Ριζικές ανατροπές στις συντάξεις από την 1η Ιανουαρίου...Πώς θα υπολογίζονται;

22-12-2014



















Λίγες ημέρες απομένουν μέχρι την αλλαγή του χρόνου, από την αρχή του οποίου... θα δουν κάποιες αλλαγές, προς το χειρότερο, όσοι αποφασίσουν να βγουν στη σύνταξη.

Ουσιαστικά, με βάση τα ήδη ψηφισθέντα, αλλάζει ο τρόπος υπολογισμός της σύνταξης για όσους συνταξιοδοτηθούν από 1ης Ιανουαρίου. Με βάση το νέο μεικτό σύστημα, τα χρόνια ασφάλισης μέχρι την 1η Ιανουαρίου του 2011 θα υπολογιστούν με το παλαιό, ενώ μετά την 1η Ιανουαρίου 2011 θα υπολογιστούν με το νέο σύστημα, δηλαδή ως το άθροισμα βασικής και αναλογικής σύνταξης. Η βασική σύνταξη τη νέα χρονιά διαμορφώνεται στα 360 ευρώ, ενώ η αναλογική σύνταξη εξαρτάται από τα έτη ασφάλισης και τον μισθό.

Σημειώνεται, ωστόσο, ότι για περίπου 150.000 ασφαλισμένους που έχουν θεμελιώσει δικαίωμα (έτη ασφάλισης και όριο ηλικίας) αλλά θα βγουν στη σύνταξη τα επόμενα χρόνια παραμένει σε ισχύ ο παλαιός τρόπος υπολογισμού (δηλαδή δεν θα έχουν καμία επίπτωση στη σύνταξη).
Παράλληλα, τίθεται σε εφαρμογή η επιβολή ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στα επικουρικά ταμεία, κάτι το οποίο σημαίνει ότι τα ταμεία θα είναι υποχρεωμένα να περνούν κάθε τρίμηνο από τον έλεγχο της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής. Ουσιαστικά, κάθε φορά που θα προκύπτει έλλειμμα θα πρέπει να μειώνονται οι συντάξεις.

«Κούρεμα» και στο εφάπαξ

Η αλλαγή αφορά όσους υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης από τον Σεπτέμβριο του 2013, καθώς γι' αυτούς το εφάπαξ θα υπολογισθεί με βάση τον μαθηματικό τύπο.


Πηγή:tro-ma-ktiko.blogspot.gr

Σχόλια