Βελτίωση του δρόμου Θήβας Λιβαδειάς

29-11-2013
















 Από τις Τεχνικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για την εκπόνηση της μελέτης με πλήρη τίτλο «Βελτίωση της ΠΕΟ Θήβας – Λιβαδειάς, από το πέρας της παράκαμψης Αλιάρτου έως τη διασταύρωση προς Άγιο Γεώργιο, με παράκαμψη της Αγίας Παρασκευής», προϋπολογισμού 550.000 €.

Πρόκειται για τμήμα του δρόμου μήκους 8,1 χιλιομέτρων, που ξεκινώντας από τη διασταύρωση Αγ. Γεωργίου ακολουθεί, με τις απαραίτητες διαπλατύνσεις και προσαρμογές, την υφιστάμενη χάραξη μέχρι την Αγία Παρασκευή. Στη συνέχεια παρακάμπτει βόρεια τον υπάρχοντα δρόμο, με σκοπό την παράκαμψη της Αγίας Παρασκευής σε απόσταση περίπου 800 μέτρα από τον οικισμό. Μετά την παράκαμψη, η χάραξη συναντά εκ νέου τον άξονα Θήβα – Λιβαδειά, τον οποίο διαπλατύνει και βελτιώνει μέχρι την προβλεπόμενη έξοδο της παράκαμψης Αλιάρτου.

Πρόκειται για μια μεγάλη και σημαντική παρέμβαση με τελικό στόχο την αναβάθμιση σε σύγχρονη οδική αρτηρία του παλιού εθνικού δρόμου Θήβα – Λιβαδειά, ο οποίος είναι ένας από τους κεντρικούς άξονες της Βοιωτίας και της Στερεάς Ελλάδας. Είναι γνωστό ότι ο δρόμος αυτός δέχεται μεγάλο κυκλοφοριακό φόρτο αφού διασχίζει διαμπερώς τη Βοιωτία και παράλληλα εξυπηρετεί την πρόσβαση στη Φωκίδα, αλλά και τη Φθιώτιδα μέσω της Λοκρίδας.
Όπως επισημαίνει ο Περιφερειάρχης Κλέαρχος Περγαντάς : «ο δρόμος Θήβα – Λιβαδειά αποτελεί μια μεγάλη μας προτεραιότητα εδώ και χρόνια, από την εποχή των Νομαρχιακών μας θητειών και φυσικά τώρα ως Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

Να τονίσουμε πως την αρμοδιότητα για παρεμβάσεις στο δρόμο αυτό, δευτερεύοντος εθνικού δικτύου, την αποκτήσαμε με την ανάληψη των περιφερειακών μας καθηκόντων και βεβαίως προχωράμε όσο πιο γρήγορα μπορούμε και όσο μας επιτρέπουν τα στενά δημοσιονομικά δεδομένα σε μελέτες και έργα για τη βελτίωσή του.

Συγκεκριμένα : Έχουμε σχεδόν ολοκληρώσει και ήδη παραδώσει σε κυκλοφορία το νέο τμήμα που περιλαμβάνει τον ανισόπεδο κόμβο των Βαγίων έως τη διασταύρωση Μαυροματίου, δαπάνης περίπου 4 εκ. €, το οποίο χρηματοδοτούμε από το Περιφερειακό Πρόγραμμα του ΕΣΠΑ.
Προχωρούμε, με αυτή την προκήρυξη, στη μελέτη του τμήματος από την έξοδο Αλιάρτου έως τη διασταύρωση του Αγίου Γεωργίου.

Έχει ολοκληρωθεί η προμελέτη και δρομολογούμε τις διαδικασίες οριστικής μελέτης από τη διασταύρωση Μαυροματίου έως έξοδο Αλιάρτου με παράκαμψη Αλιάρτου. Δρομολογούμε παράλληλα τις μελέτες του εναπομείναντος τμήματος του δρόμου Θήβα – Λιβαδειά, προς τη Θήβα.

Στόχος μας είναι να ολοκληρωθεί η βελτίωση της χάραξης, η αναβάθμιση των γεωμετρικών χαρακτηριστικών, οι αναγκαίες παρακάμψεις των οικισμών, έτσι ώστε να υπάρχουν πλήρεις μελέτες για έναν σύγχρονο και ασφαλή οδικό άξονα με εξίσου σύγχρονες και ασφαλείς κυκλοφοριακές συνθήκες. Έναν δρόμο που είναι προτεραιότητα για τη Στερεά Ελλάδα και επιδιώκουμε να τον αναδείξουμε σε ώριμο έργο και να έχουμε τη δυνατότητα να δικεδικήσουμε τη χρηματοδότηση της πλήρους κατασκευής του»

Πηγή:thivanews.blogspot.gr

Σχόλια