Υγεία: Γονίδια θα θεραπεύουν την καρδιακή ανεπάρκεια

25-5-2013

















 Θεραπεία της καρδιακής ανεπάρκεια με τη χρήση ιών ως «δούρειων ίππων» και γονιδίων θα επιχειρήσουν βρετανοί επιστήμονες για πρώτη φορά. Με δύο κλινικές δοκιμές που ξεκινούν μέσα στο καλοκαίρι... οι Βρετανοί ελπίζουν να ανοίξουν το δρόμο σε νέες, πρωτοποριακές θεραπείες για μία νόσο που ταλαιπωρεί εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.


 Η καρδιακή ανεπάρκεια είναι μία ασθένεια κατά την οποία η καρδιά δεν μπορεί πλέον να αντλήσει αρκετό αίμα για να το διοχετεύσει στο υπόλοιπο σώμα. Αυτό συμβαίνει διότι οι καρδιακοί μυς χαλαρώνουν (όπως και όλοι οι υπόλοιπη στο σώμα) με την πρόοδο της ηλικίας και χάνουν την βασική τους λειτουργία και ικανότητα.


 Στις κλινικές μελέτες που συνολικά συμμετέχουν συνολικά 224 στους οποίους θα χορηγηθεί ένα ζωντανός ιός (αδενοϊός) που σαν «δούρειος ίππος» θα μεταφέρει στην καρδιά των ασθενών το αντίγραφο ενός γονιδίου που ονομάζεται SERCA2a. Αυτό, φέρεται να κωδικοποιεί μία πρωτεΐνη η οποία ρυθμίζει τη συστολή και τη διαστολή της καρδιάς, κατά την άντληση αίματος.

 Σύμφωνα με μελέτες που έγιναν τα τελευταία 20 χρόνια στο Ιμπίριαλ Κόλετζ του Λονδίνου και το Νοσοκομείο Ρόγιαλ Μπρόμπτον, το γονίδια που θα εισαχθεί στον οργανισμό των ασθενών θα παραμείνει ενεργά για αρκετούς μήνες ή και χρόνια και θα παράγει αυτές τις πρωτεΐνες που βοηθούν την καρδιά στην ικανότητα άντλησης αίματος, δηλαδή στην αποκατάσταση της καρδιακής λειτουργίας.


 Η πρώτη κλινική δοκιμή θα διεξαχθεί στο Νοσοκομείο Ρόγιαλ Μπρόμπτον που βρίσκεται στο Λονδίνο καθώς και στο Εθνικό Νοσοκομείο Γκόλντεν Τζουμπιλί στη Γλασκώβη. Σε αυτή τη δοκιμή θα συμμετέχουν 200 άτομα από διαφορετικά καρδιολογικά κέντρα. Οι επιστήμονες θα βάλουν με μία ένεση από το πόδι τον ιό στην καρδιά (όπως γίνεται η επέμβαση με το μπαλονάκι).


 Η δεύτερη δοκιμή θα πραγματοποιηθεί στα νοσοκομεία Χάρφιλντ Πάπγουορθ και θα περιλαμβάνει μόνο 24 βρετανούς ασθενείς με χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια οι οποίοι ζουν ήδη «τεχνητή καρδιά».

 Αν και τα αποτελέσματα αναμένονται ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, οι επιστήμονες που σχεδίασαν τις κλινικές δοκιμές σπεύδουν να ενημερώσουν ότι «για να περάσει η τεχνική στο γενικό πληθυσμό ως θεραπεία ρουτίνας, θα χρειαστούν αρκετά χρόνια ακόμη». Οι ίδιοι προσθέτουν ότι δεν θέλουν να δημιουργήσουν φρούδες ελπίδες καθώς πολλές προσπάθειες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα για την εφαρμογή γονιδιακής θεραπείας ενάντια σε πολλές και διαφορετικές ασθένειες δεν στέφθηκαν με επιτυχία.

 Πάντως, όπως σχολίασαν «η μέθοδος θα μπορούσε να βελτιώσει την ποιότητα ζωής ασθενών που εμφανίζουν σοβαρά προβλήματα εξαιτίας της καρδιακής ανεπάρκειας, όπως είναι η δύσπνοια και η εύκολη και έντονη κόπωση που μάλιστα επιδεινώνονται ραγδαία.

 Πηγή:tanea.gr

Σχόλια