Κατατέθηκε ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2014 – Στις 25 Νοεμβρίου στην Επιτροπή Οικονομικών

21-11-2013


















 Κατατέθηκε ο κρατικός προϋπολογισμός του οικονομικού έτους 2014 από τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα στον στον πρόεδρο της Βουλής Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ζητώντας να οριστούν ημερομηνίες για συζήτηση στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή και την Ολομέλεια της Βουλής.Η συζήτηση του νέου προϋπολογισμού στην αρμόδια διαρκή Επιτροπή της Βουλής, θα ξεκινήσει, όπως ανακοίνωσε ο κ. Μεϊμαράκης, στις 25 Νοεμβρίου και θα ολοκληρωθεί σε τέσσερις συνεδριάσεις. Η συζήτησή του στην Ολομέλεια της Βουλής θα ξεκινήσει πιθανότατα στις 3 ή τις 4 Δεκεμβρίου και θα ολοκληρωθεί σε πέντε συνεδριάσεις μετά από την ψήφισή του με ονομαστική φανερή ψηφοφορία.

Η ύφεση επιβραδύνεται και οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται επί τα βελτίω, ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, παρουσιάζοντας τα στοιχεία του προϋπολογισμού. Ο κ. Σταϊκούρας έκανε λόγο, μεταξύ άλλων, για ύφεση 4% φέτος, έναντι 4,5% που προέβλεπε ο περυσινός προϋπολογισμός, ενώ τόνισε πως η αυξητική δυναμική της ανεργίας ανακόπτεται, αν και παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

Παρουσιάζοντας αναλυτικά τον προϋπολογισμό στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έκανε λόγο για πρωτογενές πλεόνασμα 812 εκατ. ευρώ.

Όπως τόνισε ο κ.Σταϊκούρας, το πλεόνασμα αυτό είναι υπέρ διπλάσιο από το προσχέδιο του προϋπολογισμού που είχε κατατεθεί πριν ένα μήνα περίπου και σε σχέση με το μηδενικό πλεόνασμα που προέβλεπε το πρόγραμμα προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας.
Ειδικότερα, το πρωτογενές πλεόνασμα αναμένεται να ανέλθει σε 812 εκατ. ευρώ για το 2013 και 2,9 δισ. ευρώ για το 2014 που ως ποσοστά αντιστοιχούν σε 0,4% και 1,6% του ΑΕΠ.
Το δημοσιονομικό έλλειμμα για το 2013 υπολογίζεται σε 2,2% του ΑΕΠ (3,9 δισ. ευρώ) και σε 2,3% του ΑΕΠ (4,2 δισ. ευρώ) για το 2014.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του προϋπολογισμού η ελληνική οικονομία θα επιστρέψει σε ανάπτυξη το 2014 με ρυθμό 0,6%, έναντι ύφεσης 4% εφέτος.

Πηγή: KoolNews.gr 

Σχόλια