Πέρασε το ειδικό τέλος ακινήτων

27-09-11
















Η καρδιά των επιτελών της κυβέρνησης πήγε ξανά... στη θέση της, καθώς το ειδικό τέλος για τα ακίνητα που θα εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ υπερψηφίστηκε από σύσσωμη την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, ήτοι 154 βουλευτές.



Η ψηφοφορία αναμενόταν με ιδιαίτερη ανυπομονησία λόγω της κρισιμότητάς της, κάτι που σημείωσαν τόσο το Bloomberg όσο και το Reuters που επεσήμαναν ότι αποτελεί crash test της κυβέρνησης για να πείσει την τρόικα για τη χορήγηση της 6ης δόσης.


Το Bloomberg φιλοξένησε, εξάλλου, εκτίμηση αναλυτή του Eurasia Group, σύμφωνα με τον οποίον «η ψηφοφορία για τα απαιτούμενα μέτρα θα είναι οριακή». Σύμφωνα με τον ίδιο, «κάποια στελέχη του ΠΑΣΟΚ θα μπορούσαν να παραιτηθούν εν όψει της κρίσιμης ψηφοφορίας, ωστόσο η κυβέρνηση αναμένεται να εξασφαλίσει τη βουλευτική έγκριση για τις απαιτούμενες νομοθεσίες και την εκταμίευση της δόσης των 8 δισ. ευρώ».


Το Reuters, από την πλευρά του, ανέφερε πως οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος αναμενόταν να εγκρίνουν τα νέα μη δημοφιλή μέτρα, ωστόσο σημείωνε πως οι αναλυτές πιστεύουν ότι η φορολογία στα ακίνητα είναι ένα βραχυπρόθεσμο μέτρο το οποίο δεν θα εμποδίσει τη χρεοκοπία που οι περισσότεροι οικονομολόγοι θεωρούν αναπόφευκτη.



«Αν και δυσαρεστημένοι για την επιπλέον επιβάρυνση στους ψηφοφόρους, που έχουν ήδη πληγεί από τις αυξήσεις στους φόρους και τις περικοπές στις δαπάνες τους προηγούμενους 18 μήνες, οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος αναμένεται να ακολουθήσουν την πεπατημένη για να αποτρέψουν τη χρεοκοπία της Ελλάδας», τονίζει το πρακτορείο.



Το Reuters φιλοξενεί επίσης δήλωση του κ. Κώστα Παναγόπουλου της Alco, ο οποίος θεωρεί ότι «η κυβέρνηση δεν θα αντιμετωπίσει ιδιαίτερα προβλήματα στη Βουλή. Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ θα ψηφίσουν. Είναι δυσαρεστημένοι, όμως είναι πολύ δύσκολο να πει κανείς όχι, διότι κάτι τέτοιο πιθανότατα θα οδηγούσε σε κατάρρευση της κυβέρνησης».



Λίγο πριν την ψηφοφορία, αξίζει να σημειωθεί ότι ο βουλευτής Β' Αθηνών του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Βούρος, για τον οποίο υπήρχαν πληροφορίες ότι προσανατολίζεται σε παραίτηση ώστε να μην ψηφίσει υπέρ, τόνισε τελικά ότι θα δώσει μία ακόμα ευκαιρία στην κυβέρνηση, μένοντας στη θέση του και ψηφίζοντας τα μέτρα στη Βουλή.


Πηγή: pathfinder.gr

Σχόλια