Ζωή: Να μην αφήσουμε τραπεζίτες-τεχνοκράτες να γράψουν την δική τους ιστορία

29-11-2016




















«Το βασικό δίδαγμα από την Ελλάδα και τον λογιστικό έλεγχο του ελληνικού χρέους είναι πως ό,τι πολύ συχνά παρουσιάζεται ως οικονομική διαδικασία, ως ζήτημα τεχνικό ή τεχνοκρατικό, είναι κατ’ ουσίαν ένα πέπλο, ένα πρόσχημα για πολιτική επιβολή, για να εγκαθιδρυθεί ένα ολοκληρωτικό καθεστώς σε χώρες όπου έπρεπε να επικρατεί η δημοκρατία».

Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων, η Ζωή Κωνσταντοπούλου, στην ομιλία της ενώπιον της Γερουσίας της Βραζιλίας, όπου κλήθηκε να μιλήσει για την ελληνική τραγωδία των τελευταίων χρόνων.
Η πρώην πρόεδρος της Βουλής, επικεφαλής της «Πλεύσης Ελευθερίας» και πρόεδρος της Επιτροπής Αλήθειας για το χρέος, επεσήμανε στους βραζιλιάνους γερουσιαστές ότι «το 92% των δανείων, που υποτίθεται έλαβε η Ελλάδα για να σωθεί, επέστρεψε στους πιστωτές» και ότι «μάλιστα, δεν αποδείχθηκε ποτέ ότι όλα αυτά τα χρήματα πέρασαν ποτέ από ελληνικούς τραπεζικούς λογαριασμούς, αφού η Τράπεζα της Ελλάδας αρνήθηκε να δώσει στοιχεία, επικαλούμενη το τραπεζικό απόρρητο».

Υποστήριξε επίσης πως αποδείχθηκε «από εμπιστευτικά έγγραφα του ΔΝΤ που η Επιτροπή εξέτασε και αποκάλυψε» ότι οι πιστωτές «γνώριζαν τις εγκληματικές συνέπειες των μέτρων που σχεδίαζαν και επέβαλλαν».

«Η εμπειρία μου», είπε χαρακτηριστικά η Ζωή Κωνσταντοπούλου, «λέει ότι ποτέ δεν πρέπει να υποτιμάται το γεγονός ότι μια διαδικασία στην ουσία αφαιρεί τη δημοκρατική κυριαρχία από κράτη και περιοχές και τα δημοκρατικά δικαιώματα από λαούς», γιατί «κανένα είδος οικονομικών υπολογισμών δεν μπορεί να δικαιολογήσει την παραβίαση της δημοκρατίας, της ανθρώπινης ελευθερίας και αξιοπρέπειας».

Η Ζωή είπε με νόημα στους Βραζιλιάνους Γερουσιαστές ότι εάν το 2010 οι Έλληνες γνώριζαν όλα τα στοιχεία για τα δεινά που προκάλεσε το ΔΝΤ σε Λατινική Αμερική και Βραζιλία, θα είχαν μπορέσει να αμυνθούν καλύτερα απέναντι σε αυτή την επίθεση: «Σήμερα είμαστε στην αντίστροφη θέση· αυτά που έχουν συμβεί στη χώρα μου και στο λαό μου, είναι έτοιμα να μετεμφυτευθούν εδώ, στη Βραζιλία. Η παρουσία μου εδώ έχει ως σκοπό να σας δώσει τα εργαλεία να αμυνθείτε εγκαίρως, απέναντι στην καταστροφή που ετοιμάζεται».

Κλείνοντας τόνισε: «Εύχομαι το παράδειγμά μας να σας φανεί χρήσιμο ώστε να σκεφτείτε, ώστε να αντισταθείτε, ώστε να αποκρούσετε το ΔΝΤ και την οικονομική επιβολή και να μείνετε πιστοί σε αυτό που ορκιστήκατε: να υπηρετείτε τη δημοκρατία και τη λαϊκή κυριαρχία».

«Από εμάς εξαρτάται να μην αφήσουμε να γράψουν τη δική τους ιστορία οι τραπεζίτες, οι τεχνοκράτες και οι υπάλληλοι των διεθνών οργανισμών που καταπιέζουν τους λαούς», τόνισε.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής και οι Γερουσιαστές ευχαρίστησαν θερμά τη Ζωή Κωνσταντοπούλου για τη συμβολή της και έκαναν επανειλημμένες αναφορές στη «συγκλονιστική μαρτυρία της». Ακολούθησε βράβευσή της για την ίδρυση της Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους, ενώ ανακοινώθηκε η παρουσία της και στην Ολομέλεια της Γερουσίας διαρκούσης της συνεδρίασης.
Η ομιλία στο Πανεπιστήμιο Βραζιλίας

Την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου, φοιτητές, καθηγητές, μέλη συνδικάτων, συλλογικοτήτων και κινημάτων υποδέχθηκαν θερμά τη Ζωή Κωνσταντοπούλου στο Πανεπιστήμιο της Βραζιλίας, παρακολούθησαν την ομιλία της, χειροκρότησαν με πάθος την αντίσταση του ελληνικού λαού στους δανειστές και κατόπιν βομβάρδισαν τη Ζωή με ερωτήσεις. Η Ζωή μίλησε εκεί στο πλαίσιο σεμιναρίου με θέμα «Το σύστημα Χρεοκρατίας σε Ελλάδα και Βραζιλία», με αντικείμενο την ελληνική κρίση και τους οικονομικούς μηχανισμούς που γεννούν δημόσια χρέη στην οικονομία. Στο ίδιο πάνελ, συμμετείχε η Maria Lucia Fattorelli, συντονίστρια της Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους των Πολιτών.


Πηγή:www.presspublica.gr/%CE%B6%CF%89%CE%AE-%CE%BD%CE%B1-%CE%BC%CE%B7%CE%BD-%CE%B1%CF%86%CE%AE%CF%83%CE%BF%CF%85%CE%BC%CE%B5-%CF%84%CF%81%CE%B1%CF%80%CE%B5%CE%B6%CE%AF%CF%84%CE%B5%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CE%B5%CF%87/

Σχόλια