Προγραμματικές Συμβάσεις για σχολεία προϋπολογισμού 3.115.000

6-7-2011

Οι αποφάσεις για σύναψη Προγραμματικών Συμβάσεων για σχολεία, η συμμετοχή της Περιφέρειας στο περιβαλλοντικό πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης LIFE + και η τροποποίηση του προϋπολογισμού για το πρόγραμμα δακοκτονίας, ήταν τα θέματα στα οποία δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στη Χαλκίδα.
Σε ότι αφορά τις Προγραμματικές Συμβάσεις, πρόκειται για τη συνεργασία μεταξύ της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και των Δήμων Ερέτριας και Ιστιαίας – Αιδηψού,  προκειμένου οι τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας να αναλάβουν, μετά την χρηματοδότηση και την ένταξή τους, την υλοποίηση έργων για δύο σχολεία.
Πιο συγκεκριμένα είναι η ανέγερση του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ερέτριας, προϋπολογισμού 2.750.000 €. Ένα νέο πλήρες σχολικό συγκρότημα, με 10 αίθουσες διδασκαλίας, αίθουσες πληροφορικής, εργαστηρίου και ολοήμερης διδασκαλίας, βιβλιοθήκη – αναγνωστήριο, γραφεία, βοηθητικούς και κοινόχρηστους χώρους και το κτίριο προσθήκης στο Δημοτικό Σχολείο Αγίου Αιδηψού, προϋπολογισμού 365.000 €, με νέες αίθουσες και βοηθητικούς χώρους.
Δύο έργα που αναβαθμίζουν τις συνθήκες εκπαίδευσης και βελτιώνουν το σχολικό περιβάλλον για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς.
«Διαμορφώνουμε, με τις αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου, μια εποικοδομητική συνεργασία με τους Δήμους, που γίνεται πράξη με τη διαθεσιμότητα των τεχνικών μας υπηρεσιών να υλοποιήσουν σημαντικές και αναγκαίες παρεμβάσεις για τους πολίτες και την κοινωνία. Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας με την τεχνογνωσία και τη στελεχιακή επάρκεια που διαθέτει, συνδράμει ουσιαστικά την πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση, στοχεύοντας στην χρηματοδότηση και υλοποίηση έργων σε όλη τη Στερεά Ελλάδα», δήλωσε σχετικά ο Περιφερειάρχης Κλέαρχος Περγαντάς.
Επίσης στη συνεδρίαση αποφασίστηκε η συμμετοχή της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα LIFE + με τίτλο «Διατήρηση δασών και δασικών ανοιγμάτων προτεραιότητας στις περιοχές του δικτύου NATURA 2000 της Στερεάς Ελλάδας : Εθνικός Δρυμός Οίτης και όρος Καλλίδρομο».
Πρόκειται για μια πρόταση με στόχο την υλοποίηση διαχειριστικών δράσεων, που θα συμβάλλουν στην αποτελεσματική προστασία των ειδών και των οικότοπων στην Οίτη και στο Καλλίδρομο, δημιουργώντας προστιθέμενη αξία στην πολιτιστική και οικονομική ανάπτυξη της περιοχής και της τοπικής κοινωνίας.
Η πρόταση είναι συνολικού προϋπολογισμού 1.500.000 €, και πρόκειται να υποβληθεί για χρηματοδότηση από το  LIFE +, με συνεργαζόμενους φορείς την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, Δήμους της Φθιώτιδας, τον Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Οίτης, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης και το ΕΘΙΑΓΕ.
Ακόμα, με τροποποίηση του προϋπολογισμού εγγράφεται προς υλοποίηση το πρόγραμμα δακοκτονίας στις περιφερειακές ενότητες της Στερεάς Ελλάδας, προϋπολογισμού 2.258.966 € ενώ εγκρίθηκε και η μελέτη εφαρμογής άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση κατολισθήσεων επί της δημοτικής οδού στο Στόμιο.
Τέλος ο Αντιπεριφερειάρχης Θανάσης Μπουραντάς έκανε μια ειδική και εκτεταμένη παρουσίαση για τα προβλήματα της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας από τον δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση  στα έργα που αφορούν στο οδικό δίκτυο.
Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Αθανάσιος Χειμάρας μεταξύ άλλων αφού σημείωσε ότι η παράταξή του κατανοεί «την απελπισία και την αγανάκτηση των πολιτών, στην εφαρμογή των άδικων αντιαναπτυξιακών και αναποτελεσματικών μνημονιακών μέτρων», εξέφρασε την διαφωνία για «κάθε ενέργεια βίας από όπου και αν προέρχεται».
Παράλληλα ο κ. Χειμάρας ζήτησε ενημέρωση για το ποιες είναι οι προθέσεις του Πρωθυπουργού για το ΕΣΠΑ απέναντι στις αιρετές Περιφέρειες,  ποια η ετοιμότητα της Περιφέρεια Στερεάς για την ένταξη νέων έργων στο Πρόγραμμα, ποιες μελέτες προωθήθηκαν το 1ο εξάμηνο του έτους αλλά και ποιες είναι οι σημερινές προτεραιότητες.
Επίσης ο Α. Χειμάρας με αφορμή το Νομοσχέδιο για την υγεία που προβλέπει, τη συγκρότηση και τη δημιουργία του Κέντρου Αποκατάστασης, ανάμεσα στη Λαμία και τη Λάρισα πρότεινε τη δημιουργία του στη Λαμία για να λάβει την σύμφωνη άποψη του Περιφερειάρχη.
Από την πλευρά της «Λαϊκής Συσπείρωσης», ο Αναστάσιος Χρονάς, ο Γιώργος Γκικόπουλος και η Σοφία (Ιωάννα) Ντούρου έκαναν ειδική αναφορά στα κυριότερα προβλήματα της Εύβοιας.
Μάλιστα σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσαν με αφορμή την εισήγηση στο Π.Σ. του Αντιπεριφερειάρχη κ. Μπουραντά σημειώνουν ότι «περιγράφει ορισμένα από τα σημαντικά προβλήματα της Εύβοιας, αλλά τα αιτιολογεί, τα αναλύει και τα ταξινομεί σύμφωνα με το δικό του πολιτικό κριτήριο» καταλογίζοντας ευθύνες στον ίδιο και στη κυβέρνηση.
«Ασκεί κριτική για την έλλειψη υποδομών στην Εύβοια, αλλά την συνδέει με παραλείψεις ή λαθεμένες εκτιμήσεις κυβερνητικών παραγόντων. Δεν την θεωρεί αποτέλεσμα της ταξικής πολιτικής της κρατικής εξουσίας, παραβλέποντας πως οι όποιες υποδομές γίνονται εκεί που εξυπηρετείται ο σχεδιασμός των κεφαλαιοκρατών και όχι εκεί που χρειάζεται ο λαός», τονίζουν μεταξύ άλλων.
Σημειώνουν επίσης: «Για μας κύριο ζήτημα είναι η ανάπτυξη όλων των παραγωγικών δυνατοτήτων του νομού, αφού καθοριστούν συγκεκριμένα οι χρήσεις της γης, σύμφωνα με έναν ορισμένο κεντρικό σχεδιασμό που θα παίρνει υπόψη του τις ανάγκες, τα προβλήματα και τις επιθυμίες του λαού και της χώρας. Θα καταμερίζει τις παραγωγικές υποχρεώσεις σε κάθε περιοχή, φροντίζοντας να εξασφαλίζει ίδια ή ανάλογα δικαιώματα, δυνατότητες και συνθήκες ζωής στον εργαζόμενο λαό, ανεξάρτητα από τον τόπο κατοικίας του».
Καταλήγοντας καλούν «κάθε εργαζόμενο να συνταιριάξει τα βήματα του με το ΠΑΜΕ, την ΠΑΣΥ, την ΠΑΣΕΒΕ, το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών και την ΟΓΕ, που δραστήρια και μαχητικά βρίσκονται καθημερινά στο πόδι διεκδικώντας όσα δικαιούται και χρειάζεται ο εργαζόμενος λαός >>

Σχόλια