«Στάζει φαρμάκι» ο γαλλικός Τύπος για τον Τσίπρα

23-10-2015
















 «Κοίταζε τον ουρανό και τα παπούτσια του επειδή δεν μιλάει γαλλικά» γράφουν τα γαλλικά ΜΜΕ για τη στάση του Έλληνα πρωθυπουργού μπροστά στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη
Τη στάση του Αλέξη Τσίπρα μπροστά στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη σχολιάζει σήμερα ο γαλλικός Τύπος, στο πλαίσιο της επίσκεψης Ολάντ στην Ελλάδα. ο Έλληνας πρωθυπουργός που δεν μιλάει γαλλικά , κοίταζε τον ουρανό και τα παπούτσια του, γράφει η εφημερίδα "Liberation".
Οι γαλλικές εφημερίδες επισημαίνουν ότι ο Γάλλος πρόεδρος είναι ο πρώτος Ευρωπαίος ηγέτης που επισκέπτεται την Ελλάδα μετά την κρίση του καλοκαιριού.

Εκτενή ρεπορτάζ σε γαλλικά ΜΜΕ αναφέρονται επίσης στις δηλώσεις του Γάλλου προέδρου ο οποίος εξέφρασε την αλληλεγγύη των Παρισίων προς την Ελλάδα. "Βοηθώντας την Ελλάδα είναι σαν να βοηθάμε την Ευρώπη", δήλωσε ο Ολάντ ο οποίος τάχθηκε επίσης υπέρ της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους", όπως επισημαίνουν πολλές γαλλικές εφημερίδες.


Liberation

Βοηθώντας την Ελλάδα είναι σαν να βοηθάμε τη Ευρώπη, δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος από την Αθήνα, γράφει στο αναλυτικό ρεπορτάζ της η γαλλική εφημερίδα "Liberation" . Εκτός από τις δηλώσεις του Γάλλου προέδρου, το επίμαχο δημοσίευμα σχολιάζει πως ο Έλληνας πρωθυπουργός, ο οποίος δεν μιλάει γαλλικά, κοίταζε τον ουρανό και τα παπούτσια του μπροστά στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.

Σε άλλο δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας σχολιάζεται η σοβαρή σχέση που έχουν οι δύο πολιτικοί άνδρες, όπως αναφέρει αναφέρει σύμβουλος του Γάλλου προέδρου που πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στην Αθήνα, σε άρθρο της γαλλικής εφημερίδας.

Το επίμαχο δημοσίευμα αναλύει τη στενή σχέση που έχουν από το καλοκαίρι και μετά ο Γάλλος πρόεδρος με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

"Ο Φρανσουά Ολάντ, ένας μεταρρυθμιστής πρόεδρος που δεν αρέσει στους Γάλλους και ο Αλέξης Τσίπρας, ένας ριζοσπάστης πρωθυπουργός που ασπάστηκε τον ρεαλισμό, αλλά κατάφερε να επανεκλεγεί είναι οι καλύτεροι σύμμαχοι στον κόσμο;", διερωτάται η αριστερή εφημερίδα και προσθέτει: "Μετά την ευρω-κρίση του καλοκαιριού, ο Γάλλος πρόεδρος γίνεται ο πρώτος Ευρωπαίος ηγέτης που επισκέπτεται την Αθήνα μετά τις απειλές για το Grexit, επισημαίνει η εφημερίδα. Από την πλευρά τους οι Ελληνες στρώνουν τα κόκκινα χαλιά: τα δύο 24ωρα του Ολάντ είναι γεμάτα από τιμές, δείπνο με φόντο την Ακρόπολη, ομιλία στη Βουλή.

Πριν από τον Ολάντ, μόνο ο ντε Γκόλ, ο Αιζενχάουερ, ο πατέρας Μπους και ο Νικολά Σαρκοζί είχαν αυτή την τύχη. Ενα πλήθος συμβολικών κινήσεων για να υπογραμμιστεί η ιδιαίτερη σχέση που διατηρούν οι δύο χώρες, σύμφωνα με την ελληνική κυβέρνηση. Ενας σύνδεσμος «εμπιστοσύνης, ο οποίος δημιουργήθηκε στις δύσκολες ώρες», λέει από την πλευρά του γάλλος σύμβουλος.

Η Liberation θυμίζει ότι όταν είχε φτάσει στο Παρίσι, για πρώτη φορά, ο Αλέξης Τσίπρας, λίγες ημέρες μετά τη νίκη του στις εκλογές του Ιανουαρίου 2015, πραγματικά δεν ήταν ιδιαίτερα αγαπητός στους Γάλλους σοσιαλιστές και στους ευρωπαίους. Το πρόγραμμα του Τσίπρα χαροποιούσε μεν τους αριστερούς του Γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος αλλά τρόμαζε και απωθούσε τους υποστηρικτές της realpolitik, όπως ο Ολάντ. Αρνιόταν τα προγράμματα λιτότητας, την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, υποσχόταν αύξηση του κατώτατου μισθού και εθνικοποιήσεις...Ηταν σαν να θύμιζε τι θα μπορούσε να είναι μια «πραγματική» Αριστερά.

Στις τάξεις των Γάλλων σοσιαλιστών ένα ερώτημα επικρατούσε τον περασμένο χειμώνα. «Μα, ποιός είναι επιτέλους ο Τσίπρας; Ενας σύμμαχος για να ξαναφτιάξουμε την Ευρώπη ή ένας αντίπαλος που θα χρησιμοποιήσει το λαό ενάντια στο σύστημα», όπως το θέτει ένας γάλλος διπλωμάτης.

Η πρώτη συνάντηση των δύο ανδρών στο προεδρικό μέγαρο της Γαλλίας πήγε καλά. Ο Τσίπρας και ο Ολάντ «είναι πολιτικά ζώα, σμιλεμένοι στα δύσκολα. Δεν δείχνουν τα συναισθήματά τους», αναλύει ένας σύμβουλος της γαλλικής κυβέρνησης.

"Από την αρχή υπήρχε σεβασμός και από τις δύο πλευρές. Ο Ολάντ και ο Τσίπρας επικοινωνούν θαυμάσια χωρίς να έχουν το ίδιο ιδεολογικό corpus", αναγνωρίζει ένας κοντινός άνθρωπος του Γάλλου προέδρου.

"Υπάρχει μεγαλύτερη επαφή μεταξύ του Τσίπρα και της γαλλικής αριστεράς παρά με τον Ιταλό πρωθυπουργό , Ματέο Ρέντζι. Και ο Ολάντ είναι πρόεδρος της γαλλικής αριστεράς", προσθέτει.
Με το πέρασμα του χρόνου άρχισε να δημιουργείται μεγαλύτερη εμπιστοσύνη και οι διμερείς σχέσεις να γίνονται πιο χαλαρές. Οι δύο πλευρές συνομιλούν στα γαλλικά και στα ελληνικά, με μεταφραστή, όταν πρόκειται να θέσουν σκληρά θέματα με αριθμούς και τεχνικούς όρους. Τσίπρας και Ολάντ μιλούν στα αγγλικά μεταξύ τους τις υπόλοιπες στιγμές. Ωστόσο, πολλές φορές η εμπιστοσύνη σπάει μεταξύ Παρισιού και Αθήνας. Οταν ο Τσίπρας ανακοίνωσε το δημοψήφισμα για το "Ναι" ή "Οχι" στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα βοήθειας, στις αρχές Ιουλίου, ο Ολάντ πέφτει από τα σύννεφα.

Le Figaro

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, τάσσεται υπέρ της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους ενώ η Ελλάδα από την πλευρά της θέλει να γοητεύσει τους Γάλλους επενδυτές, επισημαίνει η γαλλική εφημερίδα "Le Figaro".

Ο Γάλλος πρόεδρος επισκέπτεται την Ελλάδα με αρκετούς επιχειρηματίες και η κυβέρνηση των Αθηνών θέλει να αδράξει την ευκαιρία και να επωφεληθεί όσο το δυνατόν περισσότερο από αυτή την επίσκεψη, σχολιάζει η δεξιά εφημερίδα.


Πηγή:www.protothema.gr

Σχόλια