ΔΗΜΟΣ ΘΗΒΑΙΩΝ:ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΘΕΣΗΣ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΤΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΗ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΘΗΒΑΙΩΝ

29-1-2015















 Καλούνται οι ενδιαφερόμενοι, αφού λάβουν γνώση των ανωτέρω διατάξεων, να υποβάλουν υποψηφιότητες, καθώς και κάθε άλλο στοιχείο, που κατά την κρίση τους, θα βοηθήσει τη διαδικασία επιλογής για την κάλυψη της εν λόγω θέσης, απευθείας προς το Προεδρείο του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Θηβαίων από το χρόνο ανάρτησης της προκήρυξης έως την έναρξη της συνεδρίασής του που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2015 με θέμα την επιλογή του Συμπαραστάτη και η οποία θα γνωστοποιηθεί σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 67 του Ν. 3852/2010.


Με τις διατάξεις του άρθρου 77 του Ν. 3852/2010 θεσμοθετείται για τους Δήμους άνω των είκοσι χιλιάδων (20.000) κατοίκων η θέση του

*Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης*.

Ο Συμπαραστάτης αποτελεί ένα νέο θεσμό διαμεσολάβησης μεταξύ πολιτών, επιχειρήσεων και ΟΤΑ, που εισήχθη με τις διατάξεις του Προγράμματος «Καλλικράτης», και αποσκοπεί, μεταξύ άλλων, στον έγκαιρο εντοπισμό και την αποτελεσματική αντιμετώπιση φαινομένων κακοδιοίκησης, ορθής εφαρμογής των νόμων, στη διασφάλιση της αμεροληψίας των δημοτικών αρχών και στην αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών της τοπικής αυτοδιοίκησης προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, σύμφωνα με τις αρχές της χρηστής και διαφανούς διοίκησης.
Ως Συμπαραστάτης του δημότη και της επιχείρησης επιλέγεται, κατόπιν προκηρύξεως που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του δήμου, πρόσωπο εγνωσμένου κύρους και εμπειρίας, με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, η οποία λαμβάνεται με μυστική ψηφοφορία και με πλειοψηφία των δύο τρίτων (2/3) του συνόλου των μελών του.

Αν δεν επιτευχθεί η επιλογή, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται κατά την ίδια ή μεταγενέστερη συνεδρίαση με την ίδια πλειοψηφία. Είναι επιτρεπτή με την ίδια πλειοψηφία και την αυτή διαδικασία η ανάκληση του συμπαραστάτη για πλημμελή εκτέλεση των καθηκόντων του, με ειδικά αιτιολογημένη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου.

Συμπαραστάτης του δημότη και της επιχείρησης δεν μπορεί να επιλεγεί αιρετός δήμου, περιφέρειας ή βουλευτής.

Ως προς το αξίωμα του συμπαραστάτη του δημότη ισχύουν τα κωλύματα και τα ασυμβίβαστα που προβλέπονται στο άρθρο 14 του Ν. 3852/2010.

Η θητεία του συμπαραστάτη ακολουθεί τη θητεία των δημοτικών αρχών.

Σύμφωνα με τις διατάξεις των παρ. 3 και 5 του άρθρου 77 του Ν. 3852/2010, ο συμπαραστάτης υποστηρίζεται διοικητικά από τις υπηρεσίες του δήμου, δέχεται καταγγελίες άμεσα θιγόμενων πολιτών και επιχειρήσεων για κακοδιοίκηση των υπηρεσιών του δήμου, των νομικών του προσώπων και των επιχειρήσεων του και διαμεσολαβεί προκειμένου να επιλυθούν τα σχετικά προβλήματα, ενώ είναι υποχρεωμένος να απαντά εγγράφως ή ηλεκτρονικά εντός τριάντα (30) ημερών στους ενδιαφερόμενους (παρ. 3). Ο Συμπαραστάτης του δημότη και της επιχείρησης συντάσσει ετήσια έκθεση.

Η ετήσια έκθεση παρουσιάζεται από τον ίδιο και συζητείται στην ειδική δημόσια συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για τον απολογισμό της δημοτικής αρχής κατά τις διατάξεις του άρθρου 217 του Κ.Δ.Κ., εντός τριάντα (30) ημερών από την υποβολή της.

Ο συμπαραστάτης μπορεί επίσης να προβαίνει στη διατύπωση προτάσεων βελτίωσης της δημοτικής διοίκησης και των σχέσεων της με το κοινό, τόσο στο πλαίσιο της ετήσιας έκθεσης του, όσο και επ` ευκαιρία σημαντικών προβλημάτων κακοδιοίκησης που ο ίδιος εντοπίζει.
Στην τελευταία αυτή περίπτωση, οι ειδικές προτάσεις του συμπαραστάτη υποβάλλονται στον δήμαρχο και κοινοποιούνται στο δημοτικό συμβούλιο και στον γενικό γραμματέα του δήμου. Τόσο η ετήσια έκθεση όσο και οι ειδικές προτάσεις του συμπαραστάτη αναρτώνται υποχρεωτικά στην ιστοσελίδα του δήμου με φροντίδα των δημοτικών υπηρεσιών.

Εξάλλου, σύμφωνα με την παρ. 6 του ίδιου άρθρου, ο Συμπαραστάτης του δημότη και της επιχείρησης λαμβάνει αντιμισθία ισόποση με την αντιμισθία του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου. Ως προς την καταστατική θέση και τις ευθύνες του συμπαραστάτη και της επιχείρησης ισχύουν οι σχετικές διατάξεις για τους δημοτικούς συμβούλους.

Οι προϋποθέσεις, ο ρόλος, οι αρμοδιότητες, τα καθήκοντα, τα ασφαλιστικά θέματα, καθώς και τα κωλύματα ή ασυμβίβαστα του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης προβλέπονται, πέρα από τις ως άνω διατάξεις του άρθρου 77 του Ν. 3852/2010, στις διατάξεις των άρθρων 14 και 93 του ίδιου νόμου καθώς και στις εγκυκλίου 59/74896/30.12.2010 και 27230/07.06.2011 του Υπουργείου Εσωτερικών.


Πηγή:thivanews.blogspot.gr

Σχόλια