Τι πρέπει να κάνετε άμεσα αν πέσετε θύμα κλοπής, καρτών, κινητού, ταυτότητας, διαβατηρίου

9-8-2016


















του Αλέξανδρου Γιατζίδη, διευθυντή σύνταξης, medlabnews.gr

Μέρες που είναι διακοπών είτε βρίσκεστε σε κάποια παραλία, είτε στην άδεια Αθήνα θέλει πάρα πολύ προσοχή, ώστε να μην πέσετε θύματα κλοπής. Μπορεί οι κλοπές να μην γίνονται με τους ρυθμούς που γίνονται στο Ρίο (έχουμε δει πολλά σχετικά βιντεάκια) αλλά γίνονται και μάλιστα γίνονται παντού.

Πρόσφατα, φίλος γιατρός, έπεσε θύμα κλοπής, σε παραλία της Κύπρου. Βρέθηκε λοιπόν ξαφνικά χωρίς έγραφα και κινητό. Διαπίστωσα, ότι πάνω στον πανικό της στιγμής δεν ήξερε πώς να κινηθεί και τι πρέπει να κάνει.

Αν παρά την προσοχή σας πέσετε θύματα κλοπής, από την ώρα που θα το πάρετε είδηση, θα πρέπει να κάνετε άμεσα κάποιες ενέργειες, τουλάχιστον να προλάβετε να μη μεγαλώσει η ζημιά, που έχετε πάθει.

Το πρώτο πράγμα λοιπόν που θα κάνετε είναι να καταγράψετε τι σας λείπει. Εφόσον σας έχουν κλέψει χρήματα, κάρτες, κινητό, ταυτότητα, διαβατήριο, θα πρέπει να ενεργήσετε άμεσα και με σειρά προτεραιότητας.

Αυτό σημαίνει ότι τα χρήματα έχουν κάνει φτερά και πέρα από το να τα κλαίτε δεν πρόκειται να βρείτε, άρα προτεραιότητα δίνουμε σε οτιδήποτε μπορεί να κάνει την ζημιά μεγαλύτερη.
Το πρώτο που έχετε να κάνετε, θα πρέπει να πάρετε, αμέσως, την τράπεζα ή τις τράπεζες που σας έχουν εκδώσει τις κάρτες σας και να δηλώσετε την απώλεια τους. Το δεύτερο, αμέσως μετά θα πρέπει να πάρετε τηλέφωνο την εταιρεία που σας προμήθευσε την κάρτα SIM για μπλοκάρει την χρήση του, ενεργοποιώντας την φραγή. Για οποιαδήποτε χρήση ή κατανάλωση προκύπτει σε μια σύνδεση, «ευθύνη» έχει ο νόμιμος κάτοχός της και αυτό ισχύει και στην περίπτωση κλοπής, τουλάχιστον μέχρι η κλοπή να δηλωθεί στον πάροχο της σύνδεσης.

Η δήλωση κλοπής το γρηγορότερο -και η ενεργοποίηση της φραγής (όχι απαραίτητα με αυτή τη σειρά)- είναι εξαιρετικά σημαντικές ενέργειες.

Εφόσον έχετε μπλοκάρει κάρτες και κινητό, θα πρέπει να πάτε σε αστυνομικό τμήμα είτε είστε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό και να δηλώσετε την κλοπή και φυσικά, τι σας έκλεψαν. Εκεί θα προμηθευτείτε με τα απαραίτητα έγγραφα προκειμένου να μπορείτε να κινηθείτε μέχρι την αντικατάσταση των κλαπέντων εγγράφων.

Ακόμα, μπορεί να χρησιμοποιείτε κάποιο από τα διαθέσιμα στα καταστήματα app για smartphone που αναλαμβάνουν να βρουν τα ίχνη του τηλεφώνου σας. Αυτά τα app, μπορεί να σας στείλουν ακόμα και την φωτογραφία του νέου κατόχου του κινητού σας, όταν κάνει το λάθος και αλλάξει την κάρτα SIM, το ενεργοποιήσει και συνδεθεί στο δίκτυο. Δεν θα σας ωφελήσει σε τίποτα το στοιχείο αυτό, εάν δεν έχετε κάνει έγκαιρα καταγγελία στην αστυνομία. Επιπλέον, το app μπορεί να σας αποκαλύψει σε ποιο δίκτυο είναι συνδρομητής ο νέος κάτοχος του κινητού σας και άλλα μοναδικά στοιχεία. Εάν όμως στραφείτε στο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας, θα σας ζητήσουν την δήλωση κλοπής και μετά εισαγγελική παραγγελία για να αποκαλύψουν τα στοιχεία του συνδρομητή τους που έχει το κινητό σας.


Read more: medlabgr.blogspot.com/2016/08/Phone-stolen.html#ixzz4GrUipTNK

Σχόλια