Χωρίς μεταφορά μαθητών η νέα σχολική χρονιά

29-8-2014



















 Αδύνατο να προλάβουν να ολοκληρωθούν μέχρι την 11η Σεπτεμβρίου που ανοίγουν τα σχολεία οι διαγωνισμοί για τη μεταφορά των μαθητών. Καθυστερήσεις του υπουργείο και μαθηματικός τύπος οι κύριες αιτίες του Τάσου Τασιούλα

Σχεδόν δεδομένο έχει η διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ότι η έναρξη της φετινής σχολικής χρονιάς στις 11 Σεπτεμβρίου θα γίνει χωρίς να είναι δυνατή η μεταφορά των μαθητών. Ο περιφερειάρχης, Απόστολος Τζιτζικώστας, ήταν σαφής στη σημερινή τελευταία συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου με την παλαιά του σύνθεση: «Οι διαγωνισμοί τρέχουν, όμως πολύ φοβάμαι ότι δε θα προλάβουμε»!

Ο κ. Τζιτζικώστας ξεκαθάρισε πως η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας δε φέρει καμιά ευθύνη για το γεγονός ότι δεν μπορεί να γίνει ομαλά η μεταφορά των μαθητών, επιρρίπτοντας τις ευθύνες εκ ολοκλήρου στα συναρμόδια υπουργεία. «Η Περιφέρεια δε φέρει απολύτως καμιά ευθύνη γι’ αυτά που θα ακολουθήσουν. Ο ρόλος της Περιφέρειας στη μεταφορά των μαθητών είναι διαδικαστικός. Τους όρους με τους οποίους θα γίνει η μεταφορά τους θέτει το υπουργείο. Τους αποδέχονται ή όχι οι λεωφορειούχοι και η Περιφέρεια τρέχει τις διαδικασίες. Εδώ δε χάσαμε ούτε μια μέρα. Οι διαγωνισμοί τρέχουν, όμως πολύ φοβάμαι ότι -λόγω χρόνων- δε θα προλάβουμε την 11η Σεπτεμβρίου. Κάναμε παρεμβάσεις ως διοίκηση στο υπουργείο Εσωτερικών για να παραταθούν οι συμβάσεις με τους λεωφορειούχους τουλάχιστον μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαγωνισμοί. Κρούω τον κώδωνα του κινδύνου 13 μέρες πριν έρθει το πρόβλημα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τζιτζικώστας.

Εξηγώντας τι ακριβώς συνέβη ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Γιώργος Τσαμασλής, είπε ότι η μεταφορά των μαθητών γίνεται με συνεχείς παρατάσεις των συμβάσεων του 2009! «Από τότε κανένας διαγωνισμός δεν είχε αποτέλεσμα. Εδώ και περίπου ένα χρόνο, από τις αρχές του 2014, έγιναν μεταβολές από το υπουργείο για να ενισχυθεί το έργο της μεταφοράς των μαθητών και για να βγάλουν αποτέλεσμα οι νέοι διαγωνισμοί. Λόγω του μαθηματικού τύπου όμως μειώθηκε το διαθέσιμο ποσό. Ο προϋπολογισμός του έργου για την Περιφέρεια έγινε τον προηγούμενο Μάρτιο, αλλά η ανάληψή του από το υπουργείο έγινε στα τέλη Μαΐου. Ο χρόνος που απέμεινε για τους διαγωνισμούς δεν ήταν αρκετός. Εκτός αυτού, λόγω του μαθηματικού τύπου δε συμμετέχει σχεδόν κανένας από τους λεωφορειούχους. Δεν τους συμφέρει.

 Για τις μαζικές μεταφορές μαθητών συμμετείχε μόνο ένα τουριστικό γραφείο, που καλύπτει μόλις τέσσερις από τις δέκα ενότητες. Στο Λαγκαδά για παράδειγμα δε συμμετείχε ούτε το ΚΤΕΛ! Ακόμη κι αν το Ελεγκτικό Συνέδριο έβγαζε απόφαση αύριο (σ.σ. θέλει 30 μέρες…) στο 70% του νομού Θεσσαλονίκης δε θα μπορούσε να γίνει μεταφορά των μαθητών. Το υπουργείο υποστηρίζει ότι δεν πρόκειται να δώσει νέα παράταση στις συμβάσεις με τους όρους του 2009…», επισήμανε ο κ. Τσαμασλής. Πλέον, είναι ορατό το ενδεχόμενο να ξεκινήσει η σχολική χρονιά και να μην υπάρχει η δυνατότητα για χιλιάδες μαθητές να πάνε στο σχολείο τους σε όλη τη Θεσσαλονίκη.

Για το θέμα συνεδριάζει αυτήν την ώρα και η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας. Υπενθυμίζεται ότι από το 2009 κάθε χρόνο η μαθητική κοινότητα και οι γονείς αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα…


Πηγή: voria.gr

Σχόλια