Απογοητευμένος ο Γιούνκερ: Το παιχνίδι της Ελλάδας έχει κάνει δύσκολη τη διαπραγμάτευση

20-6-2015
















Σε «παράλληλο σύμπαν» ο Βαρουφάκης για το θέμα των συντάξεων - Μεγάλο πρόβλημα η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής - Δεν ζητήσαμε μείωση συντάξεων επιμένουν κοινοτικές πηγές
Βαθύτατα απογοητευμένος φαίνεται να είναι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιουνκερ, σύμφωνα με κοινοτικές πηγες που μιλησαν στο protothema.gr Έπειτα από το άδοξο Eurogroup στο Λουξεμβούργο και την σύγκλιση εκτακτης Συνόδου Κορυφης στις Βρυξελλες, εκπρόσωπος των Θεσμων σημειωνει πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπη «αδυνατεί να κατανοήσει το παιχνίδι (όπως το χαρακτήρισε) της ελληνικής πλευράς, το οποίο καταστεί τη διαπραγμάτευση πολύ δυσκολότερη».

Η ίδια πηγή τόνισε πως η Επιτροπή συνεχίζει να μην ζητάει την μείωση των συντάξεων, όπως υποστηρίζει η ελληνική κυβέρνηση, αλλά τη μεταρρυθμίση του συνταξιοδοτικού προς μια πιο βιώσιμη κατεύθυνση. Συμφωνα με τα λεγόμενα του κοινοτικού αξιωματούχου ο Έλληνας υπουργός οικονομικών Γιανης Βαρουφακης βρίσκεται σε ένα «παράλληλο σύμπαν» σχετικά με αυτό το ζήτημα καθώς τα μέτρα που προτείνει η ελληνική πλευρά εξοικονομούν γύρω στα 71 εκατομμύρια ευρώ ή το 0,04% του ελληνικού ΑΕΠ, σημαντικά χαμηλότερο ποσό από το 1% που απαιτούν οι θεσμοί.

Σημαντικο πρόβλημα και «παράπονο» της Επιτροπής αποτελεί το μέγεθος της παραπληροφόρησης του ελληνικού κοινού, κάτι που οδήγησε για πρώτη φορά την εκπρόσωπο Τύπου οικονομικών Ανικα Μπρειντχαρτ να προβάλει τα μετρα που προτείνουν οι θεσμοί δημοσίως, σε μια προσπάθεια να ξεκαθαρίσουν oι παρανοήσεις, όταν οι διαπραγματεύσεις κατέρρευσαν τη προηγούμενη εβδομάδα.
Ένα από τα κυριότερα προβλήματα της διαπραγμάτευσης που δεν επιτρέπει στους θεσμούς να λάβουν σοβαρά υπόψιν τις ελληνικές προτάσεις είναι ακόμη και σήμερα η έλλειψη κοστολόγησης. Συγκεκριμένα ο ευρωπαίος αξιωματούχος δηλώνει πως δεν είναι δυνατόν να αποδεχθούμε πως η κυβέρνηση μπορεί να εξοικονομεί περί τα 700 εκατομμύρια ευρώ από την πάταξη της φοροδιαφυγής όταν φέτος εχει καταφέρει να συλλέξει μόνο 13 εκατομμύρια.

Η άρνηση αξιοποίησης αυτών των «θόλων μέτρων» όπως τα αντιλαμβάνονται οι εκπρόσωποι των Θεσμών, κατά τον Γιάνη Βαρουφακη αποδίδονται στη θέληση των εταίρων να τιμωρήσουν την Ελλάδα και την κυβέρνηση της, όπως δήλωσε και με την ολοκλήρωση του Eurogroup στο Λουξεμβούργο.


Πηγή:www.protothema.gr

Σχόλια