Το Πανευρωπαϊκό μποϊκοτάζ Γερμανικών προϊόντων

22-7-2015

















 Η Γερμανική στρατηγική του τέταρτου Ράιχ γεννήθηκε χωρίς καμιά καθυστέρηση πάνω στα συντρίμμια και στην καταστροφή που προκάλεσε το τρίτο Ράιχ. Πριν από είκοσι ακριβώς χρόνια (1995) η «Ελευθεροτυπία» είχε αναδημοσιεύσει ένα άρθρο Ελβετού δημοσιογράφου που είδε για πρώτη φορά το φώς της δημοσιότητας το 1945, αμέσως μετά την κατάρρευση του τρίτου Ράιχ. Το άρθρο περιελάμβανε συνέντευξη ενός ηττημένου, υψηλόβαθμου Γερμανού αξιωματούχου, τα λόγια του οποίου δεν ήταν μόνο ανατριχιαστικά αλλά και προφητικά:

 «Οι λαοί ξεχνούν γρήγορα. Αυτή είναι εξάλλου και η διαφορά τους από ένα έθνος που θυμάται, όπως η ανώτερη φυλή των Γερμανών. Τα χρήματα που θα δοθούν για την ανοικοδόμηση της Γερμανίας θα είναι πολλά, θα έρθουν να δουλέψουν για μας και αυτοί που μέχρι τώρα πολέμησαν εναντίον μας. Είμαστε μια φυλή εργατική, που θα ξαναδημιουργήσει την ισχυρή, ενωμένη Γερμανία. Θα δείτε ότι θα γίνουμε η ισχυρότερη οικονομικά χώρα. Και τότε ο Γκέμπελς θα μπορέσει να σηκωθεί από τον τάφο του και να αναφωνήσει: «Και όμως νικήσαμε!»».

 Εξήντα περίπου χρόνια μετά το τέλος του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου, το εμπορικό ισοζύγιο της ενιαίας πλέον Γερμανίας το έτος 2014, έκλεισε με πλεόνασμα ρεκόρ 217 δισεκατομμυρίων Ευρώ, εξαγωγές που έφθασαν τα 1.134 δισεκατομμύρια Ευρώ και εισαγωγές 916,5 δισεκατομμυρίων. Πολλοί πατριώτες Ευρωπαϊκών χωρών έσπευσαν μεταπολεμικά στην Γερμανία και βοήθησαν σημαντικά στην ανοικοδόμηση της και στην θεμελίωση της ισχυρότερης σήμερα Ευρωπαϊκής χώρας στον τομέα της οικονομίας.

Η ιστορία όμως επιφυλάσσει παράξενα παιχνίδια που συνδυάζονται αόρατα, χωρίς εμφανή αιτία, με το δίκαιο και το άδικο, το ισχυρό και το αδύναμο, το σωστό και το λάθος. Έτσι και στις μέρες μας, η μεθοδική, αθόρυβη και συστηματική οικονομική επιβολή του Τέταρτου Ράιχ σε ολόκληρη την Ευρώπη σκοντάφτει για μια ακόμα φορά στην «μικρή» Ελλάδα. Όλα όσα συνέβησαν εξ αιτίας της Ελλάδος στον πρώτο και στον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο με οδυνηρές συνέπειες για την Γερμανία, φαίνεται να επαναλαμβάνονται για μια ακόμα φορά. Η συμφωνία – λαιμητόμος που επεβλήθη στις 12 Ιουλίου 2015 στην Ελλάδα με «πρωταγωνίστρια» την Γερμανία και τους σημερινούς δορυφόρους της (Ολλανδία, Λετονία, Σλοβακία, Εσθονία, Φιλανδία κ.α.), ξεσήκωσε όχι μόνο τους λαούς των μεγάλων Ευρωπαϊκών χωρών αλλά και κυβερνήσεις παγκόσμιων υπερδυνάμεων.

Η Ελλάδα κατάφερε για πρώτη φορά μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο να αναδείξει ένοχα μυστικά της Γερμανικής πολιτικής, τα οποία αφύπνισαν ευρύτατες λαϊκές μάζες – όχι μόνο μέσα στην Ευρώπη, όπως η άρνηση εξόφλησης του κατοχικού δανείου της Γερμανίας, η άρνηση καταβολής πολεμικών αποζημιώσεων, η επιβολή ασφυκτικού οικονομικού ελέγχου με απλόχερη μίζα σε πολιτικούς & άλλα φυσικά πρόσωπα και μόνιμο στόχο την λεηλασία του αμύθητου πλούτου της Ελλάδος, τον αχαλίνωτο οικονομικό ιμπεριαλισμό σε ολόκληρη την Ευρώπη με όπλο την οικονομική ισχύ που αποκτήθηκε στις πλάτες των Ευρωπαϊκών λαών κ.α.π.

Για πρώτη φορά μετά από πολλές δεκαετίες, οι μεγάλες δυνάμεις που πολέμησαν την Γερμανία με το αίμα εκατομμυρίων ανθρώπων, αισθάνθηκαν τον κίνδυνο να επανέρχεται προσεκτικά καλυμμένος με την μορφή της σαρωτικής οικονομικής δύναμης της σημερινής Γερμανίας.

Η Ελληνική «ανυπακοή» δημιούργησε μεγάλες, αλυσιδωτές αντιδράσεις που περιγράφονται ανάγλυφα από την έγκυρη Γερμανική εφημερίδα Die Welt σε άρθρο της (19 Ιουλίου 2015) στο οποίο, μεταξύ άλλων, γράφει και τα εξής:

«Ένα κύμα μίσους για τη Γερμανία κατακλύζει την Ευρώπη – το μίσος έχει ξεπεράσει εδώ και καιρό τα σύνορα της Ελλάδας και έχει διαχυθεί σε όλη σχεδόν την ήπειρο. Και όμως. Μόλις πριν από ένα χρόνο η κατάσταση ήταν διαφορετική. Ο γερμανικός λαός παρουσιαζόταν στον αμερικανικό, τον ιταλικό ακόμη και στον αυστριακό Τύπο ως αυτός που έλυνε προβλήματα, έκανε μακροπρόθεσμα σχέδια, με δύο λόγια ως το πρότυπο που θα έπρεπε να ακολουθούν όλες οι σύγχρονες χώρες.

Τώρα όμως προωθείται η εικόνα του μισητού Γερμανού που δεν διστάζει να υποτάξει μικρά κράτη, ο οποίος αψηφά τις ειρηνευτικές συνθήκες με τον εθνικισμό του και γεμίζει ανυπεράσπιστες οικονομίες με τον στρατιωτικό του εξοπλισμό. Το μίσος για τη Γερμανία έχει ξεπεράσει εδώ και καιρό τα όρια της Ελλάδας και έχει εξαπλωθεί και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.

Στα ιταλικά μέσα ενημέρωσης γίνεται λόγος για βασανιστές κρατών, για τη μανία της Γερμανίας να υπερισχύσει «όλων». Για μια Ευρώπη την οποία και πάλι η Γερμανία βομβαρδίζει μέχρι να την καταστρέψει για να παρακολουθεί από ψηλά τη θέα. Για το ένστικτο των Γερμανών για παντοδυναμία. Για το τέταρτο Ράιχ. Στην Πορτογαλία εμφανίζεται ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ως η μεγαλύτερη απειλή για την ήπειρο, πολύ μεγαλύτερη από την τρομοκρατία και τον λαϊκισμό. Ο Αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν, αν και κάπως πιο διπλωματικά, υιοθετεί ανάλογη ρητορική: η Γερμανία με τις «προκλήσεις» της έπαιξε με τη φήμη της. Όμως και σε πιο μετριοπαθείς χώρες, έχει αλλάξει σημαντικά η εικόνα της Γερμανίας, όπως για παράδειγμα στο Βέλγιο. Η φλαμανδική εφημερίδα De Standaard γράφει για τη «Γερμανία και τους 18 νάνους», επισημαίνοντας ότι πλέον δεν πρόκειται «για τη συμπαθητική χώρα της επανένωσης». Ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν έκανε λόγο επανειλημμένα για τα «φαντάσματα του παρελθόντος». Και ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι μίλησε για την «αφάνταστη ταπείνωση» των Ελλήνων από τη Γερμανία».

Μέσα σε αυτό ακριβώς το κλίμα ξεπήδησε μια αυθόρμητη κίνηση για Πανευρωπαϊκό μποϊκοτάζ Γερμανικών προϊόντων με στόχο να πληγεί η «αχίλλειος πτέρνα» της Γερμανικής ισχύος. Σύμφωνα με την Die Welt η διαδικτυακή εκστρατεία #BoycottGermany για το μποϊκοτάζ Γερμανικών προϊόντων ξεκίνησε από την Ισπανία.

Λίγα εικοσιτετράωρα μετά την «συμφωνία» των Βρυξελλών (15 Ιουλίου 2015), το BBC σε άρθρο του με τίτλο «Ποιος καλεί τον κόσμο να κάνει μποϊκοτάζ σε Γερμανικά προϊόντα;» αναφέρει μεταξύ άλλων και τα εξής ενδιαφέροντα:

«Τα Γερμανικά σήματα και τα Γερμανικά προϊόντα αποτελούν τον τελευταίο στόχο πολιτικών ακτιβιστών που ξεσηκώθηκαν εναντίον της συμφωνίας «διάσωσης» της Ελλάδος. Το σύνθημα #BoycottGermany εμφανίστηκε στο Twitter σε σχέση με την Ελληνική κρίση το τελευταίο Σαββατοκύριακο (το διάστημα της Ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής) και άρχισε να μεγαλώνει από την Δευτέρα. Το σύνθημα χρησιμοποιήθηκε περισσότερο από 30.000 φορές μέσα σε harts που είναι της μόδας σε όλη την Ευρώπη από αριστερές και αναρχικές φωνές.

Ένα από τα πιο επαναλαμβανόμενα μηνύματα ανήκει στον David Graeber, Αμερικανό αναρχικό ακτιβιστή και καθηγητή ανθρωπολογίας στο London School of Economics, το οποίο αναφέρεται στην ακύρωση, μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, όλων των οφειλών που είχαν συσσωρευτεί από το ναζιστικό καθεστώς.

Άλλοι ακτιβιστές ζητούν ειδική στόχευση των γερμανικών προϊόντων πολυτελείας με συνθήματα όπως «Μην αγοράζετε Volkswagen ή Miele», ενώ κυκλοφορούν ευρέως αντιναζιστικές αφίσες του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου:

Ένα άλλο σύνθημα (#ThisIsACoup – Αυτό είναι ένα πραξικόπημα) εξαπλώθηκε ταχύτατα σε ολόκληρη την Ευρώπη από την ισπανική αριστερά που υποστηρίζει και το μποϊκοτάζ Γερμανικών προϊόντων.

Στην Ελλάδα, η ιδέα του μποϊκοτάζ διεκδικείται από το ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ με αφίσες σε Ελληνικά και Αγγλικά που κυκλοφορούν ευρύτατα στο διαδίκτυο. Την πρόταση πάντως για μποϊκοτάζ των Γερμανικών προϊόντων την είχε διατυπώσει πρώτος με συνέντευξη του στο «BΗΜΑgazino», τον Μάρτιο του 2015, ο διάσημος Έλληνας σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς.


Πηγή:koumakis.analyst.gr

Σχόλια