Έσκασε νέα βόμβα: Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης παγώνει χρηματοδότηση ύψους 6 δις ευρώ για την Ελλάδα

20-1-2015

















 Η ενημέρωση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης προς το Υπ. Ανάπτυξης:
Ενημέρωσε, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ότι «παγώνει» τις διαδικασίες που είχαν ξεκινήσει και βρίσκονταν στο στάδιο της τυπικής επικύρωσης. Οι όποιες εξελίξεις μετατίθενται για μετά τις εκλογές.

Πως κατέληξαν σ αυτή την απόφαση:

Η απόφαση έχει να κάνει με τις επιφυλάξεις που εξέφρασαν μέλη του ΔΣ της EBRD, ενόψει των εκλογών τις 25ης Ιανουαρίου.

Συγκεκριμένα έχει ζητηθεί από μέλη του ΔΣ να υπάρξει περιθώριο χρόνου ώστε να διαπιστωθεί κατά πόσο η νέα κυβέρνηση θα παραμείνει προσηλωμένη στις ευρωπαϊκές δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Ελλάδα.

Όλα αυτά αρχές Δεκεμβρίου:

Το ΔΣ της τράπεζας είχε ζητήσει από τον Υπουργό Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα την ίδρυση υποκαταστήματος στην Αθήνα για παροχή δανείων απευθείας σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και είχε αρχίσει η διαδικασία για την υλοποίηση της πρότασης. Η κατ' αρχήν συμφωνία για δραστηριοποίησή της και στην Ελλάδα επιτεύχθηκε στα τέλη του 2014, ύστερα από διαπραγματεύσεις με το υπουργείο Ανάπτυξης.

Η οριστική απόφαση, σύμφωνα με την iefimerida.gr, για τη δραστηριοποίηση της τράπεζας στην Ελλάδα επρόκειτο να ληφθεί από το ΔΣ της EBRD στις 14 Ιανουαρίου, ωστόσο πήρε αναβολή. Στις επαφές που έγιναν με την ελληνική κυβέρνηση, η EBRD είχε εκδηλώσει την πρόθεση να διοχετεύσει στο επόμενο διάστημα χρηματοδοτήσεις από 3 έως 6 δισ. ευρώ που θα κατευθύνονταν άμεσα σε ιδιώτες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις με επιτόκια ανταγωνιστικά σε σχέση με τα ισχύοντα σε χώρες της ΕΕ.

Τι ζήτησε ο Σκρέκας:

Ο Υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας έχει ήδη ζητήσει με επιστολή του από την ΕBRD να μην υπάρξει καθυστέρηση στη λήψη της απόφασης, η οποία όπως επισημαίνει μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, την περαιτέρω προώθηση των ιδιωτικών επενδύσεων αλλά και την πορεία ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.




Πηγή: www.usay.gr

Σχόλια