Πληροφορίες για καθυστέρηση της διαδικασίας ψήφισης του μνημονίου από την Πρόεδρο της Βουλής

12-8-2015














 Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς

Διαψεύστηκαν οι βεβαιότητες του Μεγάρου Μαξίμου ότι δεν θα υπήρχαν εμπόδια από την πλευρά της Προέδρου της Βουλής για την έκτακτη επαναλειτουργία του κοινοβουλίου, προκειμένου να ψηφιστεί το μνημόνιο και τα προαπαιτούμενα της πρώτης δόσης της του νέου χρηματοδοτικού προγράμματος. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ζωή Κωνσταντοπούλου θέτει εμπόδια στην έκτακτη κοινοβουλευτική διαδικασία που θέλει να δρομολογήσει η κυβέρνηση. Η Ζωή Κωνσταντοπούλου πρόκειται να συγκαλέσει διάσκεψη των προέδρων το βράδυ της Τετάρτης, πιθανόν κατά στις 9.30 για να αποφασιστεί αν θα ανοίξει η Βουλή.

Επιθυμία του πρωθυπουργικού επιτελείου ήταν να ξεκινήσει ο πρώτος κύκλος συζητήσεων στις επιτροπές του κοινοβουλίου την Τετάρτη. Ωστόσο με την τοποθέτηση της διάσκεψης των προέδρων το βράδυ αυτής της ημέρας, το νωρίτερο στο οποία θα μπορούσε να ξεκινήσουν οι συζητήσεις των επιτροπών θα είναι την Πέμπτη το πρωί. Πρέπει έτσι όλη η διαδικασία να ολοκληρωθεί την ίδια μέρα ώστε είναι δυνατόν να έρθει προς ψήφιση το νομοσχέδιο τα ξημερώματα της 14ης Αυγούστου.
Δεν υπάρχει προς το παρόν κάποια επίσημη δήλωση της Προέδρου της Βουλής που αιτιολογεί την απόφασή της για διάσκεψη των προέδρων την Τετάρτη. Πάντως ο πρωθυπουργός της έστειλε επιστολή στην οποία τονίζει την κρισιμότητα της κατάστασης και την επιτακτική ανάγκη να έχει ολοκληρωθεί η συνεδρίαση της ολομέλειας την Πέμπτη 13 Αυγούστου. Η επιστολή αναφέρει ότι:
«Προς την Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων

Αξιότιμη κυρία Πρόεδρε,

Όπως γνωρίζετε, η Συμφωνία με τους Θεσμούς για την αναχρηματοδότηση του Ελληνικού χρέους συνήφθη τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, 11 Αυγούστου 2015. Η κρισιμότητα της κατάστασης επιβάλλει την άμεση σύγκληση της Ολομέλειας της Βουλής προκειμένου να προχωρήσουν οι σχετικές διαδικασίες για την επικύρωση της Συμφωνίας και την εκταμίευση της πρώτης προβλεπόμενης δόσης.

Ως εκ τούτου, παρακαλώ να συγκαλέσετε την Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων προκειμένου να εισαχθεί προς συζήτηση και ψήφιση το σχετικό νομοσχέδιο σύμφωνα με τα ά. 76 παρ. 4 του Συντάγματος και 109 του Κανονισμού της Βουλής.

Η πρόθεση μου, ώστε να μην υπάρχουν δικαιολογημένες αντιδράσεις για το πιεστικό χρονοδιάγραμμα, είναι να κατατεθεί σήμερα το σχετικό νομοσχέδιο για να διανεμηθεί εγκαίρως στους Βουλευτές. Στη συνέχεια μπορούν να συνεδριάσουν οι αρμόδιες Επιτροπές την Τετάρτη 12 Αυγούστου και η διαδικασία να ολοκληρωθεί με τη συνεδρίαση της Ολομέλειας την Πέμπτη 13 Αυγούστου.

Με τιμή
Αλέξης Π. Τσίπρας»


Πηγή:www.rizopoulospost.com

Σχόλια