Πράσινο ρεύμα στο «Ελευθέριος Βενιζέλος»

29-09-11












Καλύπτει έκταση 160 στρεμμάτων, κόστισε 20 εκατ. ευρώ και εξασφαλίζει το 9% των ετήσιων αναγκών του αεροδρομίου σε ηλεκτρική ενέργεια το νέο φωτοβολταϊκό πάρκο στο «Ελευθέριος Βενιζέλος», το οποίο αποτελεί το μεγαλύτερο παγκοσμίως.


Το έργο που εγκαινίασε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γ. Παπακωνσταντίνου ολοκληρώθηκε σε περίοδο 6 μηνών, έχει ισχύ 8 MWp και μπορεί να παράγει ετησίως ενέργεια 11 εκατ. κιλοβατωρών, όση χρειάζονται για να καλύψουν πλήρως τις ανάγκες τους 3.000 άνθρωποι. Επίσης, με τη λειτουργία του μπορεί να μειωθούν οι ετήσιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) κατά 10.000 τόνους, με ορίζοντα 25ετίας και άνω, κάτι που για να επιτευχθεί θα χρειάζονταν 1,5 εκατ. δένδρα.



Τα φωτοβολταϊκά στα αεροδρόμια άρχισαν να εμφανίζονται σε μικρή κλίμακα στις αρχές του 2000, ενώ τα μεγαλύτερης έκτασης εγκαταστάθηκαν την τελευταία πενταετία, κυρίως στις ΗΠΑ. Αυτό το έργο, εκτός του ότι αποτελεί τη μεγαλύτερη ενιαία φωτοβολταϊκή εγκατάσταση σε αεροδρόμιο διεθνώς, είναι και το δεύτερο μεγαλύτερο πάρκο επί ελληνικού εδάφους. Το μεγαλύτερο, ισχύος 10 MWp, βρίσκεται στη Λάρισα και ανήκει στη Selective Volt θυγατρική της εταιρείας Επίλεκτος. Τη λίστα των έξι πρώτων συμπληρώνουν τα πάρκα της Infoquest στη Βοιωτία (7,5 ΜWp), της EDF στην Πελοπόννησο (6 ΜWp) και δύο των 5 ΜWp έκαστο, της Energa στη Θήβα και της Positive Energy στη Δράμα.

Σε μια περίοδο όπου ακόμη και αξιόλογες επενδύσεις δυσκολεύονται να βρουν χρηματοδότη, το πρώτο εξάμηνο του 2011 προστέθηκαν 300 νέα MW κάθε είδους έργων σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ). Ετσι, το εγκατεστημένο δυναμικό έχει ξεπεράσει τα 2.000 MW, όπως ανέφερε στα εγκαίνια ο κ. Παπακωνσταντίνου. Τώρα η χρηματοδότηση αναδεικνύεται το μεγαλύτερο πρόβλημα για την υλοποίηση των επενδύσεων στον τομέα των ΑΠΕ.

Χαρακτηριστική είναι η αναφορά του υπουργού στη συνέντευξη που έδωσε τη Δευτέρα, ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε επαφές με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ETEπ) προκειμένου να ανοίξουν πιστώσεις είτε προς τις ελληνικές τράπεζες είτε απευθείας σε επιχειρήσεις για τη χρηματοδότηση επενδύσεων στην παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Το άλλο μεγάλο θέμα που πρέπει να αντιμετωπίσει το υπουργείο αφορά τις εγγυημένες τιμές, με τις οποίες αμείβονται για 20 χρόνια οι παραγωγοί πράσινης ενέργειας. Πανευρωπαϊκά, αυτές οι εγγυημένες τιμές μειώνονται καθώς έχει πέσει σημαντικά το κόστος της συγκεκριμένης τεχνολογίας και σύντομα το υπουργείο θα ανοίξει τον σχετικό διάλογο με τους φορείς του χώρου.

Πηγή: tanea.gr

Σχόλια