XYTA Φυλής - Μια περίεργη σιωπή

31-3-2016
















 Η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, έπειτα από μεγάλο χρονικό διάστημα έδωσε συνέντευξη Τύπου.

Η τυχερή εφημερίδα ήταν η «Ημερησία» του Ομίλου Μπόμπολα. Η κα Δούρου «περιστράφη επί παντός επιστητού», εκτός από ένα θέμα κομβικής σημασίας

για τους κατοίκους του λεκανοπεδίου: τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων Αττικής. Το θέμα περιπλέκεται, εάν ληφθεί υπόψη ότι ο εν λόγω όμιλος εμπλέκεται στο λεπτό θέμα της διαχείρισης του ΧΥΤΑ Φυλής…

Η Περιφέρεια Αττικής έχει αποφασίσει από τις τελευταίες ημέρες του 2015 να αναθέσει απευθείας και για τα επόμενα τρία χρόνια (δικαίωμα προαίρεσης) τη λειτουργία του Εργοστασίου Μηχανικής Ανακύκλωσης και Κομποστοποίησης (ΕΜΑΚ) Άνω Λιοσίων στο ήδη εγκατεστημένο κοινοπρακτικό σχήμα.

Η εν λόγω απόφαση προκαλεί ερωτήματα τόσο ως προς τον χρόνο που ελήφθη, όσο και ως προς τον τρόπο με τον οποίο η διοίκηση του ΕΔΣΝΑ οδηγήθηκε σε αυτήν. Πέραν αυτών των απλών ερωτημάτων, άξιο έρευνας είναι και το γιατί η κα Δούρου έλαβε την εν λόγω απόφαση, καταστρατηγώντας και παραβλέποντας όλες τις προεκλογικές της δεσμεύσεις περί διαφάνειας… Θυμόμαστε την προεκλογική της δέσμευση, ότι θα κλείσει τον «εφιάλτη» της Φυλής και ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει σε απευθείας ανανεώσεις συμβάσεων. Ο χρόνος που ελήφθη η παραπάνω απόφαση ήταν παραμονές Χριστουγέννων, ήτοι σε μη επικοινωνιακή περίοδο και κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, αφού δηλαδή είχαν εξαντληθεί όλες οι ποσότητες των απορριμμάτων που προβλέπονταν βάσει της αρχικής σύμβασης. Με απλά λόγια, το εργοστάσιο με το νέο έτος θα ξέμενε από πάροχο λειτουργίας και αναπόφευκτα θα διέκοπτε τη λειτουργία του.

Ακόμη πιο σοβαρά ερωτήματα προκαλούνται για το πώς φτάσαμε έως εδώ, αφού για τη λειτουργία του εργοστασίου είχαν συνταχθεί από την αρμόδια υπηρεσία τεύχη δημοπράτησης ήδη από τον Ιούνιο του 2014, με στόχο τη διενέργεια δημόσιου διεθνούς διαγωνισμού και με ρητή πρόβλεψη για μείωση της ταφής στο 40% των εισερχόμενων αποβλήτων. Τα, δε, τεύχη είχαν αποσταλεί για θεώρηση στο υπουργείο Εσωτερικών.

Η νέα διοίκηση του ΕΔΣΝΑ, ωστόσο, αντί να εκκινήσει έστω τις διαδικασίες του διαγωνισμού προς όφελος της διαφάνειας και του υγιούς ανταγωνισμού, προχωρώντας ακόμα και σε αλλαγές όπου το επιθυμούσε, άφησε να παρέλθει άπρακτο χρονικό διάστημα ενάμιση έτους, για να καταλήξει στην επιλογή της απευθείας ανάθεσης στην ήδη εγκατεστημένη κοινοπραξία, την ΗΛΕΚΤΩΡ ΑΕ – Θ.Γ. Λώλος / Χ. Τσομπανίδης ΟΕ – ΑΡΣΗ ΑΕ.

* Ρεπορτάζ από το ένθετο Backstage της εφημερίδας ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ που κυκλοφόρησε την Παρασκευή 25/03/2016.


Πηγή:www.cityface.gr/index.php/news/politics/item/314-xyta-fylis-mia-periergi-siopi-gia-mia-periergi-anathesi

Σχόλια