Πρόστιμα ύψους 5.000 ευρώ σε ιδιοκτήτες ταξί με αλλοιωμένα ταξίμετρα

31-5-2013















 Πρόστιμα έως και 20.000 ευρώ για τα «πειραγμένα» ταξίμετρα, ακόμα και γι΄ αυτούς που φτιάχνουν τα «τσιπάκια της κλοπής», προβλέπει... αγορανομική διάταξη που τίθεται σε εφαρμογή από την ερχόμενη εβδομάδα από το υπουργείο Ανάπτυξης και Μεταφορών. Οι τελευταίοι έλεγχοι της αστυνομίας στις πιάτσες των ταξί και στους δρόμους έδειξαν ότι το 50% των ταξιμέτρων είναι «πειραγμένα» ώστε να κλέβουν τους ανυποψίαστους επιβάτες. Μόλις την περασμένη εβδομάδα σε 58 ελέγχους ταξιμέτρων διαπιστώθηκε ότι τα 27 «έκλεβαν» τους επιβάτες! Το γεγονός αυτό θορύβησε την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών, η οποία ενόψει και της νέας τουριστικής περιόδου οδηγήθηκε στην λήψη έκτακτων μέτρων για την προστασία του επιβατικού κοινού. Τις πρώτες ρυθμίσεις για τη βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών των ταξί, καθώς και τη νέα αγορανομική διάταξη για τα ταξίμετρα, ανακοίνωσε την Παρασκευή ο υπουργός Ανάπτυξης και Μεταφορών Κωστής Χατζηδάκης, προαναγγέλοντας ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες μέσα στις ερχόμενες μέρες (θα ενταχθούν στο νομοσχέδιο για την απελευθέρωση των ΚΤΕΛ). Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε ο κ. Χατζηδάκης, προωθείται νέα αγορανομική διάταξη για τον αποτελεσματικότερο έλεγχο των ταμειακών μηχανών και την αυστηροποίηση των ποινών για τους παραβάτες, η οποία μεταξύ άλλων προβλέπει:

* Για την αλλοίωση των ενδείξεων των ταξιμέτρων ή και των μετρολογικών τους παραμέτρων από διάφορα «τσιπάκια» θα επιβάλλεται στους εκμεταλλευτές των ταξί, δηλαδή στους οδηγούς και τους ιδιοκτήτες που θα αποδεικνύεται ότι προσπορίζονται το παράνομο όφελος, πρόστιμο ύψους 5.000 ευρώ.

 *Σε αυτούς που κατασκευάζουν τα παράνομα ταξίμετρα (τσιπάκια) και τα πωλούν-τοποθετούν στα ταξί, θα επιβάλλεται πρόστιμο 20.000 ευρώ και θα αφαιρείται η άδεια λειτουργίας της επιχείρησής τους. Με υπουργική απόφαση αλλάζει και ο τρόπος χρέωσης των ταξί για τις περιηγήσεις των τουριστών, για τις οποίες σήμερα το τιμολόγιο είναι ελεύθερο. Συγκεκριμένα, για τα πρώτα 20 λεπτά θα λειτουργεί υποχρεωτικά το ταξίμετρο, ενώ μετά την παρέλευση του χρόνου αυτού, το κόμιστρο δεν θα μπορεί να υπερβαίνει τα 25 ευρώ ανά ώρα. Επίσης, οι οδηγοί υποχρεωτικά θα πρέπει να διαθέτουν ειδικό βιβλίο όπου θα αναφέρονται η έναρξη της διαδρομής, το συμφωνηθέν κόμιστρο και τα στοιχεία του επιβάτη. Το υπουργείο ήδη σχεδιάζει και άλλες αλλαγές για τον κλάδο, οι οποίες θα κατατεθούν με το νομοσχέδιο για τα ΚΤΕΛ στη Βουλή τις επόμενες ημέρες. Μεταξύ αυτών, είναι: Η μείωση σε τρεις μήνες από ένα έτος του διαστήματος ακινησίας των ταξί, ώστε να μη χάνουν τόσο εύκολα την άδειά τους οι επαγγελματίες. Η ελαχιστοποίηση στους 6 από 24 μήνες, του διαστήματος που ένας οδηγός ταξί πρέπει να κατέχει την άδεια οδήγησης πριν ζητήσει ειδική άδεια οδήγησης ταξί. Η κυκλοφορία ταξί ειδικής μίσθωσης (για ΑμΕΑ) με τρεις αντί για τέσσερις πόρτες. 

Πηγή:tanea.gr

Σχόλια