Με ...χάρτες απειλούν οι Τούρκοι! Που "στέλνουν" το Πίρι Ρέϊς

28-09-11






















Η Άγκυρα παίζει το παιχνίδι των “κούφιων” απειλών θέλοντας να πείσει πρώτα τη τουρκική κοινή γνώμη κι έπειτα όλους του άλλους, ότι με την στρατιωτική ισχύ και με εκβιαστικό τρόπο θα επιβάλει τη θέλησή της στο θέμα των ερευνών στην Κύπρο.Το απαρχαιωμένο Πίρι Ρέϊς συνεχίζει τον πλου του νότια-νοτιοδυτικά της Κύπρου κινούμενο στο όριο ή λίγο εντός του οικοπέδου 12.


Η Άγκυρα παίζει το παιχνίδι των εντυπώσεων αξιοποιώντας τα τουρκικά ΜΜΕ,διαρρέοντας πληροφορίες και χάρτες που θέλουν το Πίρι Ρέϊς να κάνει έρευνες εντός του οικοπέδου 12. Ένας απ΄ αυτούς είναι και ο χάρτης της “Μιλιέτ”,που θέλει το Πίρι Ρέϊς να μπαίνει εντός του 12 για να κάνει έρευνες.



Ο ίδιος ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας βέβαια έχει σπεύσει να διαβεβαιώσει ότι το Πίρι Ρέϊς κάνει απλά σεισμικές έρευνες κι όχι έρευνες για πετρέλαιο!



Σε μια άλλη εξέλιξη, η τουρκική εφημερίδα “Μιλιέτ” αναφέρει ότι η θαλάσσια περιοχή την οποία η τουρκική πλευρά ονόμασε περιοχή “G”, τέμνει εν μέρει το οικόπεδο 12 και συνεπώς οι έρευνες του ερευνητικού σκάφους Πιρί Ρεΐς θα συμπέσουν με αυτές στο οικόπεδο αυτό. Η εφημερίδα παρουσιάζει και έναν χάρτη, ο οποίος εκτός από την τομή μεταξύ οικοπέδου 12 και περιοχής “G”, εμφανίζει την περιοχή αυτή να ταυτίζεται με τα οικόπεδα 8 και 9 στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.



Πάντως, σύμφωνα με τον υποδιευθυντή του Ινστιτούτου Θαλάσσιων Επιστημών της Σμύρνης, Ντογάν Γιασάρ, το “Πίρι Ρέις” έχει ολοκληρώσει τις έρευνές του σε μία περιοχή μήκους 280 χιλιομέτρων από τη συνολική έκταση 1.000 χιλιομέτρων που έχει προγραμματιστεί και συνεχίζει τις έρευνές του νότια της Κύπρου, σε απόσταση 80 μιλίων από το νησί.


Σύμφωνα με τον Γιασάρ, τα δεδομένα που συγκεντρώνει το πλοίο θα εκτιμηθούν μετά την ολοκλήρωση της έρευνας και ότι μπορεί το πλοίο να ξεκινήσει και πάλι για γεωτρήσεις επιφάνειας σε περιοχές που μπορεί να υπάρχει αέριο.


Πηγή: newsit.gr


Σχόλια