Τορπίλη Σόιμπλε στη σύνοδο του Βερολίνου: Θέλει πλήρη ελευθερία κινήσεων για το ελληνικό ζήτημα

23-11-2016

















Το παρασκήνιο για το ναυάγιο του προαναγγελθέντος μίνι Eurogroup που επρόκειτο να γίνει την Παρασκευή...

- Η αρχική πρωτοβουλία για τη σύνοδο ήταν της Κομισιόν που θεωρεί ότι πρέπει να δοθεί «χείρα βοηθείας» στην Αθήνα για το θέμα του χρέους

Με πρωτοβουλία της γερμανικής κυβέρνησης, ουσιαστικά δηλαδή της σκληρής πτέρυγας, όπως εκφράζεται από τον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αναβλήθηκε, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες το μίνι Eurogroup, που θα συνεδρίαζε την Παρασκευή στο Βερολίνο, με τη συμμετοχή των υπουργών Οικονομικών των ισχυρών ευρωπαϊκών οικονομιών και εκπροσώπων του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της Κομισιόν με θέμα το ελληνικό χρέος και γενικότερα το ελληνικό ζήτημα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι χωρίς να υπάρχει καμία επίσημη ανακοίνωση για τη σύνοδο αυτή (ούτε για την σύγκλησή της, ούτε για την αναβολή της), το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας, δια της εκπροσώπου της, ήταν εκείνο που έκανε τη διάψευση της πραγματοποίησής της. Καμία άλλη πλευρά, ούτε και η ελληνική, που ήταν η άμεσα ενδιαφερόμενη, δεν έκανε την παραμικρή τοποθέτηση – ούτε επιβεβαίωση, ούτε διάψευση δηλαδή, κατά τη διάρκεια των περίπου 20 ωρών, που “έτρεξε” η είδηση.
Έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι η αρχική πρωτοβουλία για τη μίνι σύνοδο ήταν της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία θεωρεί εσχάτως και με ένταση ότι πρέπει να δοθεί “χείρα βοηθείας” στην Αθήνα για το θέμα του χρέους. Στην πρωτοβουλία αυτή είχαν ήδη απαντήσει θετικά οι περισσότεροι προσκεκλημένοι, μεταξύ των οποίων και το ΔΝΤ το οποίο άλλωστε πιέζει για μία βιώσιμη λύση στο ελληνικό χρέος, ώστε να συμμετάσχει τελικά στο ελληνικό πρόγραμμα.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η γερμανική κυβέρνηση απέρριψε τουλάχιστον προς το παρόν, εάν όχι και οριστικά την ιδέα αυτή, καθώς θεώρησε ότι η διάσκεψη θα λειτουργούσε ως μοχλός πίεσης για την αλλαγή στάσης του Βερολίνου στο θέμα του χρέους, με δεδομένο ότι η διατυπωμένη πολλάκις άποψη του κ. Σόιμπλε είναι ότι δεν μπορούν να δοθούν στην Ελλάδα αυτή την περίοδο αποφάσεις για ελάφρυνση του χρέους μεσοπρόθεσμα.

Οι αρχικές πληροφορίες ανέφεραν ότι η ιδέα της διάσκεψης περιλάμβανε μία ευνοϊκή ρύθμιση για την Ελλάδα, υπό την προϋπόθεση ενός συνολικού πακέτου μεταρρυθμίσεων, μέτρων και δεσμεύσεων εκ μέρους της Αθήνας, που θα διασφάλιζαν την “ενάρετη” δημοσιονομική συμπεριφορά της χώρας στο διηνεκές – άλλως ένα τέταρτο μνημόνιο τρόπον τινά.

Τελικά η εκτίμηση είναι ότι ο κ. Σόιμπλε δεν επιθυμούσε να δεσμευτεί προς καμία πλευρά και θέλει να έχει τα χέρια του λυμένα στο χειρισμό του ελληνικού ζητήματος, το οποίο μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο ενόψει των γερμανικών εκλογών το φθινόπωρο του 2017.


Πηγή:tro-ma-ktiko.blogspot.gr

Σχόλια