Μαθαίνουμε τα μυστικά του καφέ στο 1ο Φεστιβάλ Καφέ

26-11-11
















Είναι εκπληκτικό το πώς κάποιοι τόσο δα μικροί κόκκοι μπορούν να είναι οι «πρωταγωνιστές» σε ένα Φεστιβάλ. Ο λόγος για το 1ο Φεστιβάλ Καφέ που πραγματοποιείται στην «Τεχνόπολις» (Πειραιώς 100, Γκάζι), από τις 24 έως τις 27 Νοεμβρίου, υπό την αιγίδα της SCAE HELLAS (Speciality Coffee Association of Europe - Hellenic Chapter).



Μπαίνοντας στην αίθουσα «Κωνσταντίνος Καβάφης» μας πλημμύρισε η έντονη μυρωδιά του καφέ. Τραπεζάκια με καφετιέρες, κούπες και φλιτζάνια για καφέ παντού, διάφορες εταιρείες καφέ με καφέδες από διαφορετικές χώρες του κόσμου, όπως Κόστα Ρίκα, Ελ Σαλβαδόρ, Κένυα, Ελλάδα, και μπροστά από τα τραπέζια οι master της τέχνης του καφέ – οι λεγόμενοι μπαρίστες – να φτιάχνουν και να προσφέρουν δωρεάν καφέ στους επισκέπτες.


Ήταν όμορφο που είδαμε τόσο κόσμο να δείχνει ενδιαφέρον για το 1ο Φεστιβάλ που διοργανώθηκε στη χώρα μας με θέμα τον καφέ. Μάλιστα παρατηρήσαμε ότι πολλοί από τους επισκέπτες, ήταν νέοι σε ηλικία, οι οποίοι είχαν έρθει με την παρέα τους για να δοκιμάσουν καλό καφέ και να συγκρίνουν μάρκες και γεύσεις! Λίγο η δυνατή μουσική, λίγο οι… μπαρίστες, λίγο ο καφές από μόνος του, μας έκανε να αισθανθούμε ότι βρισκόμασταν σε μία γιορτή, όπου το κλίμα ήταν παρεΐστικο!



Βέβαια ο καφές ως γνωστόν είναι μέρος της κουλτούρας των Ελλήνων οπότε κάπως έτσι εξηγείται και το μεγάλο ενδιαφέρον του κόσμου για το συγκεκριμένο Φεστιβάλ. Όμως, ο τρόπος διοργάνωσής του, το έκανε ακόμα πιο ελκυστικό για τον κόσμο. Συγκεκριμένα να αναφέρουμε ότι κάθε μέρα, υπήρχαν εξειδικευμένες παρουσιάσεις με θέμα τον καφέ, όπως: «Η πορεία του καφέ από το καφεόδεντρο μέχρι το φλιτζάνι μας», «Κρίσιμοι παράγοντες που συντελούν στην ποιότητα του καφέ», «Παραδοσιακή Αιθιοπική τελετή καφέ» κ.α.


Επίσης, είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε και να απολαύσουμε καφέ από τα… χεράκια παγκόσμιων πρωταθλητών (μπαρίστες). Αξίζει να αναφέρουμε ότι οι Έλληνες έχουν σημειώσει μεγάλες επιτυχίες στο εξωτερικό σε διαγωνισμούς καφέ.

Έτσι λοιπόν κι εμείς ανάμεσα στους καφέδες που δοκιμάσαμε, ξεχωρίσαμε τον εσπρέσο από την Κόστα Ρίκα, τον οποίο μας έφτιαξε ο 30 χρονών μπαρίστας Stefanos Domatiotis, 5 φορές πρωταθλητής Ελλάδας και 4ος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα “Filter Coffee”. Είναι επίσης ένα από τα άτομα του Συμβουλίου της SCAE HELLAS, ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού, υπεύθυνου για τη διοργάνωση του 1ου Φεστιβάλ Καφέ.

Όπως ο ίδιος δήλωσε στο flowmagazine.gr «στόχος αυτού του Φεστιβάλ ήταν οι επισκέπτες να γνωρίσουν την τέχνη του καφέ και να δοκιμάσουν ποιοτικό καφέ. Γι αυτό δεν θέλαμε να στήσουμε stands με σκοπό να πουλάμε προϊόντα μας, αλλά όλοι - ανεξάρτητα με την εταιρεία που είμαστε - να έχουμε τραπεζάκια για να φτιάχνουμε στον κόσμο καφέ, να μιλάμε για αυτό και να λύνουμε τις απορίες τους».



Ήπιαμε τον καφέ μας ο οποίος προερχόταν από φάρμα της Κόστα Ρίκα και μας άρεσε πολύ. Είχε έντονη γεύση και άρωμα, ενώ στο τέλος της γουλιάς δεν άφησε στον ουρανίσκο μας κάποια πικρή αίσθηση. Βέβαια, σε ένα τέτοιο Φεστιβάλ δεν γινόταν να μην δοκιμάσουμε διαφορετικές ποικιλίες και γεύσεις. Φύγαμε πάντως με την απορία του πότε τελικά θα φύγει η… επίδραση από τη μεγάλη ποσότητα του καφέ που καταναλώσαμε!


Πηγή:aliartos-boiotias.blogspot.com


Σχόλια