Με το «σωληνάκι» μας κρατάει ο Ντράγκι: Κατά 900 εκατ. ευρώ αυξήθηκε ο ELA

22-7-2015















 Το όριο αυξήθηκε πλέον στα 90,4 δισ. - Το ύψος του «κουρέματος» των ενεχύρων που μπορούν να καταθέσουν οι ελληνικές τράπεζες παρέμεινε αμετάβλητο Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) αποφάσισε σήμερα το μεσημέρι, μέσω τηλεδιάσκεψης, να αυξήσει το όριο της χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών μέσω του ELA.

Με το όριο να βρίσκεται στα 89,5 δισ. ευρώ, η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σημαίνει ότι ο ELA ανέρχεται πλέον σε 90,4 δισ. ευρώ.

Την περασμένη εβδομάδα, το ΔΣ της ΕΚΤ είχε αποφασίσει να αυξήσει το όριο του ELA πίσης κατά 900 εκατ. ευρώ, δίνοντας το σήμα για άρση της τραπεζικής αργίας.

Η αύξηση θεωρείτο σχεδόν δεδομένη, καθώς η Αθήνα ακολουθεί κατά γράμμα τα συμφωνηθέντα με τους πιστωτές, ενώ η ΕΚΤ, ήδη, έχει εκφράσει την ικανοποίησή της για την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει και στην ψήφιση -σήμερα- της κοινοτικής οδηγίας για την ανακεφαλαιοποίηση και αναδιάρθρωση των τραπεζών (BRRD).

Το ύψος του «κουρέματος» των ενεχύρων που μπορούν να καταθέσουν οι ελληνικές τράπεζες παρέμεινε αμετάβλητο, με αρκετούς αναλυτές να τονίζουν ότι, εάν όλα φυσικά ακολουθήσουν την επιθυμητή πορεία και υπάρξει τελική συμφωνία Ελλάδας και πιστωτών, η διοίκηση της ΕΚΤ είναι πρόθυμη να επανεξετάσει το ενδεχόμενο να μειώσει το «κούρεμα» αυτό, αλλά θα το πράξει από το Σεπτέμβριο και μετά.

Όπως ανέφερε, νωρίτερα σήμερα, δημοσίευμα του Bloomberg, το 59% των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του πρακτορείου δήλωσαν ότι η ΕΚΤ θα μειώσει από το Σεπτέμβριο το «κούρεμα» που επιβάλλεται στα ενέχυρα που δίνουν οι ελληνικές τράπεζες έναντι του ELA.
Παράλληλα το 90% των οικονομολόγων αναμένει ότι έως το τέλος του έτους τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου και τα τραπεζικά ομόλογα με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου θα μπορούν να γίνονται δεκτά από την ΕΚΤ για πράξεις αναχρηματοδότησης (σ.σ.: αυτό σημαίνει ότι οι ελληνικές τράπεζες θα δανείζονται απευθείας από την ΕΚΤ με χαμηλότερο επιτόκιο, μόλις 0,05%).


Πηγή:www.protothema.gr

Σχόλια