Επιτροπή Περιοχής Στερεάς Ελλάδας ΚΚΕ-Απολύσεις, τρομοκρατία, ασυδοσία από την εταιρία KERNEOS στα μεταλλεία βωξίτη της Φωκίδας.

16-6-2015














ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Θέμα: Απολύσεις, τρομοκρατία, ασυδοσία από την εταιρία KERNEOS στα μεταλλεία βωξίτη της Φωκίδας.

Όλο το αντιλαϊκό- αντεργατικό νομοθετικό οπλοστάσιο που στήθηκε την τελευταία πενταετία και που ενισχύεται από τη σημερινή συγκυβέρνηση, αξιοποιεί το τελευταίο διάστημα η εταιρία KERNEOS σε βάρος των εργατών στα μεταλλεία βωξίτη της Φωκίδας, προκειμένου να αυξήσει ακόμη περισσότερο την παραγωγικότητα άρα και τα κέρδη της ως μονοπωλιακός όμιλος.

Ήδη από την πρώτη μέρα αλλαγής του ιδιοκτησιακού καθεστώτος, η νέα εργοδοσία προετοίμαζε το έδαφος για το τσάκισμα κάθε εργασιακού δικαιώματος αλλά και για απολύσεις που θα ακολουθούσαν καλλιεργώντας κλίμα τρομοκρατίας, αβεβαιότητας και ανασφάλειας, με τακτικά μαζέματα ενημέρωσης-εκφοβισμού- απειλών των εργαζόμενων.

Προχώρησε σε αύξηση του εργασιακού ωραρίου.

Έχει ήδη προχωρήσει σε μειώσεις μισθών κατά 10-15%, χωρίς μέχρι πρότινος κανένας εργαζόμενος να γνωρίζει από πού έχουν γίνει οι περικοπές, αφού μόνο πρόσφατα κάποιοι από αυτούς πήραν τα εξοφλητήρια στα χέρια τους. Αντίστοιχες μειώσεις υφίστανται και όσοι εργαζόμενοι δούλευαν σε εργολάβους και απορροφήθηκαν από την KERNEOS υπογράφοντας εξευτελιστικές ατομικές συμβάσεις.

Μειώνει δραστικά τα μέτρα προστασίας και ασφάλειας. Το αποτέλεσμα είναι να αποτελούν καθημερινό σχεδόν φαινόμενο οι πτώσεις τμημάτων στα μέτωπα των στοών οι οποίες έχουν ήδη προκαλέσει τραυματισμούς εργατών, ενώ δικαιολογημένα εκφράζονται φόβοι ότι σύντομα θα υπάρξουν και σοβαρότερα ατυχήματα. Απέλυσε μέσα σε διάστημα περίπου μίας εβδομάδας 13 εργαζόμενους, 8 από τους οποίους είχαν ήδη τεθεί σε καθεστώς υποχρεωτικής αργίας, και ήταν χειριστές μηχανημάτων, που με τη δουλειά τους, εξασφάλιζαν την ασφαλή εργασία για τους υπόλοιπους εργάτες στις στοές. Η διοίκηση δε εκδηλώνει ανοιχτά και ωμά της προθέσεις της για συνέχιση των απολύσεων, ακόμη και αν αυτό στοιχίσει σε ανθρώπινες ζωές, αναφέροντας σε συνάντηση με τους εργαζόμενους: «οι απολύσεις θα συνεχιστούν...τα βαρίδια πρέπει να πεταχτούν. Πάμε στην επόμενη μέρα με ότι κόστος χρειαστεί!!».

Μπροστά σε όλα αυτά και στη δικαιολογημένη αγανάκτηση και οργή τόσο των εργαζόμενων του μεταλλείου όσο και φορέων της τοπικής κοινωνίας που έχουν ήδη θρηνήσει νεκρούς στο βωμό της αύξησης των κερδών του προηγούμενου ιδιοκτήτη, που βλέπουν τη δημόσια περιουσία της περιοχής, τον βωξίτη, να ξεπουλιέται, τα βουνά της περιοχής να ξεκοιλιάζονται, η εργοδοσία συνεχίζει τις προκλήσεις δηλώνοντας: «…κι όλη οι κοινωνία να ξεσηκωθεί θα το αντιμετωπίσουμε…το μαγαζί αυτό δεν συνδιοικείται», προφανώς εννοώντας ότι δεν δέχεται παρεμβάσεις και ότι δε λογαριάζει τίποτα μπροστά στα κέρδη της.


Ερωτάται ο κ. υπουργός τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση:

- Για την επικίνδυνη αυτή κατάσταση που διαμορφώνει η επίθεση της εργοδοσία και περικλείει μεγάλους κινδύνους ακόμα και για τη ζωή των εργατών.

- Καθώς και για τις απολύσεις και τη μείωση των μισθών.


Οι Βουλευτές
Γιώργος Μαρίνος
Γιάννης Γκιόκας
Χρήστος Κατσώτης


Πηγή:thivanews.blogspot.gr

Σχόλια