Δραγάσακης: Είμαστε σχεδόν έτοιμοι για συμφωνία

7-8-2015
















Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου για την οικονομική πολιτική
Προχωράμε κανονικά στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς. Από την πλευρά μας είμαστε σχεδόν έτοιμοι. Αυτό υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης μετά τη συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου για την οικονομική πολιτική.

Ερωτηθείς αν υπάρχουν «αγκάθια» στις διαπραγματεύσεις ο κ. Δραγασάκης τόνισε ότι «υπάρχουν απλώς κάποια θέματα που εξετάζονται, αλλά όχι αγκάθια».

Για τις 100 δόσεις, για τις οποίες οι εταίροι ζητούν αλλαγές, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης διευκρίνισε ότι «θα γίνουν κάποιες ανεπαίσθητες αλλαγές που δεν θα επηρεάσουν τους φορολογούμενους».

Την πεποίθηση ότι οι διαπραγματεύσεις με τους Θεσμούς θα ολοκληρωθούν μέχρι τις 20 Αυγούστου, εξέφρασε από τη Θεσσαλονίκη ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Δημήτρης Μάρδας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Σάββατο στις 11 το πρωί θα πραγματοποιηθούν νέες διαπραγματεύσεις για τα δημοσιονομικά μεγέθη σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων. Θα συζητηθούν το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, τα «κόκκινα» δάνεια, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών καθώς και το θέμα της πρόωρης συνταξιοδότησης.

Η προστασία των φορολογουμένων που δεν έχουν δυνατότητα να πληρώσουν τις οφειλές τους, αλλά και η μετακύλιση βαρών στους πιο εύπορους, αποτελούν τους στόχους της κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση για την αναμόρφωση της ρύθμισης των 100 δόσεων, δήλωσε στο μεταξύ το πρωί στον ΣΚΑΪ ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης.

Ο κ. Αλεξιάδης επιβεβαίωσε πως εξετάζεται η υιοθέτηση εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων, βάσει των οποίων ορισμένοι οφειλέτες που έχουν υπαχθεί στη ρύθμιση θα κληθούν να εξοφλήσουν τα χρέη τους προς το Δημόσιο σε λιγότερες δόσεις.

Αν οι δύο πλευρές δεν προλάβουν την προθεσμία της 13ης Αυγούστου, τότε θα επιδιωχθεί να κλείσει η συμφωνία μέχρι τις 18 του μήνα, αλλά τότε έρχεται πιο κοντά το σενάριο της παροχής νέου δανείου-γέφυρας, αντί της εκταμίευσης της πρώτης δόσης του προγράμματος.

Με στόχο την ταχύτερη δυνατή επίτευξη συμφωνίας με την Ελλάδα, «κατά προτίμηση πριν τις 20 Αυγούστου», έχει αρχίσει στην Αθήνα η σύνταξη του νέου Μνημονίου, δήλωσε πάντως σήμερα Παρασκευή η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα, εν μέσω νέων γερμανικών δημοσιευμάτων που θέλουν το Βερολίνο να προτιμά παράταση της διαπραγμάτευσης και νέο δάνειο-γέφυρα.


Πηγή: thepaper.gr

Σχόλια