Μάντσεστερ: Οι κάμερες αποκαλύπτουν τον μακελάρη - Γνωστός στην αστυνομία


23-5-2017

















Έχει προκύψει πως ο βομβιστής αυτοκτονίας στη συναυλία της Ariana Grande στο Μάντσεστερ ήταν γνώριμος στις αρχές πριν από το πολύνεκρο τρομοκρατικό χτύπημα. Από το πρωί οι αρχές διεξάγουν επείγουσα αστυνομική έρευνα για να διαπιστώσουν αν ο δράστης έδρασε μόνος του ή είχε συνεργούς ως μέλος ενός ευρύτερου τρομοκρατικού πυρήνα.

Οι αξιωματικοί "χτενίζουν" τα πλάνα από τις κάμερες κλειστού κυκλώματος ασφαλείας για να εξακριβώσουν αν ο μακελάρης είχε επιθεωρήσει τον χώρο για την καταλληλότητά του πριν πυροδοτήσει τη βόμβα τη στιγμή που χιλιάδες κόσμου εγκατέλειπε το Manchester Arena μετά την ολοκλήρωση της συναυλίας της Ariana Grande. Μέχρι στιγμής κανείς δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για το τρομοκρατικό χτύπημα, αλλά από το βράδυ οι υποστηρικτές του Ισλαμικού Κράτους γιορτάζουν τη σφαγή στο διαδίκτυο. Μάλιστα μηνύματα που δημοσιεύτηκαν 4 ώρες πριν από την επίθεση φαίνεται πως προέβλεπαν τη μαζική δολοφονία.

Οι αρχές συνέλαβαν το πρωί έναν 23χρονο έξω από σούπερ μάρκετ στο νότιο Μάντσεστερ σε σχέση με το αιματοκύλισμα στον συναυλιακό χώρο. Αξιωματικοί με πολιτικά τον συνέλαβαν έξω από το Morrison's στο Chorlton. Ο φερόμενος βομβιστής αυτοκτονίας λέγεται ότι ήταν γνωστός στις αρχές και οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής εξετάζουν δεκάδες ώρες βίντεο από τις κάμερες κλειστών κυκλωμάτων ασφαλείας προσπαθώντας να ακολουθήσουν τη διαδρομή του μέχρι το Manchester Arena.

Οι αξιωματικοί πιστεύουν ότι πρέπει να έκανε επιθεώρηση του χώρου λίγες ημέρες πριν από τη μεγάλη συναυλία της Ariana Grande για να εξετάσει την καταλληλότητα του χώρου. Μάλιστα μια ξεχωριστή ομάδα εξετάζει τα βίντεο της τελευταίας εβδομάδας. Εξετάζοντας οι αρχές τα απομεινάρια της βόμβας που έχουν ανακτηθεί μέχρι στιγμής εκτιμούν ότι είχε εκπαιδευτεί και πως δεν την έφτιαξε από "τρομοκρατική συνταγή" που βρήκε στο ίντερνετ.

"Είναι απίθανο αν η βόμβα ήταν πολύπλοκη να την έφτιαξε ο βομβιστής αυτοκτονίας. Βάσει πείρας οι οργανισμοί διστάζουν να "χαλάνε" την εμπειρία ενός βομβιστή σε μια επίθεση, προτιμώντας να τον κρατήσουν για άλλη επίθεση", τόνισε πηγή ασφαλείας στην Dailymail. "Είναι επομένως πολύ πιθανό να είναι μέλος τρομοκρατικού πυρήνα ή να είχε δίκτυο υποστήριξης και αυτοί είναι η προτεραιότητα. Μπορεί να υπάρχουν και άλλες βόμβες, άλλοι τρομοκράτες εκεί έξω. Να περιμένετε να πραγματοποιηθούν επιδρομές τις επόμενες 48 ώρες σχετικά με την τρομοκρατική επίθεση".

Οι ερευνητές εξετάζουν και τις συνδέσεις του με τη Συρία ή άλλες εστίες τζιχαντιστών εν μέσω πληροφοριών ότι μπορεί να ταξίδεψε στο εξωτερικό. Τουλάχιστον 16 καταδικασμένοι ή νεκροί τζιχαντιστές τρομοκράτες είναι γνωστό ότι προέρχονται από μια μικρή περιοχή του Μάντσεστερ και αρκετές επιχειρήσεις επιτήρησης για υπόπτους βρίσκονται σε εξέλιξη στην περιοχή. Εξετάζονται επίσης πιθανοί σύνδεσμοι με κύτταρα εμπνευσμένα από το Ισλαμικό Κράτος που εμπλέκονται στις επιθέσεις του Βελγίου, του Παρισιού και της Στοκχόλμης.


Πηγή: Dailymail

Σχόλια