ΚΡΗΤΗ:Απροσδιόριστη ουσία σε θαλάσσια περιοχή του Ρεθύμνου - Οι αρχές παρακολουθούν το φαινόμενο

18-7-2013



















Μια άοσμη, αφρώδης μορφής και καφέ χρώματος ουσία που εμφανίζεται επανειλημμένα στη θαλάσσια περιοχή του Αγ. Νικολάου στο Ρέθυμνο έχει θέσει σε συναγερμό τις... αρχές που παρακολουθούν το φαινόμενο με τη βοήθεια επιστημόνων. Πρόκειται για μια ουσία, της οποίας η φύση και η προέλευση δεν έχει ακόμα διευκρινιστεί ενώ εμφανίζεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα στην περιοχή. Εντοπίστηκε για πρώτη φορά πέρυσι ενώ η πιο πρόσφατη αναφορά για την ύπαρξή της στα νερά της θάλασσας έγινε την Τετάρτη.

 Όπως ενημέρωσε το Flashnews.gr, ο Λιμενάρχης Ρεθύμνου κ. Δασκαλάκης Φραγκίσκος, δείγματα της ουσίας έχουν περισυλλεγεί και έχουν σταλεί στο Περιφερειακό Εργαστήριο Ηρακλείου ενώ τα αποτελέσματα έδειξαν ότι δεν πρόκειται για ρυπογόνο ουσία, αστικά λύματα ή απόβλητα. Σύμφωνα με τον κ. Λιμενάρχη η εκτίμηση των αρχών είναι ότι ενδεχομένως να πρόκειται για ένα είδος πλαγκτόν το οποίο όπως έχουν διαπιστώσει εμφανίζεται κάθε φορά που υπάρχουν εναλλαγές στον καιρό. Για το λόγο αυτό ενημέρωσαν το ΕΛΚΕΘΕ και έστειλαν μάλιστα και δείγματα της ουσίας όμως, η δειγματοληψία θα πρέπει να γίνει με ορισμένο τρόπο και κάτω από ειδικές συνθήκες πυκνότητας. Έτσι το Λιμεναρχείο βρίσκεται σε επιφυλακή και σε άμεση συνεργασία με το ΕΛΚΕΘΕ για να εξακριβωθεί η ταυτότητα της ουσίας. Ο κ. Λιμενάρχης εμφανίστηκε με δηλώσεις του στο Flashnews.gr καθησυχαστικός προς τους πολίτες καθώς η ουσία αφενός δεν είναι ρυπογόγονα αφετερου ανάλογα περιστατικά έχουν καταγραφεί και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.

 Υπήρξε μάλιστα και καταγραφή περιστατικών όπου ψαράδες αντιμετώπισαν πρόβλημα καθώς η αφρώδης ουσία ήταν τόσο πυκνή που δημιουργούσε προβλήματα στους αλιείς. Ο κ. Δασκαλάκης, διαβεβαιώνει φυσικά τους πολίτες, ότι θα γίνει πλήρης ταυτοποίηση της ουσίας ώστε να αποκλειστεί οποιοδήποτε ενδεχόμενο και προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια των λουόμενων και η προστασία του περιβάλλοντος.

 Πηγή:Flashnews.gr

Σχόλια