" Έγγραφο-"βόμβα" - Π.Τόμσεν και Β.Σόιμπλε προς Αθήνα: "Θέλετε αναδιάρθρωση χρέους; - Θα υπογράψετε νέα Μνημόνια"

20-1-2016
















του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου

Ο Πολ Τόμσεν από την πλευρά του ΔΝΤ,μαζί με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, επιδιώκουν την αναθεώρηση των όσων έχουν συμφωνηθεί και θέλουν την υπογραφή νέου Μνημονίου (συμπληρωματικό το λένε) για να δώσουν στην Ελλάδα μία αναδιάρθρωση χρέους: Δηλαδή κι άλλο "αίμα" για να καταστεί βιώσιμο το χρέος.

Το Ταμείο είναι σε θέση να επιβάλει τους όρους του για να συμμετάσχει στο τρίτο πακέτο διάσωσης της χώρας μας και με «σύμμαχο» τον γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θέτουν πλέον θέμα συμπληρωματικών Memoranda of Understanding -δηλαδή περισσότερων μέτρων πέρα από αυτά που συμφωνήθηκαν το καλοκαίρι- και καταστρώνουν σχέδια για νέα εξολόθρευση της ελληνικής κοινωνίας

Βάσει αυτών των σχεδιασμών, η Αθήνα για να της δοθεί αναδιάρθρωση του χρέους (reprofiling) θα της ζητηθεί η αποδοχή των επιπρόσθετων MoU. 

Εμπιστευτικό έγγραφο περιγράφει τις συνομιλίες του κρίσιμου conference call του EuroWorking Group για το ελληνικό θέμα στις 11 Νοεμβρίου και το φέρνει στη δημοσιότητα το Euro2day.gr, όπου σύμφωνα με αυτό - παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη - η εκπρόσωπος του ΔΝΤ Ντέλια Βελκουλέσκου έθετε από τότε θέμα δημοσιονομικού κενού το 2015, αλλά και τις επόμενες χρονιές.

Στις συνομιλίες του EWG η κ. Βελκουλέσκου αναφέρει χαρακτηριστικά «υπάρχει μη ικανοποιητική πρόοδος στο δημοσιονομικό και χρηματοπιστωτικό σκέλος»,και «στο δημοσιονομικό φαίνεται ότι υπάρχουν αστοχίες (shortfalls) και ότι κάποια 'αποζημίωση' (μέτρα) θα πρέπει να βρεθούν για το 2015, κάποια μέτρα θα χρειαστούν για να καλυφθούν τα δημοσιονομικά κενά στο μέλλον».
Σε αντίθεση με τους εκπροσώπους της Ευρωζώνης, η κ. Βελκουλέσκου παρενέβη μόνο μια φορά κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, και αυτό δείχει ότι το ΔΝΤ έχει τον δικό του σχεδιασμό εδώ και μήνες, και έχει αποφασίσει ποια στάση θα κρατήσει.

Δεν θα δεχτεί αναδιάρθρωση χρέους χωρίς το "αίμα" των Ελλήνων πολιτών. Η σιωπή του ΔΝΤ δείχνει ότι δεν είναι καν διαθέσιμο να το διαπραγματευθεί. Υπενθυμίζεται ότι το μνημόνιο 3 δεν έχει προβλεψεις για κάλυψη τυχών νέων ελλειμμάτων και οι δανειστές έχουν δεσμευθεί να καλύψουν την αναχρηματοδότηση μόνο των παλαιων δανείων.

Υπό αυτές τις συνθήκες σύμφωνα με όσα αποκαλύπτονται στο έγγραφο οι δανειστές έχουν ήδη αναφερθεί σε ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρων δημιουργούν πρόσθετη πίεση στην κυβέρνηση μαζί με το ασφαλιστικό στο οποίο η πίεση δεν προέρχεται μόνο από τους δανειστές αλλά και από το εσωτερικό, καθώς θα υπάρξουν απεργίες και κινητοποιήσεις όλων των κλάδων που επηρεάζονται από τις σαρωτικές επί τα χείρω αλλαγές που φέρνει το νομοσχέδιο Κατρούγκαλου.



























Πηγή:anemosanatropis.blogspot.gr/2016/01/blog-post_168.html

Σχόλια