Ψήφισμα από το Δήμο Λεβαδεών για την προστασία των κτηνοτρόφων από τις επιθέσεις των λύκων σε Παρνασσό και Ελικώνα

24-11-2017











Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Λεβαδέων κατά την συνεδρίασή του, την Δευτέρα 13-11-2017, αποφάσισε ομόφωνα την έκδοση του παρακάτω ψηφίσματος: “Οι κτηνοτρόφοι του Δήμου μας, των οποίων τα αιγοπρόβατα-βοοειδή βόσκουν στους ορεινούς όγκους του Παρνασσού και του Ελικώνα καθώς και σε χαμηλότερα υψόμετρα, αντιμετωπίζουν τα τελευταία 10 έτη σοβαρότατο πρόβλημα από τις επιθέσεις λύκων ή αγριόσκυλων, που επιτίθενται στα κοπάδια τους, καταγράφοντας παράλληλα και κρούσμα επίθεσης σε κτηνοτρόφο.

Υπάρχουν έντονες διαμαρτυρίες κτηνοτρόφων, αλλά και μαρτυρίες κυνηγών για μεγάλη αύξηση του πληθυσμού των λύκων ή αγριόσκυλων σε όλη την Π.Ε. Βοιωτίας με αποτέλεσμα την κατασπάραξη των κοπαδιών και την μείωση του ζωικού κεφαλαίου σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Η επιβεβλημένη ανάγκη των κτηνοτρόφων για προστασία των κοπαδιών από τις επιθέσεις, τους εξαναγκάζει σε μεγάλη αύξηση των δαπανών για αγορά ζωοτροφών ή 24ωρη εργασία. Παράλληλα οι αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ δεν καλύπτουν το πραγματικό μέγεθος της ζημιάς που προκαλείται λόγω του ότι πολλά ζώα δεν είναι δυνατό να ανευρεθούν ή ψοφούν τραυματισμένα μετά από κάποιο διάστημα ή επηρεάζονται κατά την κύηση – γαλακτοπαραγωγή.

Καλούμε τα αρμόδια Υπουργεία και αρμόδιους φορείς όπως προχωρήσουν σε όλες τις νόμιμες ενέργειες για την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος, ζητώντας επιπλέον την εφαρμογή παλαιοτέρων αποφάσεων ( 102154/6535-23-11-2006 και 102155/Υ6536/23-11-2006 του Υ.Α.Α.& Τ. ) με παράλληλη καταγραφή του πληθυσμού των λύκων - αγριόσκυλων με μέριμνα για την ανεξέλεγκτη αναπαραγωγή τους, ώστε να προστατευτούν οι κτηνοτρόφοι παραγωγοί και η κτηνοτροφία στην περιοχή μας. ”


Πηγή:thivanews.blogspot.gr

Σχόλια