Ο θεμελιωτής του σοσιαλιστικού λογοτεχνικού ρεαλισμού, Maxim Gorky...

20-03-12
















Στις16 Μαρτίου του 1868 γεννήθηκε ο σπουδαίος Ρώσος λογοτέχνης Maxim Gorky, θεμελιωτής του σοσιαλιστικού λογοτεχνικού ρεαλισμού αλλά και πολιτικός ακτιβιστής η ζωή του οποίου ήταν αντιστρόφως ανάλογη με την λαμπρότητα της γραφής του. Ο Anton Chekhov είχε περιγράψει τον Gorky ως...


ένα «καταστροφέα αφοσιωμένο στην καταστροφή οποιουδήποτε πράγματος άξιζε την καταστροφή».


Ο Aleksey Maksimovich Peshkov (το Maxim Gorky ήταν φιλολογικό ψευδώνυμο – Gorky σημαίνει πικρός) γεννήθηκε στις 16 Μαρτίου του 1868 στο Nizhny Novgorod της Ρωσίας. Σε ηλικία 10 ετών έμεινε ορφανός και βρέθηκε να ζει στους δρόμους υπό σκληρές συνθήκες που άφησαν σημάδια τόσο στην ψυχή όσο και στην υγεία του. Εργάστηκε σε διάφορα επαγγέλματα, και η επαφή του με τους κατατρεγμένους, τους φτωχούς εργάτες και τους μουζίκους αποτέλεσαν ύλη για το έργο του. Το Δεκέμβρη του 1887 αυτοπυροβολείται μ' ένα πιστόλι στο στήθος, χωρίς να πεθάνει. Η σφαίρα εκείνη θα παραμείνει στα πνευμόνια του για τα επόμενα 40 χρόνια.

Άστεγος και πάμφτωχος για το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του, το 1884 επιχείρησε να φοιτήσει στο πανεπιστήμιο του Καζάν και εκεί έρχεται σε επαφή με το λαϊκό κίνημα, ενώ από νωρίς έγινε φίλος με τον Anton Chekhov και τον Leo Tolstoy. Έγραψε σε επαρχιακές εφημερίδες και με το διήγημα Μακάρ Τσούντρα, το 1892, καθιερώθηκε στο συγγραφικό χώρο ενώ απέκτησε παγκόσμια φήμη με τα μυθιστορήματα Φόμα Γκορντέγιεφ και Οι μικροαστοί. Στη Μόσχα γνωρίζεται με τους οπαδούς του Λένιν και πλέον μεγάλο μέρος των εσόδων του πάει στα ταμεία του Κομουνιστικού Κόμματος.

Το 1905, μετά τη σφαγή της «Ματωμένης Κυριακής» φυλακίζεται και όταν αποφυλακίζεται το 1906 φεύγει στο Βερολίνο, όπου γνωρίζεται προσωπικά με τον Λένιν και τον Τρότσκι. Μεταξύ των ετών 1907-1908 εκδόθηκε το κορυφαίο μυθιστόρημά του Η μάνα, η οποία αποτέλεσε και τη βάση για το σενάριο της ομώνυμης κλασικής ταινίας του σοβιετικού κινηματογράφου.

Ζει στο Κάπρι της Ιταλίας έως το 1913, οπότε επέστρεψε στη Ρωσία, με τη γενική αμνηστία, αλλά εγκαταλείπει ξανά τη χώρα πριν περάσει πολύς καιρός, αφού συγκρούεται με την ηγεσία του κόμματος. Έγραψε χαρακτηριστικά: «...Οι Λένιν και Tρότσκι δεν έχουν οιαδήποτε ιδέα για την ελευθερία ή τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αλλοτριώνονται ήδη από το βρωμερό δηλητήριο της εξουσίας. Αυτό είναι ορατό από την επαίσχυντη ασέβεια στην ελευθερία του λόγου αλλά κι όλων των άλλων αστικών ελευθεριών για τις οποίες η δημοκρατία πάλεψε...». «...Συμβουλή μου είναι ν' αλλάξετε τις απόψεις, τις ιδέες και γενικά τους τρόπους σας, διαφορετικά μπορεί να χάσετε τη ζωή σας» απαντά ο Λένιν το 1919.

Επιστρέφει κατά διαστήματα στη Ρωσία και λαμβάνει τιμές από τον Στάλιν (οι οποίες χαρακτηρίζονται υποκριτικές και με απώτερο στόχο την εκμετάλλευση του ονόματος του παγκοσμίως γνωστού πλέον Ρώσου λογοτέχνη). Κεντρική λεωφόρος της πρωτεύουσας βαφτίζεται με το όνομά του ενώ μετονομάζεται ακόμα και η γενέτειρά του – η οποία ξαναπήρε το αρχικό της όνομα μετά την πτώση του Κομουνισμού. Gorky βαφτίζεται και ένα από τα μεγαλύτερα αεροπλάνα της εποχής στη Ρωσία, το Τουπόλεφ 20, όπως κι ένα μεγάλο πάρκο στο κέντρο της Μόσχας.

Ο σπουδαίος συγγραφέας Maxim Gorky πέθανε αιφνίδια σε ηλικία 68 ετών, το 1936, και τα αίτια του θανάτου του δεν διευκρινίστηκαν ποτέ - ως αιτία θανάτου ακούστηκαν πολλά, από πνευμονία και καρδιακή προσβολή έως τη δολοφονία από μέλη του Κόμματος.

Πηγή:press-gr.blogspot.com

Σχόλια