Αντιπαράθεση Κωνσταντοπούλου - Τιμερμαν

26-10-201

















 Έντονη αντιπαράθεση για το ελληνικό χρέος είχε η Ζωή Κωνσταντοπούλου με τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Φρανς Τίμερμαν, στο πλαίσιο της εναρκτήριας συνεδρίασης της ημερίδας «The State of Europe 2015 – Addressing Europe’s Crises: Policy Crossroads» («Η κατάσταση της Ευρώπης το 2015 – Απαντώντας στις Ευρωπαϊκές κρίσεις: Σταυροδρόμι Πολιτικών»), που συνδιοργάνωσαν η Λουξεμβουργιανή Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την ευρωπαϊκή Δεξαμενή Σκέψης «Friends of Europe» («Φίλοι της Ευρώπης») την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλλες.



Η Ζωή Κωνσταντοπούλου ρώτησε αρχικά τον Φρανς Τίμερμαν εάν είναι υπερήφανος για τον τρόπο που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χειρίστηκε το Ελληνικό ζήτημα αυτό το καλοκαίρι. Ο κ. Tιμερμαν αμέσως απάντησε ότι είναι πολύ περήφανος, με την Ζωή Κωνσταντοπούλου να του απευθύνει άλλα τρία ερωτήματα:

«Γιατί επιμένει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο όταν υπάρχουν τεκμηριωμένα, αποδεικτικά στοιχεία και Εκθέσεις τόσο από την Επιτροπή Αλήθειας Δημοσίου Χρέους του Ελληνικού Κοινοβουλίου, όσο και από το ΔΝΤ ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο;
Γιατί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν υποστηρίζει έναν λογιστικό έλεγχο του χρέους στην Ελλάδα όπως προβλέπει ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός 472/2013, και Γιατί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν υποστηρίζει τη συζήτηση που ξεκίνησε από το 2014, στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών, σχετικά με την αναδιάρθρωση του χρέους και τις αρχές σχετικά με την αναδιάρθρωση του χρέους και την ελάφρυνση του χρέους. Αρχές, οι οποίες στην ολότητά τους έχουν παραβιασθεί στην περίπτωση της Ελλάδας» Στην απάντησή του ο κ. Tιμερμαν ανέφερε ότι το ζήτημα του χρέους θα συζητηθεί εφόσον οι Ελλάδα εφαρμόσει κάποιες από τις μεταρρυθμίσεις που έχει συμφωνήσει με τους δανειστές.
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου πήρε ξανά τον λόγο, ζητώντας από τον Φρανς Timmermans να απαντήσει στα αρχικά ερωτήματα που του είχε θέσει, υπογραμμίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πιέζει και προτρέπει τα κράτη μέλη της να απέχουν από το τη συζήτηση της αναδιάρθρωσης στο πλαίσιο του ΟΗΕ.
Με τον Αντιπρόεδρο της Κομισιόν να απαντά: «Πήρατε την απάντησή μου. Εσείς κάνετε τις ερωτήσεις σας, και εγώ δίνω τις απαντήσεις μου. Θα πρέπει να δεχθείτε τις απαντήσεις μου, όπως σας τις έδωσα».


Ολόκληρος ο διάλογος Κωνσταντοπούλου – Τιμμερμανς:


Κωνσταντοπούλου:
Οι ερωτήσεις μου είναι πολύ ευθείες και πολύ σύντομες: Είστε υπερήφανος για τον τρόπο που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χειρίστηκε το Ελληνικό ζήτημα αυτό το καλοκαίρι και μέχρι στιγμής;


Tιμερμαν:
Ναι


Κωνσταντοπούλου:
Γιατί επιμένει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο όταν υπάρχουν τεκμηριωμένα αποδεικτικά στοιχεία και Εκθέσεις τόσο από την Επιτροπή Αλήθειας Δημοσίου Χρέους του Ελληνικού Κοινοβουλίου, όσο και από το ΔΝΤ ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο; Γιατί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν υποστηρίζει έναν λογιστικό έλεγχο του χρέους στην Ελλάδα όπως προβλέπει ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός 472/2013, και γιατί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν υποστηρίζει τη συζήτηση που ξεκίνησε από το 2014, στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών, σχετικά με την αναδιάρθρωση του χρέους και τις αρχές σχετικά με την αναδιάρθρωση του χρέους και την ελάφρυνση του χρέους. Αρχές, οι οποίες στην ολότητά τους έχουν παραβιασθεί στην περίπτωση της Ελλάδας.


Tιμερμαν:
Είμαι πολύ υπερήφανος για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Και ιδιαίτερα για την επιτυχία του Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ στην ελληνική κρίση αυτό το καλοκαίρι. Δεν θα επιτυγχανόταν συμφωνία αυτό το καλοκαίρι, χωρίς τον ηγετικό ρόλο του Ζαν Κλωντ Γιούνκερ και είμαι υπερήφανος γι’ αυτό και δεν δέχομαι τίποτε επί τούτου. Δεύτερον, για το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους. Τώρα, έχουμε μια συμφωνία με την Ελλάδα. Νομίζω ότι το όλο θέμα θα προσεγγισθεί υπό άλλο φως αν σε δύο μήνες από τώρα η Ελλάδα πραγματικά εφαρμόσει κάποιες από τις διαρθρωτικές αλλαγές που είναι απεγνωσμένα αναγκαίες στην Ελλάδα. Είναι καλό να μιλάμε μόνο για την αναδιάρθρωση του χρέους, αλλά εάν δεν μιλήσουμε για την αναγκαιότητα κάποιων από αυτές τις μεταρρυθμίσεις, η αναδιάρθρωση του χρέους δεν θα βοηθήσει επειδή νέο χρέος θα δημιουργείται καθώς θα μιλάμε για ελάφρυνση του χρέους. Χρειάζονται διαρθρωτικές αλλαγές στην ελληνική οικονομία, στις ελληνικές κυβερνήσεις εάν θέλουμε να δούμε μια διαφορετική συζήτηση για το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους. Όταν τις έχουμε αυτές, το θέμα το χρέους θα εξεταστεί με διαφορετικό φακό.


Κωνσταντοπούλου:
Θα ήθελα μία απάντηση στην ερώτησή μου σχετικά με το γιατί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν υποστηρίζει την εφαρμογή των Κανονισμών της ΕΕ για τον λογιστικό έλεγχο του χρέους και γιατί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν υποστηρίζει τη συζήτηση στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών, σχετικά με την αναδιάρθρωση του χρέους. Επειδή υπάρχει ένα άλλο φόρουμ, ένα διεθνές φόρουμ, όπου αυτά θέματα συζητούνται, και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πιέζει και προτρέπει τα κράτη-μέλη της να απέχουν, υποστηρίζοντας ότι ο ΟΗΕ δεν είναι το κατάλληλο φόρουμ. Θα ήθελα μια απάντηση σε αυτό.


Tιμερμαν:
Πήρατε την απάντησή μου. Εσείς κάνετε τις ερωτήσεις σας, και εγώ δίνω τις απαντήσεις μου. Θα πρέπει να δεχθείτε τις απαντήσεις μου, όπως σας τις έδωσα. Πιστεύω ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπήρξε πολύ γενναιόδωρη με την Ελλάδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπήρξε πολύ βοηθητική προς την Ελλάδα. Για άλλη μια φορά, η συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χρέους θα έχει νόημα μόνο εάν υπάρξουν πραγματικές-πραγματικές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα. Ακόμη τις περιμένουμε και ελπίζω ο Πρωθυπουργός Τσίπρας να υλοποιήσει τις υποσχέσεις και τότε θα μπορούμε να συζητήσουμε και για άλλα ζητήματα.



Πηγή:www.koutipandoras.gr

Σχόλια