Σύμφωνα με το Capital παραμένει η ΔΟΥ ΘΗΒΩΝ

29-08-11


Eπίκαιρη είναι η Ανάρτηση της 22 Ιουλίου 2011 και των προσπαθειών που έκανε η Άρια Αγάτσα για το θέμα


















Κατάργηση 45 εφοριών στην Αθήνα, 14 στη Θεσσαλονίκη και όλων των εφοριών που λειτουργούν σε μικρούς οικισμούς προβλέπει το τελικό σχέδιο για την αναδιοργάνωση των Δημόσιων Οικονομικών Υπηρεσιών. Εφόσον ολοκληρωθεί επιτυχώς το σχέδιο υπολογίζεται ότι περίπου 4.000 εφοριακοί που σήμερα απασχολούνται σε γραφειοκρατικές εργασίες θα μπουν στην πρώτη γραμμή του φορολογικού αντικειμένου, δηλαδή στο φορολογικό έλεγχο.


Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr ο συνολικός αριθμός τω εφοριών που θα εξακολουθήσουν να λειτουργούν μετά την αναδιοργάνωση θα είναι τελικά περίπου 100 αντί για 30 που προέβλεπε ο αρχικός σχεδιασμός του υπουργείου Οικονομικών. Τα αρχικά σχέδια του υπουργείου Οικονομικών γαι μαζικές συγχωνεύσεις των ΔΟΥ και για λειτουργία μόνο μιας εφορίας σε κάθε μεγάλη πόλη της χώρας εγκαταλείπονται, καθώς διαπιστώθηκε ότι αν αυτό το σχέδιο υλοποιούνταν θα παρουσιαζόντουσαν μεγάλα προβλήματα στην εξυπηρέτηση των φορολογούμενων, κυρίως στις νησιωτικές περιοχές της χώρας.

Ειδικότερα, ο τελικός σχεδιασμός του υπουργείου Οικονομικών για το νέο χάρτη των εφοριών στη σύνταξη του οποίου ελήφθησαν υπόψη και οι επισημάνσεις των εργαζομένων σε αυτές (ΠΟΕ- ΔΟΥ) με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιστών προβλέπει τα ακόλουθα:

- τη μείωση του συνολικού αριθμού των Δημοσίων Οικονομικών Υπηρεσιών από τις 287 που είναι σήμερα σε 100. Δηλαδή περισσότερες από 180 εφορίες θα καταργηθούν ή θα συγχωνευθούν με άλλες.

- στην Αττική οι εφορίες που λειτουργούν σήμερα ανέρχονται σε 70. Από αυτές θα παραμείνουν 23 έως 25. Αυτό θα γίνει κατά κύριο λόγο μέσω συγχωνεύσεων.

- στη Θεσσαλονίκη οι εφορίες θα μειωθούν από 20 που είναι σήμερα σε 6.

- διατηρούνται και οι 25 εφορίες που λειτουργούν σήμερα στη νησιωτική χώρα. Διαπιστώθηκε ότι το κλείσιμο των εφοριών στα νησιά θα δημιουργούσε μεγάλα προβλήματα στην εξυπηρέτηση των τοπικών φορολογούμενων.

- διατηρείται μόνο μια εφορία στις πρωτεύουσες 40 νομών. Για παράδειγμα η Α και Β ΔΟΥ Καβάλας συγχωνεύονται σε μια. Το ίδιο συμβαίνει και με τις Α και Β ΔΟΥ Σερρών, Ξάνθης, Ιωαννίνων, Κέρκυρας κλπ.

- σε τέσσερα μεγάλα αστικά κέντρα (Πάτρα, Ηράκλειο Κρήτης, Λάρισα, Βόλος) διατηρούνται περισσότερες της μιας εφορίες.

- σε πολλούς νομούς παραμένουν τα «δίπολα», δηλαδή λειτουργία δυο εφοριών στα όρια του ίδιου νομού. ΄Ετσι, για παράδειγμα, στο νομό Αιτωλοακαρνανίας θα εξακολουθήσει να λειτουργεί μια εφορία στο Μεσολόγγι και μια στο Αγρίνιο, στο νομό Βοιωτίας θα λειτουργεί όπως και σήμερα μία στην Λειβαδιά και μια στη Θήβα κλπ.

- όλες οι εφορίες που λειτουργούν σε μικρούς οικισμούς θα κλείσουν (π.χ. ΔΟΥ Καλαβρύτων, Κρανιδίου, Κροκεών, Κυπαρισσίας, Λαγκαδά κλπ).

Η κατάργηση και συγχώνευση των εφοριών θα συνοδευτεί από μεγάλη μεταφορά φορολογικών αρμοδιοτήτων στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών.

Πηγή:www.capital.gr

Σχόλια