Ένα ...ποτηράκι πριν το κάπνισμα προστατεύει τα αγγεία

19-11-2016



















Οι περιστασιακοί καπνιστές μπορούν να μειώσουν κάποιες από τις επιβλαβείς επιδράσεις του τσιγάρου πίνοντας λίγο κρασί, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση American Journal of Medicine. Η έρευνα έδειξε ότι ένα ή δύο ποτηράκια κόκκινο κρασί πριν το κάπνισμα προστατεύουν από τις βραχυπρόθεσμες αγγειακές βλάβες του τσιγάρου.

Είναι γνωστή η προστατευτική δράση του κόκκινου κρασιού απέναντι στα καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως γνωστή είναι και η ζημιά που κάνει το κάπνισμα στο ενδοθήλιο, όπου προκαλεί αγγειακή και συστηματική φλεγμονή, αλλά και κυτταρική γήρανση.

Το κόκκινο κρασί έρχεται να αντιστρέψει αυτές τις βλάβες, ενεργοποιώντας, χάρη στις φαινόλες που περιέχει, τον σχηματισμό παραγόντων που βελτιώνουν τη λειτουργία του ενδοθηλίου στις στεφανιαίες αρτηρίες.

Τα δεδομένα για τη βραχυπρόθεσμη αγγειοπροστατευτική δράση του κόκκινου κρασιού σε άτομα που καπνίζουν, ήταν μέχρι σήμερα ελάχιστα, εξηγεί η επικεφαλής της μελέτης Viktoria Schwarz, από το Πανεπιστήμιο Saarland της Γερμανίας, ωστόσο η έρευνά τους βρήκε ότι η κατανάλωση κόκκινου κρασιού πριν από το κάπνισμα, προλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος της αγγειακής βλάβης που προκαλεί το τσιγάρο.

Οι ερευνητές εξέτασαν την επίδραση του καπνίσματος σε διάφορες βιοχημικές διαδικασίες που λαμβάνουν χώρα στο αίμα, 20 υγιών μη καπνιστών, οι οποίοι κάπνισαν τρία τσιγάρα. Οι μισοί από αυτούς ήπιαν κόκκινο κρασί μία ώρα πριν καπνίσουν.

Μία από τις βιοχημικές διαδικασίες που προκαλεί το κάπνισμα έχει να κάνει με τα τελομερή- τα τελομερή είναι οι απολήξεις των χρωμωσωμάτων μας- όσο πιο μακριές είναι αυτές οι απολήξεις τόσο πιο υγιή και μακρόβια είναι τα κύτταρά μας. Μετρώντας τη δραστηριότητα των τελομερών, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσι κάπνιζαν χωρίς να πιουν κρασί εμφάνισαν μείωση της δραστηριότητας των τελομερών τους κατά 56%, έναντι 20% της ομάδας που είχε καταναλώσει κρασί.
Τα ευρήματα καταδεικνύουν το πόσο σημαντικές βλάβες μπορεί να προκαλέσει το τσιγάρο ακόμη και σε νέους, μη καπνιστές, που καπνίζουν περιστασιακά, ενώ δείχνει και τη δυνατότητα που έχει το κόκκινο κρασί ως μέσο προστασίας από τις αγγειακές βλάβες. Η δρ Schwarz και οι συνεργάτες της διευκρίνισαν ωστόσο ότι δεν πρόκειται να κινητοποιήσουν τους περιστασιακούς καπνιστές να πίνουν, ούτε τους περιστασιακούς πότες να καπνίσουν.



Πηγή:www.stogiatro.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=43094:ena-potiraki-prin-to-kapnisma-prostateyei-ta-aggeia&catid=25:sex-euzwia&Itemid=138

Σχόλια