος Πούτιν, στη συνομιλία που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο Μιλάνο, σύμφωνα με δήλωση τότε του κυβερνητικού εκπροσώπου, «επαναβεβαίωσε τη ρωσική θέση αρχής τόσο σε ό,τι αφορά τη λύση του Κυπριακού όσο και για το αναφαίρετο δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αξιοποιεί και να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς πόρους εντός της ΑΟΖ της, χαρακτηρίζοντας ως απαράδεκτη την όποια παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Η πρεσβεία της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στη Λευκωσία, με ρηματική διακοίνωση, εκφράζει την υποστήριξή της στην εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας και το δικαίωμά της να ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα, όπως και το δικαίωμα στη διενέργεια ερευνών.


Πηγή:www.tribune.gr

Σχόλια