ΓΡΙΦΟΣ ΓΙΑ ΔΥΝΑΤΟΥΣ ΛΥΤΕΣ Ο ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΙΡΛΑΝΔΙΑ...

26-2-2016
















 Oι πρώτες μεταμνημονιακές εκλογές στην Ιρλανδία διεξάγονται σήμερα με τους ψηφοφόρους να προσέρχονται...
στην κάλπη και τους δημοσκόπους να προεξοφλούν ότι το κόμμα του απερχόμενου πρωθυπουργού, Έντα Κένι, που κατάφερε να βγάλει τη χώρα από το οικονομικό τέλμα, δεν θα εξασφαλίσει την πλειοψηφία.

Όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως, οι συμπολίτες του δεν ξεχνούν ότι βίωσαν στο πετσί τους την σκληρή πολιτική της λιτότητας που εφάρμοσε η κυβέρνησή του. Σε κάθε περίπτωση, ο σχηματισμός κυβέρνησης στην Ιρλανδία θα είναι γρίφος για δυνατούς λύτες.

Από το 2011 ο Κένι και ο κυβερνητικός του συνασπισμός κατάφεραν να βγάλουν τη χώρα από την πρωτόγνωρη οικονομική κρίση. Με 7% η Ιρλανδία κατέγραφε στα τέλη του 2015 τους μεγαλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρώπη ενώ ο δείκτης ανεργίας ολίσθησε από το 14% στο 8,8%. Παρόλα αυτά το συντηρητικό Fine Gael του Έντα Κένι όσο και οι συγκυβερνώντες Εργατικοί εμφανίζονται δημοσκοπικά αρκετά αποδυναμωμένοι.

Το κόμμα του Ιρλανδού πρωθυπουργού συγκεντρώνει μόλις 26%, ενώ τα ποσοστά των Εργατικών έχουν ολισθήσει στο 8%. Αν οι δημοσκοπήσεις επαληθευτούν τότε, τα δυο κόμματα αναμένεται να χάσουν την κυβερνητική πλειοψηφία, χωρίς να διαφαίνονται προς το παρόν εναλλακτικές λύσεις για σχηματισμό κυβέρνησης. Ήδη, ο συντηρητικός Έντα Κένι έχει κλείσει ερμητικά την πόρτα στο Sinn Fein, κι αυτό, όχι μόνον εξαιτίας του "σκοτεινού παρελθόντος" των ηγετικών στελεχών του. "Εάν το Sinn Fein συγκροτήσει κυβέρνηση μετά τις εκλογές, τότε η χώρα μας θα καταλήξει σαν την Ελλάδα", προειδοποιεί ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας, Μάικλ Νούναν.

"Προσφέρουμε μια σταθερή κυβέρνηση και ένα υλοποιήσιμο σχέδιο», λέει ο Έντα Κένι, σε μία προσπάθεια να τον εμπιστευτούν εκ νέου οι συμπολίτες του. "Πρέπει να συνεχίσουμε τη δουλειά μας", τονίζει προβάλλοντας το σύνθημα: "Ας συντηρήσουμε την ανάκαμψη".

Μπορεί οι οικονομικοί δείκτες να έχουν ακολουθήσει ανοδική πορεία, όμως και ο αριθμός των αστέγων αυξήθηκε σημαντικά ενώ το 30% του πληθυσμού υποφέρει εξαιτίας της φτώχειας. Την ίδια ώρα, σημαντική απήχηση φαίνεται να έχει ο αριστερός Τζέρι Άνταμς και το κόμμα του Sinn Fein. Στις δημοσκοπήσεις το ποσοστό του έχει εκτοξευτεί στο 17%. Το κόμμα κατηγορείται, ωστόσο, ότι είχε παλαιότερα διασυνδέσεις με την παραστρατιωτική οργάνωση IRA, παρότι ο ίδιος ο Άνταμς υποστηρίζει ότι ουδέποτε υπήρξε διοικητής της.

Εάν επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις, τότε οι προσπάθειες για μετεκλογική συνεργασία των κομμάτων θα είναι σίγουρα χρονοβόρες, όπως επισημαίνουν τα διεθνή ΜΜΕ. Πιθανότατα, ο Κένι θα αναγκαστεί μετά τις εκλογές να αναζητήσει τη συνεργασία με ανεξάρτητους, εκτιμούν αναλυτές. Οι ανεξάρτητοι αναμένεται να εξασφαλίσουν τον 12% περίπου των ψήφων.


Πηγή: fimotro.blogspot.gr

Σχόλια