Στην Ελλάδα παραμένει το εισερχόμενο τουριστικό εισόδημα

28-7-2015


















 Με βάση τη μελέτη για το 2014, το 13,2% του συνολικού εισερχόμενου τουριστικού εισοδήματος (εκτός κρουαζιέρας) εκτιμάται ότι διέρρευσε στο εξωτερικό (ήτοι, 1,92 δισ. ευρώ εκ των 14,5 δισ. ευρώ).

Συμπεριλαμβάνοντας και τις δαπάνες των τουριστών κρουαζιέρας, το συνολικό ποσοστό εκτιμάται στο 12,9% (ήτοι, 1,96 δισ. ευρώ εκ των 15,2 δισ. ευρώ).

Το συγκεκριμένο ποσοστό στα καταλύματα ανήλθε στο 13,3% (ήτοι, 978 εκατ. ευρώ εκ των 7,4 δισ. ευρώ), ενσωματώνοντας διαρροές αμοιβών σε απασχολούμενους μη κατοίκους Ελλάδος και των εισαγόμενων προϊόντων τεχνολογικού εξοπλισμού.

Σύμφωνα με τη μελέτη, ο τουρισμός αποτελεί έναν από τους πλέον κεντρικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας (8ος επί συνόλου 64ων), επηρεάζοντας σε πολύ μεγάλο βαθμό το σύνολό της, ενώ παρατηρείται ισχυρός συσχετισμός με τον αγροτικό τομέα, ιδιαίτερα στα υψηλής κατηγορίας ξενοδοχεία. Ο ΣΕΤΕ θεωρεί ότι τα ευρήματα της μελέτης είναι ιδιαίτερα θετικά και τονίζει ότι το ποσό του τουριστικού εισοδήματος που παραμένει στην Ελλάδα, επιτρέπει την υποστήριξη μιας σειράς προτάσεων πολιτικής για τη σταθερή και βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη της χώρας.

Μεταξύ άλλων, ο ΣΕΤΕ προτείνει αλλαγές θεσμικού χαρακτήρα, όπως καθιέρωση και υιοθέτηση των τελικών προδιαγραφών και πιστοποίησης Made in Greece προϊόντων, προώθηση διαδικασιών καθετοποιημένης παραγωγής τυποποιημένων αγροτικών προϊόντων με σταθερή και αξιόπιστη τροφοδοσία, ευνοϊκότερους όρους χρηματοδότησης, μέσω τραπεζικού συστήματος τουριστικών επιχειρήσεων για αγορές Made in Greece προϊόντων, αλλά και σχεδιασμό ειδικά προσαρμοσμένων πακέτων all-inclusive με προκαθορισμένο ποσοστό κατανάλωσης τοπικών προϊόντων.


Πηγή:www.newsbeast.gr

Σχόλια