Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης ζητά τώρα η Μέι!


9-6-2017













Οι Συντηρητικοί φέρεται να συμφώνησαν με το DUP για τον σχηματισμό συνασπισμού
Κυβέρνηση συνεργασίας με τους Ιρλανδούς του DUP είναι ο στόχος της Τερέζα Μέι καθώς οι εκλογές εξελίχθηκαν για την ίδια σε φιάσκο, δεδομένου ότι δεν κατάφερε να συγκεντρώσει τις απαιτούμενες έδρες για αυτοδυναμία.

Με καταμετρημένο σχεδόν το σύνολο των ψήφων (649 έδρες από τις 650), οι Συντηρητικοί συγκεντρώνουν 318 έδρες, έναντι των 326 που απαιτούνται για την αυτοδυναμία, ενώ οι Εργατικοί 261 έδρες, το Εθνικό Κόμμα της Σκοτίας 35 έδρες και οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες 12 έδρες. Πρακτικά οι Συντηρητικοί της Μέι έχασαν 12 έδρες σε σχέση με τις εκλογές του 2015, ενώ οι Εργατικοί του Τζέρεμι Κόρμπιν αύξησαν κατά 29 τις έδρες τους. Απώλειες 21 εδρών είχε το Κόμμα της Σκοτίας.

Η Τερέζα Μέι είχε κηρύξει τις πρόωρες εκλογές θεωρώντας πως θα ισχυροποιούσε την εντολή της και πράγματι μέχρι και πριν τις τελευταίες τρομοκρατικές επιθέσεις, το κόμμα της φαινόταν να εξασφαλίζει τις απαιτούμενες έδρες. Τελικά όμως δεν της «βγήκε» το στοίχημα.

Παρά τις επικρίσεις που δέχεται η πρωθυπουργός από πολιτικούς και σχολιαστές για την απόφασή της για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, η Μέι δεν σκοπεύει να παραιτηθεί. Όπως μετέδωσε η πολιτική σχολιάστρια του BBC, Laura Kuenssberg, «η Τερέζα Μέι δεν έχει καμία πρόθεση να ανακοινώσει την παραίτησή της αργότερα σήμερα», συμπληρώνοντας όμως πως «δεν μου είναι ξεκάθαρο αν προσπαθούν να «σκοτώσουν» τις φήμες προτού πράγματι αποφασίσει τι θα κάνει».
Σύμφωνα δε με εκπρόσωπο του γραφείου της πρωθυπουργού, η Τερέζα Μέι θα μεταβεί στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ στις 12:30 (14:30 ώρα Ελλάδας), προκειμένου να ζητήσει άδεια σχηματισμού κυβέρνησης από τη Βασίλισσα Ελισάβετ.

Σε αναζήτηση συνασπισμού

Σύμφωνα με το Sky News, το Συντηρητικό κόμμα βρίσκεται σε συζητήσεις με το DUP της Βόρειας Ιρλανδίας (οι δέκα έδρες που κέρδισαν δίνουν στο σχήμα πλειοψηφία), και το τελευταίο θα στηρίξει τους Συντηρητικούς της Μέι, όμως δεν θεωρεί πως χρειάζεται επίσημη συμφωνία σχηματισμού συνασπισμού. Ο Guardian, από την πλευρά του, μεταδίδει πως η Μέι κατέληξε σε συμφωνία με το DUP, που θα της επιτρέψει να παραμείνει πρωθυπουργός της Βρετανίας.

Ανεξάρτητα από το ποια είναι ακριβώς η συμφωνία μεταξύ των δυο κομμάτων οι Financial Times σχολιάζουν ότι η Τερέζα Μέι θα κληθεί να κυβερνήσει έχοντας μια κοινοβουλευτική ομάδα στην οποία υπάρχουν εντελώς διαφορετικά συμφέροντα. Οι Τόρις κέρδισαν επτά έδρες στην Σκοτία και αυτό σημαίνει ότι στο κοινοβούλιο θα βρίσκονται βουλευτές με θέσεις υπέρ της ΕΕ, ενώ το DUP είναι ισχυρός υποστηρικτής της εξόδου από την ΕΕ, παρότι η Βόρεια Ιρλανδία ψήφισε υπέρ της παραμονής.

Ενώ το DUP δεν αποτελεί ιδεολογικά τον «τέλειο σύμμαχο» για τους Συντηρητικούς (έχουν πιο αριστερές θέσεις στις δημόσιες δαπάνες αλλά πιο σκληρές σε θέματα όπως οι γάμοι των ομοφυλόφιλων και οι εκτρώσεις) το κόμμα έχει αντιταχθεί στους εργατικούς.

Ο επικεφαλής του DUP πάντως, όπως μεταδίδουν οι Financial Times, δήλωσε νωρίτερα πως θα είναι «δύσκολο» για την Τ. Μέι να επιβιώσει στη θέση της. «Θα είναι δύσκολο γι’ αυτή να επιβιώσει, δεδομένων όσων ανέμενε στην αρχή της προεκλογικής εκστρατείας, που μοιάζει πια να είναι πολύ μακριά, ότι δηλαδή θα έχει 100 έδρες πλειοψηφία», είπε στο ραδιόφωνο του BBC.


Οι κινήσεις των Εργατικών

Εν τω μεταξύ, το αντιπολιτευτικό Εργατικό κόμμα του Κόρμπιν «προθυμοποιείται» να ηγηθεί μιας κυβέρνησης μειοψηφίας, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του κόμματος John McDonnell. Ο ίδιος δήλωσε πως το κόμμα του δεν θα συνασπιστεί με κανένα άλλο κόμμα. Οπως είπε, δεν μπορεί να δει μια σταθερή κυβέρνηση να σχηματίζεται από τους Συντηρητικούς. «Θα βάλουμε τους εαυτούς μας μπροστά, για να υπηρετήσουμε τη χώρα και να σχηματίσουμε μια κυβέρνηση μειοψηφίας».
«Δεν θα κάνουμε συνασπισμούς, δεν θα κάνουμε συμφωνίες» είπε, αλλά «οι Εργατικοί θα θέσουν ένα πλαίσιο πολιτικών μέσα από μια «βασιλική ομιλία», το οποίο μετά θα προσπαθήσουμε να εφαρμόσουμε χωρίς την πλειοψηφία, αναζητώντας στήριξη από άλλα κόμματα. Νομίζω ότι το πιθανότερο είναι πως θα εξασφαλίσουμε στήριξη βουλευτών από άλλα κόμματα όχι μέσω συμφωνιών ή κάτι ανάλογο, αλλά γιατί αυτές οι πολιτικές είναι που χρειάζεται τώρα η χώρα».

Όπως πάντως σημείωναν τα ξένα πρακτορεία, ένας από τους συνασπισμούς που θα μπορούσε να σχηματίσει το Εργατικό Κόμμα θα ήταν με το Εθνικό Κόμμα της Σκοτίας (SNP), το οποίο έχασε μεν έδρες, όμως εξασφάλισε την πλειοψηφία των σκοτσέζικων εδρών. Ο επικεφαλής των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν δήλωσε πως «είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ό.τι μπορούμε για να θέσουμε σε εφαρμογή το πρόγραμμά μας», τονίζοντας πως «είμαστε έτοιμοι να υπηρετήσουμε τη χώρα».
Για το θέμα του Brexit, είπε πως οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να προχωρήσουν, καθώς έχει ήδη ενεργοποιηθεί το άρθρο 50, τονίζοντας πως το σημαντικότερο στοιχείο των διαπραγματεύσεων θα είναι μια εμπορική συμφωνία.

Οι πρώτες αντιδράσεις στον βρετανικό Τύπο

Η Τερέζα Μέι «κρεμασμένη από μία κλωστή», «το Ηνωμένο Βασίλειο στην κόψη του ξυραφιού»: ο βρετανικός Τύπος βρίσκεται σε σοκ, με τις προβλέψεις να δείχνουν ότι οι Συντηρητικοί έχασαν την πλειοψηφία τους στο κοινοβούλιο.

«Η Μέι χάνει το μεγάλο της στοίχημα», είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος των Times. Η εφημερίδα υπογραμμίζει ότι το όνειρο της πρωθυπουργού να ενισχύσει την πλειοψηφία της «φαίνεται ότι έγινε συντρίμμια».

«Την ώρα που οι Βρυξέλλες παρακολουθούν την κατάσταση με προσοχή, υπάρχουν φόβοι ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα βρίσκεται σε εύθραυστη κατάσταση όταν θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις σε δέκα ημέρες», τονίζει η εφημερίδα.

«Προβλέψεις-σοκ για τη Μέι», είναι ο τίτλος των εφημερίδων Guardian και Daily Telegraph. «Mayhem» (χάος) είναι ο τίτλος της Sun, που επιλέγει να παίξει με το όνομα της πρωθυπουργού. Η εφημερίδα κάνει λόγο για «καταστροφή» και φοβάται «έναν συνασπισμό του χάους».

«Ηνωμένο Βασίλειο στην κόψη του ξυραφιού», είναι ο τίτλος της Daily Mail, που κάνει λόγο για μια χώρα βυθισμένη στο πολιτικό χάος», με «ακόμη και την πιθανότητα να δούμε τον Τζέρεμι Κόρμπιν να παίρνει τα κλειδιά της Ντάουνινγκ Στριτ». Η πρωθυπουργός «ηττήθηκε με καταστροφικό τρόπο», γράφει η Daily Mail, έπειτα από «τη χειρότερη προεκλογική εκστρατεία στην ιστορία» της χώρας, προσθέτει επικαλούμενη έναν υπουργό που δεν κατονομάζεται.

«Κρεμασμένη από μία κλωστή», είναι ο τίτλος της Daily Mirror, που δημοσιεύει τη φωτογραφία μιας αναμαλλιασμένης Μέι μπροστά στο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ. «Το αποτέλεσμα μπορεί να της στοιχίσει τη θέση της», προειδοποιεί η εφημερίδα.

Πηγή:fimotro.gr

Σχόλια