ΔΥΣΟΙΩΝΕΣ ΟΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΟΥ ΙΟΥ...

16-10-2014
















 Τη στιγμή που η δεύτερη νοσηλεύτρια που διαγνώστηκε με τον θανατηφόρο ιό Έμπολα νοσηλεύεται σε απομόνωση στο νοσοκομείο Presbyterian του Τέξας, ... ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί πως τα νέα κρούσματα ανά εβδομάδα ενδέχεται να φτάσουν τις 10.000.

Η 29χρονη νοσηλεύτρια που ονομάζεται Άμπερ Τζέι Βίνσον είχε έρθει σε επαφή με τον πρώτο άνθρωπο που διαγνώστηκε με τον ιό ΄Εμπολα στις ΗΠΑ, Έρικ Ντάνκαν, ο οποίος είχε ταξιδέψει στη Λιβερία.

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, η Βίνσον τέθηκε σε καραντίνα 90 λεπτά αφού δήλωσε στους γιατρούς ότι έχει εμφανίσει πυρετό, ενώ σε προληπτικές εξετάσεις υποβάλλονται όσοι συνάδελφοί της ήρθαν σε επαφή μαζί τους.

Ωστόσο, η Βίνσον όπως αναφέρουν δημοσιεύματα και επιβεβαίωσε και το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), μία ημέρα πριν εμφανίσει συμπτώματα είχε ταξιδέψει αεροπορικώς από το Κλίβελαντ στο Ντάλας, με αποτέλεσμα οι αρμόδιοι του CDC να βρίσκονται σε επικοινωνία με τους 132 συνεπιβάτες της. Στο μεταξύ, τουλάχιστον 76 είναι οι άνθρωποι που βρίσκονται υπό παρατήρηση, οι οποίοι είχαν έρθει σε επαφή με τον Ντάνκαν, εκ των οποίων η Βίνσον και η πρώτη νοσηλεύτρια που διαγνώστηκε με ιό, Νίνα Φαμ.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Cleveland.com, η Βίνσον είχε επισκεφθεί την οικογένειά της στο Έικρον του Οχάιο, ενώ ο πατέρας της επιβεβαίωσε πως νοσεί από Έμπολα. Η νοσηλεύτρια, η οποία ζει μόνη χωρίς κατοικίδια, στις 14 Οκτωβρίου πήγε στο νοσοκομείο όπου εργάζεται και μόλις εμφάνισε πυρετό τέθηκε σε καραντίνα ενώ δόθηκε η εντολή να απολυμανθεί το διαμέρισμα και το αυτοκίνητό της, ενώ αναμένεται να μεταφερθεί σε νοσοκομείο της Ατλάντα. Την ίδια ώρα, το δίκτυο CBS ανέφερε πως το σωματείο νοσηλευτών είναι εξοργισμένο καθώς επισήμανε ότι δεν υπάρχει επαρκές πρωτόκολλο για την προστασία των εργαζόμενων από τον θανατηφόρο ιό.
Όλα αυτά, ενώ η κατάσταση της Φαμ κρίνεται «καλή», μετά τη μετάγγιση αίματος από τον 33χρονο Αμερικανό γιατρό, Κεν Μπράντλι, ο οποίος θεραπεύθηκε από τον ιό. «Όπως η Νίνα Φαμ και η Βίνσον είναι ηρωίδα. Πρόκειται για άνθρωπο που αφιέρωσε τη ζωή της για να βοηθήσει άλλους ανθρώπους», δήλωσε ο δικαστής του Ντάλας, Κλέι Τζένκινς κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Από την άλλη, ο δήμαρχος της περιοχής, Μάικ Ρόλινγκς εξέφρασε την ανησυχία του για περισσότερα κρούσματα τις ερχόμενες ημέρες. «Μπορεί να χειροτερεύσει η κατάσταση πριν βελτιωθεί, αλλά θα βελτιωθεί», δήλωσε ο Ρόλινγκς.

Το σενάριο με τα 10.000 κρούσματα Έμπολα ανά εβδομάδα μέχρι τον ερχόμενο Δεκέμβριο στη Δυτική Αφρική, βέβαια, σίγουρα δεν είναι καθησυχαστικό, τη στιγμή που ο ιός εξαπλώνεται με ταχύτητα σε Γουινέα, Σιέρα Λεόνε και Λιβερία.

Για το λόγο αυτό, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ που συνεδρίασε στη Νέα Υόρκη, προειδοποίησε πως πρέπει να καταβληθούν σημαντικές προσπάθειες ώστε να «φρενάρει» η εξάπλωση του ιού, τη στιγμή που οι νεκροί αγγίζουν τους 4.447 και τα κρούσματα φτάνουν περίπου τις 9.000.

Οι ειδικοί επισημαίνουν πως από τους δέκα που έχουν προσβληθεί οι επτά χάνουν τη ζωή τους, επομένως όπως είπε ο Άντονι Μπάνμπουρι, επικεφαλής της αποστολής των Ηνωμένων Εθνών για τον Έμπολα «πρέπει είτε να σταματήσουμε τον ιό τώρα, είτε θα αντιμετωπίσουμε μία κατάσταση άνευ προηγουμένου για την οποία δεν έχουμε σχεδιασμό».

Όλα αυτά, ενώ στη Σιέρα Λεόνε οι δυνάμεις ασφαλείας απώθησαν με καπνογόνα τους κατοίκους της πρωτεύουσας Φρίταουν, οι οποίοι διαδήλωναν για τις καθυστερήσεις των τοπικών αρχών στην μεταφορά νεκρού από Έμπολα, ο οποίος παρέμενε σε δρόμο της περιοχής για ώρες. Εξαιτίας των εξελίξεων με τον θανατηφόρο ιό ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα ακύρωσε τις δραστηριότητές του και τα προγραμματισμένα ταξίδια του και όπως ανακοινώθηκε από τον Λευκό Οίκο, θα παραμείνει στην Ουάσιγκτον για να παρακολουθεί από κοντά την κρίση του Έμπολα.


Πηγή:fimotro.blogspot.gr

Σχόλια