ΕΣΑμεΑ: Tο νομοσχέδιο καρατομεί βασικά δικαιώματα των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΑμεΑ)

20-1-2016

















Με αντικείμενο το σχέδιο νόμου για την Κοινωνική Ασφάλιση, πραγματοποιήθηκε συνάντηση χθες ανάμεσα στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας και στο προεδρείο της της Εθνικής Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.).

Εκφράστηκε δυσαρέσκεια επί των ρυθμίσεων που ενσωματώνονται στο νομοσχέδιο και αποφασίστηκε να δημιουργηθεί κοινή ομάδα εργασίας, για να γίνει η όσο το δυνατόν γρηγορότερη επεξεργασία των προτάσεων της Ε.Σ.Α.μεΑ.

Σημειώνεται ότι η εκτίμηση της ΕΣΑμεΑ είναι ότι το νομοσχέδιο καρατομεί βασικά δικαιώματα των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΑμεΑ). Τα βασικότερα πεδία διαφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών είναι τα εξής:

*Στο σχέδιο νόμο προβλέπεται η χορήγηση σύνταξης αναπηρίας λόγω ατυχήματος εκτός εργασίας, μόνο εάν ο ασφαλισμένος έχει συμπληρώσει 7,5 έτη εργασίας. Σε αντίθετη περίπτωση δεν προβλέπεται η χορήγηση σύνταξης και η ΕΣΑμεΑ εκφράζει την απορία, πώς ο πολίτης αυτός θα επιβιώσει και με ποιους πόρους, αν λόγω του ατυχήματος είναι πλέον ανίκανος να συνεχίσει την εργασία του.

*Τίθεται ως προϋπόθεση για να χορηγείται σύνταξη θανόντος γονέα στο ανάπηρο τέκνο, η αναπηρία να έχει εκδηλωθεί πριν από το 25ο έτος ηλικίας. Με τον τρόπο αυτό όμως, επισημαίνει η Συνομοσπονδία ότι αγνοούνται περιπτώσεις ανάπηρων, που το πρόβλημα υγείας τους, εμφανίστηκε μετά το 25ο έτος ηλικίας, όπως τύφλωση, παραπληγία, χρόνιες παθήσεις και βαριές ψυχικές παθήσεις

* Στο νομοσχέδιο δεν εξηγείται τι θα γίνει με την προσαύξηση της σύνταξης, εάν ο συνταξιούχος έχει λιγότερα από 10 έτη ασφάλισης.


Πηγή:www.dikaiologitika.gr

Σχόλια