''ΘΡΙΛΕΡ'' ΜΕ ΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ : ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ''ΑΓΚΑΘΙ'' ΤΑ ''ΚΟΚΚΙΝΑ'' ΔΑΝΕΙΑ...

16-3-2016
















 Μπορεί να μιλούν για πρόοδο στην κυβέρνηση μετά την συνάντηση Τσακαλώτου – Σταθάκη με την τρόικα, όμως, όπως... έλεγε ανώτατη κυβερνητική πηγή, τα περισσότερα θέματα παραμένουν ανοιχτά.
Η μεγάλη διαφωνία των δύο πλευρών, σύμφωνα με πληροφορίες του newmoney.gr έγκειται κυρίως στο ότι οι δανειστές ζητούν πλήρη απελευθέρωση για την πώληση των δανείων «μία και έξω» και δεν δέχονται την ελληνική πρόταση για σταδιακή απελευθέρωση σε βάθος τριετίας.

Πήγες του Υπουργείου Οικονομίας διευκρίνιζαν ότι "δικαίωμα αγοράς «κόκκινων» δανείων θα έχουν μόνο εταιρείες οι οποίες θα εδρεύουν στην Ελλάδα και που θα έχουν εξασφαλίσει σχετική άδεια από την Τράπεζα της Ελλάδος", αφήνοντας έτσι ανοιχτό το ενδεχόμενο να μπορούν να εκχωρηθούν προς διαχείριση και σε ένα fund που θα ανοίξουν υποκαταστήματα στην Ελλάδα, εφόσον πληρούν τους όρους συμφωνίας που προβλέπει η ΤτΕ.

Δεν φαίνεται όμως να υπάρχει, προς το παρόν τουλάχιστον, σύγκλιση με τους δανειστές και για την εξαίρεση των καταναλωτικών δανείων μέχρι το ύψος των 20.000 ευρώ, των δανείων που έχουν χορηγηθεί σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις έως του ύψους των 250.000 ευρώ, αλλά και των δανείων για ελεύθερους επαγγελματίες έως 100.000 ευρώ.

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες η κυβέρνηση απορρίπτει προς το παρόν κατηγορηματικά το σχέδιο για πώληση και εξυπηρετούμενων «πράσινων» δανείων, μαζί με κόκκινα, το οποίο τραπεζικές πηγές προέβαλαν τις προηγούμενες σαν χρήσιμο εργαλείο που χρησιμοποιούν και οι ιταλικές τράπεζες για να μειώσουν την έκθεσή τους σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Τα ανοιχτά θέματα επιχειρείται να κλείσουν μέχρι την Πέμπτη, όπου και θα υπάρξει νέα συνάντηση του Γ. Σταθάκη με τους επικεφαλής των θεσμών.

Μπλόκο των δανειστών στο κυβερνητικό σχέδιο για την αποκάλυψη του μαύρου χρήματος
Άμεση πρόσβαση στις πληροφορίες και τα περιουσιακά στοιχεία των φορολογούμενων αποκτά το δημόσιο, προκειμένου να βρει έσοδα από αδήλωτα εισοδήματα.

Όπως προκύπτει από κυβερνητικές πηγές, στη συνάντηση του γ.γ για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς κ. Γιώργου Βασιλειάδη με τους θεσμούς, οι δανειστές φαίνεται ότι απέρριψαν με τα πολλών επαίνων την πρόταση της κυβέρνησης για να μπορούν να δηλώνουν όσοι «ξέχασαν», τα εισοδήματά τους, πληρώνοντας ένα φόρο της τάξεως του 35% και με γενναίες εκπτώσεις έως 70 και 80% εάν π.χ κρατούσαν τα λεφτά τους ή τα επένδυαν σε ομόλογα κλπ.

Αντ' αυτού ζήτησαν και συμφωνήθηκε, όπως φαίνεται, να γίνονται έλεγχοι εξπρές ώστε σε μόλις μία εβδομάδα οι αρχές να ερευνούν τις τραπεζικές καταθέσεις και λοιπά περιουσιακά στοιχεία των ελεγχομένων. Αφήνουν περιθώριο στον κάθε ενδιαφερόμενο να καταθέτει συμπληρωματικές δηλώσεις εισοδήματος, προκειμένου να αποκαλύψουν εθελοντικά οι ίδιοι τυχόν κρυφά εισοδήματά τους, και να αποφύγουν τα πρόστιμα μετά από έλεγχο, πληρώνοντας κανονικά όμως τους επιπλέον φόρους που προκύπτουν για κάθε έτος που αφορά την πρόσθετη δήλωση εισοδήματος.

Όπως έλεγε με νόημα η ίδια πηγή, «προσωπικά θεωρώ φιλόδοξες τις προτάσεις που είχε παρουσιάσει το υπουργείο οικονομικών», οι οποίες προέβλεπαν τις εκπτώσεις και «ταρίφα» στον υπολογισμό για την υποβολή του επιπλέον φόρου.

Νωρίτερα, στη συνάντηση με την τρόικα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Πάνος Σκουρλέτης τους ενημέρωσε για τις ενέργειες της κυβέρνησης προκειμένου να διαχωριστεί ο ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ (διατηρώντας το 51% το Δημόσιο) προκειμένου να ιδιωτικοποιηθεί μερικώς. Οι δανειστές έδειξαν ενδιαφέρον για τις δημοπρασίες παραγωγής ενέργειας (NOME) προκείμενου να μπουν και νέοι παίκτες, χωρίς να τεθεί όμως σε κίνδυνο η ΔΕΗ. Όσον αφορά το κτηματολόγιο, κυβερνητική πηγή, έλεγε ότι οι θεσμοί δεν υπερασπίζονται το προηγούμενο διαγωνισμό, δεν διαφωνούν με την ακύρωσή του, και ζήτησαν ενημέρωση για τις διαδικασίες από εδώ και στο εξής για το τι μέλλει γενέσθαι πάνω στο θέμα.


Πηγή: Newmoney.gr

Σχόλια