Ενημερωση απο την Ημεριδα που ελαβε χώρα στις 15 Μαρτιου 2012 στη Λιβαδειά με Θέμα:"Σύγχρονες Καλλιέργειες για το νομό Βοιωτίας"

21-03-12




















Το Σχολικό Εργαστηριακό Κέντρο Λιβαδειάς στο πλαίσιο διασύνδεσης της Τεχνολογίας με την Αγροτική Ανάπτυξη διοργάνωσε στις 15 Μαρτίου εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου Βοιωτίας ημερίδα με θέμα: «Σύγχρονες Καλλιέργειες για το νομό Βοιωτίας».



«Στόχος της ημερίδας ήταν να συμβάλει στην ανάδειξη των σύγχρονων καλλιεργειών που να δίνουν τη δυνατότητα στον αγρότη να παράγει προϊόντα πιστοποιημένα και ασφαλή για τον καταναλωτή, στην ενημέρωση για την αντιμετώπιση καλλιεργητικών προβλημάτων της περιοχής και στην εύρεση πόρων για ανάπτυξη νέων καλλιεργειών» επεσήμανε ο διευθυντής του ΣΕΚ Κωνσταντίνος Καλοβρέκτης.


Για τη σύγχρονη ανθοκομία ως μια από τις δυναμικότερες μορφές της ελληνικής γεωργίας μίλησε ο Λέκτορας, της Γεωπονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Δρ. Χρήστος Λύκας


«Η ανθοκομία είναι μια από τις δραστηριότητες που θα μπορούσε να αποτελέσει εναλλακτική λύση για τις καλλιέργειες που υπάρχουν στην περιοχή και να εξασφαλίσει μεγαλύτερο εισόδημα στους παραγωγούς», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Λύκας τονίζοντας ωστόσο ότι για να επιτευχθούν τα επιθυμητά αποτελέσματα πρέπει οι παραγωγοί «να οργανωθούν καλύτερα σε επίπεδο ομάδας, σε συλλογικά σχήματα ώστε να γίνουν πιο δυναμικοί και να διεκδικήσουν περισσότερα οφέλη».


Υπογράμμισε επίσης ότι «Η επιδότηση είναι κάτι που πρέπει να ξεχάσουμε και να στραφούμε προς την πραγματική παραγωγή».


Για τις καινοτόμες και δυναμικές δενδροκομικές καλλιέργειες μίλησε ο Αναπληρωτής Καθηγητής της Γεωπονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Δρ. Γεώργιος Νάνος ο οποίος τόνισε και εκείνος ότι οι αγρότες πρέπει να λάβουν υπόψη πλέον ότι οι επιδοτήσεις θα μειωθούν.


«Από το 2014 οι επιδοτήσει θα περιοριστούν στο μισό, δεν συζητάμε πλέον για παραδοσιακές καλλιέργειες όπως το βαμβάκι, πρέπει αν βρεθεί κάτι άλλο» είπε και συνέχισε με την διαπίστωση ότι στην περιοχή δεν υπάρχει εμπειρία με τα δένδρα. Ακολούθως αναφέρθηκε σε δέντρα και θάμνους που μπορούν να καλλιεργηθούν στην περιοχή καθώς επίσης και στη στέβια παρουσιάζοντας τα υπέρ και τα κατά για κάθε περίπτωση.


«Εδώ στην περιοχή θα μπορούσατε να καλλιεργήσετε να πάντα και τα προϊόντα να διατεθούν με την κατάλληλη οργάνωση από τους αγρότες απευθείας στους καταναλωτές», κατέληξε ο κ. Νάνος.
 
Πηγή:thespiaka.blogspot.com

Σχόλια