Χωρίς αποζημίωση 200 συνταξιούχοι της ΕΛΒΟ από το 2010

22-12-2014 .

















Να μην κλείσει μια από τις τελευταίες βαριές βιομηχανίες της χώρας ζήτησαν σήμερα συμπολίτευση και αντιπολίτευση του περιφερειακού συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας. Κραυγή αγωνίας από 200 συνταξιούχους πρώην εργαζόμενους της ΕΛΒΟ, οι οποίοι δεν έχουν πάρει τις αποζημιώσεις τους από το 2010 ακόμη, με παρέμβασή τους σήμερα στο περιφερειακό συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας.


Ο εκπρόσωπος των συνταξιούχων κ. Αβρανιτίδης περιέγραψε το πρόβλημα, λέγοντας ότι 200 οικογένειες είναι σε απόγνωση και δεν μπορούν πλέον να επιβιώσουν. «Εκφράζουμε την αγανάκτησή μας προς την κυβέρνηση για την περιφρόνηση που δείχνει απέναντί μας από το 2010 ως σήμερα με τη μη καταβολή της νόμιμης αποζημίωσης. Αν δεν πληρώσουν θα μας βρίσκουν συνέχεια μπροστά τους. Δεν αντέχουμε άλλο. Δεν μπορούμε να ζήσουμε», τόνισε.
Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, αλλά και όλη η αντιπολίτευση εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους στους συνταξιούχους, αλλά και την αντίθεσή τους στο κλείσιμο της ΕΛΒΟ.

«Η ΕΛΒΟ πρέπει να μείνει ζωντανή. Μπορεί να προσφέρει ακόμη στο κράτος και μάλιστα χωρίς κόστος. Είναι εθνικής σημασίας. Ζητούμε άμεση λύση τόσο στο θέμα των συνταξιούχων, όσο και στη λειτουργία της ΕΛΒΟ από την κυβέρνηση. Δεν είναι δυνατόν 200 οικογένειες να βρίσκονται σε τέτοια κατάσταση με ευθύνη άλλων. Είναι απάνθρωπο. Έχουν μπει στη γενικευμένη λογική της περικοπής δαπανών, αλλά δεν μπορεί να λειτουργεί έτσι η χώρα. Υπάρχουν και εξαιρέσεις», δήλωσε ο κ. Τζιτζικώστας. «Η ΕΛΒΟ είναι απαραίτητο να συνεχίσει τη λειτουργία της. Παλεύω και προσωπικά μέσα από τη Βουλή επί χρόνια για να διατηρηθεί η ελληνική αμυντική βιομηχανία ζωντανή. Η ΕΛΒΟ έχει πολλά να προσφέρει στο κράτος ακόμη, παρά τον πόλεμο που υφίσταται από μια σειρά συμφερόντων», επισήμανε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Γιάννης Ιωαννίδης.

Η επικεφαλής της «Ριζοσπαστικής Αριστερής Ενότητας», Δέσποινα Χαραλαμπίδου, τόνισε ότι «είναι ανάγκη η ΕΛΒΟ να συνεχίσει τη λειτουργία της, διότι εκτός των άλλων κινδυνεύουν να χαθούν και 200 υφιστάμενες θέσεις εργασίας. Με τις πολιτικές που ακολουθούνται οδεύει σε πλήρη απαξίωση και ξεπούλημα. Είναι ένα από τα τελευταία φουγάρα στη ΒΙΠΕ και δεν πρέπει να κλείσει. Το περιφερειακό συμβούλιο πρέπει να βρει έναν πρακτικό τρόπο για να βοηθήσει ουσιαστικά τους συνταξιούχους».

Ο επικεφαλής της «Ελληνικής Αυγής», Νίκος Χρυσομάλλης, δήλωσε ότι «δεν μπορεί να χαθεί μια από τις τελευταίες μεγάλες βιομηχανίες της χώρας, όπως είναι οι εταιρίες του κομματιού της αμυντικής βιομηχανίας. Χάνουμε τη βαριά βιομηχανία της χώρας. Να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε τους εργαζομένους και τους συνταξιούχους». Ο περιφερειακός σύμβουλος της παράταξης «Συμμετέχω», Δημήτρης Μούρνος, είπε ότι «με αυτόν τον τρόπο εκχωρείται η εθνική κυριαρχία» και μίλησε για «ενέργειες εξάρτησης και υποταγής».

Ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Γιάννης Ζιώγας, υπογράμμισε ότι «υπάρχει σχέδιο να κλείσουν οι αμυντικές βιομηχανίες της χώρας και στο μέλλον όλο αυτό το έργο να μεταφερθεί στη Βόρεια Ευρώπη, με τις πολιτικές της ΕΕ».

Ο επικεφαλής της ΑΝΤΑΡΣΙΑ, Θανάσης Αγαπητός, ζήτησε να αποτραπεί το κλείσιμο της ΕΛΒΟ και είπε ότι έχει καταθέσει πρόταση «για να σταματήσει το ξεπούλημα». Πάντως, ψήφισμα, κατά την πάγια πρακτική της διοίκησης του περιφερειακού συμβουλίου δε βγήκε. Ο περιφερειάρχης είπε ότι «δεν μπορούμε να κοροϊδεύουμε τους ανθρώπους με ψηφίσματα. Αρνούμαστε να γίνουμε βιομηχανία έκδοσης ψηφισμάτων. Έχω δώσει οδηγία στον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης να ενεργήσει προς την κυβέρνηση, ώστε να βγει απόφαση για άμεση καταβολή των αποζημιώσεων των συνταξιούχων. Να μας συνδράμουν και οι βουλευτές του περιφερειακού συμβουλίου για να ενισχύσουν την πρωτοβουλία μας προς την κυβέρνηση για να βρεθεί λύση, με ουσιαστική παρέμβαση και όχι με ψηφίσματα που καταντούν χαρτιά σε κάποια συρτάρια».


Πηγή: voria.gr

Σχόλια