ΚΚΕ:Ερώτηση για τα νοσοκομεία της Στερεάς Ελλάδα

29-4-2014

















 Ερώτηση για τα νοσοκομεία της Στερεάς Ελλάδας

Ερώτηση για την επικίνδυνη κατάσταση στα νοσοκομεία της Στερεάς Ελλάδας κατέθεσαν προς τον υπουργό Υγείας οι βουλευτές του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, Γιώργος Λαμπρούλης και Γιάννης Γκιόκας.


Αναλυτικά η Eρώτηση:

«Θέμα: Επικίνδυνη η κατάσταση στα νοσοκομεία της Στερεάς Ελλάδας.
Στα νοσοκομεία της Στερεάς Ελλάδας έχει σημάνει συναγερμός και η στοιχειώδης λειτουργία τους εξασφαλίζεται χάρη στις φιλότιμες προσπάθειες των γιατρών, του νοσηλευτικού προσωπικού και των άλλων εργαζομένων.

Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία. Το πρόβλημα είναι χρόνιο και εκφράζει την αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συμπυκνώνεται στην εμπορευματοποίηση της Υγείας, στην κραυγαλέα υποχρηματοδότηση και διαιώνιση των κενών και των ελλείψεων σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, αλλά και σε τεχνικούς ή διοικητικό προσωπικό.

Οι συνέπειες είναι βαριές για τους ασθενείς και τις οικογένειές τους που επί πλέον αναγκάζονται να καταβάλουν τα γνωστά χαράτσια. Αρνητικές είναι οι συνέπειες και για τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία που εργάζονται όλο και σε πιο δύσκολες συνθήκες, με χειροτέρευση των εργασιακών σχέσεων και συνεχώς μειούμενες αποδοχές.

Συγκεκριμένα, τα στοιχεία καταγράφουν την εξής εικόνα:

1. Μόνιμος γιατρός έχει να διοριστεί σε νοσοκομείο της Στερεάς εδώ και 3 χρόνια και στις ανάγκες για ειδικευμένους γιατρούς, η κυβέρνηση και το Υπουργείο απαντούν με την πρόσληψη ορισμένου αριθμού επικουρικών, που έχουν σύμβαση ενός έτους, με χαμηλή αμοιβή και περιορισμένα δικαιώματα.

2. Στα νοσοκομεία καταγράφονται οι ακόλουθες ελλείψεις ειδικευμένων γιατρών.
Λαμία: Αναισθησιολόγοι, παιδίατροι, ακτινολόγοι, καρδιολόγοι, ουρολόγοι, ΩΡΛ, γαστρεντερολόγος, νευροχειρουργός, ογκολόγοι, ορθοπεδικοί, οφθαλμίατρος, γυναικολόγοι. Καρπενήσι:

Αναισθησιολόγοι, παθολόγοι, χειρουργοί, ορθοπεδικοί, οφθαλμίατροι, ουρολόγοι, παιδίατροι, νευρολόγοι, γυναικολόγοι ακτινολόγοι και εργαστηριακοί. Άμφισσα: Αναισθησιολόγοι, παθολόγοι, χειρουργοί, ορθοπεδικοί, οφθαλμίατροι, ουρολόγοι, παιδίατροι, νευρολόγοι, ακτινολόγοι και εργαστηριακοί.

Λιβαδειά: Αναισθησιολόγοι, παιδίατροι, ακτινολόγοι, καρδιολόγοι, ουρολόγοι, ΩΡΛ, γαστρεντερολόγος, νευροχειρουργός, πνευμονολόγος, ογκολόγοι, ορθοπεδικοί, οφθαλμίατρος, γυναικολόγοι.

Θήβα: Αναισθησιολόγοι, παθολόγοι, χειρουργοί, ορθοπεδικοί, οφθαλμίατροι, ουρολόγοι, παιδίατροι, νευρολόγοι, γυναικολόγοι ακτινολόγοι και εργαστηριακοί. Στο Νοσοκομείο της Θήβας δεν μπορεί να εξασφαλισθεί εσωτερική λειτουργία ικανή να αντιμετωπίσει περιστατικά ολόκληρο το 24ωρο.
Χαλκίδα: Αναισθησιολόγοι, παιδίατροι, ακτινολόγοι, καρδιολόγοι,, ουρολόγοι, ΩΡΛ, γαστρεντε¬ρο¬λόγος, νευροχειρουργός, ογκολόγοι, ορθοπεδικοί. οφθαλμίατρος, γυναικολόγοι. Το νοσοκομείο της Κύμης αντιμετωπίζει παρόμοια προβλήματα, ενώ το νοσοκομείο τηςΚαρύστου απειλείται με κατάρρευση εν όψει καλοκαιριού. Συγκεκριμένα δεν υπάρχουν πλέον γυναικολόγος και οφθαλμίατρος. Τον Ιούλη τελειώνει η θητεία του επικουρικού Γεν. Χειρουργού και το Μικροβιολογικό δεν καλύπτει όλο το μήνα με εφημερία γιατί έχει μείνει μόνο με ένα γιατρό. Επίσης είναι απαράδεκτο να λειτουργεί νοσοκομειακή μονάδα και να μην υπάρχει Αιμοδοσία.
Συνολικά επίσης σημειώνουμε πως αντίστοιχες είναι οι ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό και σε παρασκευαστές ακτινολογικών και αιματολογικών εργαστηρίων. Προβληματική είναι η λειτουργία των ΤΕΠ σε Λαμία, Χαλκίδα και Λιβαδειά.

Εμφανές είναι ότι μειώνονται συνεχώς οι ειδικευόμενοι γιατροί.

Είναι φανερό πως η απαράδεκτη αυτή κατάσταση χειροτερεύει και τα νοσοκομεία επιβαρύνονται και λόγω της προβληματικής "Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας" και τις ελλείψεις στο ΠΕΔΥ ιδιαίτερα μετά τα πρόσφατα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης.

Το ΚΚΕ είναι δίπλα στο λαό της περιοχής και στους εργαζόμενους στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας και επαναφέρει βασικές θέσεις για την αντιμετώπιση αυτή της κατάστασης.

• Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, όλων των ειδικοτήτων.
• Καμιά απόλυση - καμιά διαθεσιμότητα.
• Καταβολή των οφειλών στους εργαζόμενους.
• Πλήρη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό των δημόσιων μονάδων Υγείας.
• Δημόσιο και Δωρεάν σύστημα υγείας. Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας. Καμία πληρωμή για εξετάσεις - φάρμακα - νοσήλια. Ερωτάται ο κ. Υπουργός, τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της επικίνδυνης αυτής κατάστασης για την οποία επαναλαμβάνουμε έχει σημάνει συναγερμός;».

Πηγή:thivanews.blogspot.gr

Σχόλια