Άρια Αγάτσα: “Να ρυθμιστούν οι οφειλές των αγροτών προς τη ΔΕΗ”

26-03-12





















ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΑΡΙΑΔΝΗ ΑΓΑΤΣΑ
Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Νομού Βοιωτίας
Αθήνα, 26 Μαρτίου 2012



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Άρια Αγάτσα: “Να ρυθμιστούν οι οφειλές των αγροτών προς τη ΔΕΗ”



H Βουλευτής Βοιωτίας κυρία Αριάδνη Αγάτσα πραγματοποίησε συνάντηση με εκπροσώπους των αγροτών της επαρχίας Θηβών, στην οποία οι αγρότες εξέφρασαν τα προβλήματα που σήμερα αντιμετωπίζουν, μεταξύ των οποίων και η αδυναμία τους να ανταποκριθούν στις οφειλές τους προς την ΔΕΗ.
Οι διακοπές παροχής ηλεκτρικού ρεύματος αποτελούν ένα τεράστιο πλήγμα στη γεωργική παραγωγή, ειδικότερα στη σημερινή οικονομική κρίση της χώρας μας, με τραγικές συνέπειες για την κοινωνία.
Όπως είναι κατανοητό, οι αγρότες αδυνατούν λόγω της σημερινής οικονομικής κρίσης να είναι συνεπείς με τις οικονομικές τους υποχρεώσεις απέναντι στη ΔΕΗ κι αυτό δεν οφείλεται αποκλειστικά στις αυξήσεις της ΔΕΗ και την οικονομική κρίση, αλλά και στον τρόπο έκδοσης των λογαριασμών που δεν λαμβάνει υπόψη το γεγονός πως η επιστροφή του ΦΠΑ των αγροτών γίνεται στις αρχές Ιουνίου.


Η Βουλευτής Βοιωτίας κυρία Αριάδνη Αγάτσα απέστειλε επιστολή προς τον Πρόεδρο της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού κ. Αρθούρο Ζερβό, σχετικά με τις οφειλές των αγροτών από την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, ζητώντας την θέσπιση ευνοϊκής ρύθμισης των οφειλών τους προς την Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού.
 
 
 
ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΑΡΙΑΔΝΗ ΑΓΑΤΣΑ
Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Νομού Βοιωτίας


Προς: Πρόεδρο της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού κ. Αρθούρο Ζερβό


Θέμα: ««Διακοπές της Παροχής Ηλεκτρικού Ρεύματος σε αγρότες λόγω οφειλών στην ΔΕΗ»
« Κύριε πρόεδρε,
την Παρασκευή 23 Μαρτίου συναντήθηκα στο πολιτικό γραφείο μου στην Θήβα με εκπροσώπους των αγροτών της επαρχίας Θηβών, όπου έλαβε χώρα συζήτηση για τα προβλήματα που οι αγρότες σήμερα αντιμετωπίζουν. Οι εκπρόσωποί τους μου εξέθεσαν αναλυτικά όλες τις δυσκολίες της δουλειάς τους, τις αντίξοες συνθήκες μέσα στις οποίες εργάζονται, από την αρχή των καλλιεργειών τους μέχρι και την διάθεση των προϊόντων τους.
Μεταξύ άλλων, διαπίστωσα ότι σήμερα οι αγρότες, αντιμετωπίζουν και το σοβαρότατο πρόβλημα της αδυναμίας να εξοφλήσουν τις οφειλές τους έναντι της ΔΕΗ.
Το πρόβλημα αυτό δεν αφορά μόνο τις αρδευτικές γεωτρήσεις, αλλά και τα ψυγεία που οι αγρότες διαθέτουν και στα οποία αποθηκεύουν και διατηρούν προϊόντα.
Αντιλαμβάνεστε, ότι εν όψει και της νέας καλλιεργητικής περιόδου, για τις ανάγκες της οποίας οι αγρότες έχουν προβεί σε τεράστια οικονομικά έξοδα, το ενδεχόμενο της διακοπής της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος θα ήταν καταστροφικό. Οι καλλιέργειες δεν θα πραγματοποιηθούν με τις όποιες συνέπειες για τον αγροτικό πληθυσμό, αλλά και για την αγροτική οικονομία. Παράλληλα, θα καταστραφούν και τα προϊόντα που είναι αποθηκευμένα στα ψυγεία.


Περαιτέρω, εάν δεν δοθεί η δυνατότητα στους αγρότες να ανακάμψουν οικονομικά, είναι πέραν από βέβαιο, ότι ουδέποτε θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις υφιστάμενες οφειλές τους προς την ΔΕΗ.


Η οικονομική κρίση που μαστίζει κυριολεκτικά την χώρα μας δεν έχει εξαιρέσει τους αγρότες. Στο πρόσφατο παρελθόν, επιδεικνύοντας την ευαισθησία και κατανόησή σας, είχατε εκδώσει απόφαση ρύθμισης για τις οφειλές προς την ΔΕΗ των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Με την παρούσα επιστολή μου ζητώ την επίδειξη ανάλογης ευαισθησίας και στα προβλήματα που οι αγρότες αντιμετωπίζουν.
Αίτημά τους το οποίο σας μεταφέρω, υποστηρίζω και θεωρώ δίκαιο και αναγκαίο, είναι η πίστωση χρόνου προκειμένου οι αγρότες να εισπράξουν τα προσδοκώμενα από τις καλλιέργειές τους έσοδα, κάτι το οποίο δεν πρόκειται να συμβεί πριν το τέλος του Καλοκαιριού.
Θα πρέπει λοιπόν να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ρύθμισης, με μικρό ποσοστό προκαταβολής και όσον το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό δόσεων.
Είναι επιτακτική ανάγκη να βοηθηθεί ο αγροτικός πληθυσμός και μάλιστα σε μία εποχή όπου και η παραμικρή απώλεια εισοδημάτων μπορεί να αποβεί καταστροφική και μοιραία για την αγροτική οικογένεια. Δεν θα ήταν υπερβολή να πω, ότι από την συζήτηση που είχα με τους εκπροσώπους των αγροτών, το κύριο συμπέρασμα είναι ότι έχουν περιέλθει σε οικονομική αδυναμία τέτοια, που οι περισσότεροι εξ αυτών, αν δεν μπορέσουν να καλλιεργήσουν λόγω αδυναμίας πληρωμής
των οφειλομένων προς την ΔΕΗ, ίσως και να μην μπορέσουν πάλι να ανακάμψουν οικονομικά.



Είμαι σίγουρη ότι θα ενεργήσετε με γνώμονα το κοινωνικό συμφέρον, δεδομένου ότι η ρύθμιση των οφειλών των αγροτών, μόνο όφελος θα αποφέρει τόσο στους αγρότες όσο και στην ΔΕΗ.»

* Η Βουλευτής Βοιωτίας κυρία Αριάδνη Αγάτσα, για το ίδιο πρόβλημα που απασχολεί τους αγρότες, έχει καταθέσει Ερώτηση στη Βουλή προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, στις 5 Μαρτίου 2012 και αναμένεται η επίσημη απάντηση της κυβέρνησης
ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΡΙΑΔΝΗΣ ΑΓΑΤΣΑ

Σχόλια