Γιατί οι Ελληνες καταναλωτές προτιμούν πλέον τα εγχώρια προϊόντα

23-12-2013


















 Στροφή στα ντόπια


 Οι Έλληνες στρέφονται πλέον όλο και περισσότερο στα ελληνικά προϊόντα.

Και αυτό όχι μόνο επειδή θέλουν να στηρίξουν την αγορά, αλλά και επειδή πλέον πιστεύουν στην ποιότητα των ελληνικών προϊόντων!

 «Υπάρχει υποσυνείδητα η ιδέα ότι τα ελληνικά προϊόντα είναι πιο ακριβά και λιγότερο ποιοτικά από τα προϊόντα που προέρχονται από το εξωτερικό. Αυτό όμως δεν ισχύει.


Ποιοτικά είναι εξίσου καλά με τα εισαγόμενα προϊόντα, αλλά και στο θέμα της τιμής, σε πολλές περιπτώσεις, είναι πιο φθηνά. Ο κόσμος πρέπει να αρχίζει να το αντιλαμβάνεται», δηλώνει στο ΑΠΕ–ΜΠΕ η υπεύθυνη επικοινωνίας του μη κερδοσκοπικού οργανισμού προώθησης ελληνικών προϊόντων «Επιμένων Ελληνικά», Λίζα Στεργίου.

«Το είδος που προσέχει περισσότερο ως προς την προέλευση ο Ελληνας καταναλωτής είναι τα τρόφιμα. Το μεγαλύτερο μέρος του μισθού πηγαίνει στα τρόφιμα. Δεν έχει σήμερα την πολυτέλεια να κοιτάει άλλα προϊόντα», συνεχίζει. Υπάλληλος σε κατάστημα με εσώρουχα στο Περιστέρι, μάλιστα, δήλωσε πως πολλοί πελάτες προτιμούν να δώσουν και περισσότερα χρήματα, αρκεί να στηρίξουν τα ελληνικά προϊόντα, κάτι που υποστηρίζει και ιδιοκτήτης καταστήματος ενδυμάτων στη Νέα Ιωνία, λέγοντας πως πλέον οι Έλληνες κοιτούν, πέρα από την τιμή, και τη χώρα προέλευσης.

«Πολλές φορές οι πελάτες από μόνοι τους διευκρινίζουν πως αναζητούν ελληνικής προέλευσης προϊόντα κι ότι τα ξενόφερτα είναι αυτά που έχουν καταστρέψει τη χώρα μας και την οικονομία μας».

 Το ίδιο ισχύει και για τα τρόφιμα, όπως αναφέρει υπάλληλος σε κρεοπωλείο στο Μαρούσι, αφού οι πελάτες πολλές φορές αν δεν μπορούν να βρουν ελληνικό κρέας, δεν αγοράζουν καθόλου.

Ακόμα, καταναλώτρια που προτιμά τα ελληνικά προϊόντα και επιμένει στη στήριξη τοπικών καταστημάτων, δηλώνει: «Οι τιμές πια κυμαίνονται στα ίδια επίπεδα, αφού λόγω κρίσης δεν μπορούν να σημειωθούν μεγάλες διαφορές. Υπάρχει η αντίληψη ακόμη ότι είναι καλύτερα τα εισαγόμενα, αλλά εγώ ως καταναλώτρια δεν το πιστεύω».

 Ταυτόχρονα, υπάρχει και η άποψη άλλου καταναλωτή, που αναφέρει: «Αγοράζω προϊόντα κυρίως με βάση την τιμή κι όχι τόσο λόγω προέλευσης. Αν όμως αυτά είναι και ελληνικά, ακόμα καλύτερα, γιατί έτσι στηρίζουμε παράλληλα την ελληνική οικονομία».

Πηγή:www.topnews24.gr

Σχόλια