Tα παράσημα του Κίσινγκερ και η μήνυση της Ζωής Κωνσταντοπούλου για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητος

17-5-2016














 Του Κώστα Μπετινάκη

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Ashton Carter, τίμησε στις 11 Μαΐου σε ειδική τελετή στο Πεντάγωνο, τον άλλοτε υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Henry A. Kissinger, με το παράσημο «Εξαίρετων Δημόσιων Υπηρεσιών».

Πρόκειται για το ανώτατο παράσημο που απονέμει το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ σε πολίτες.
H απόφαση της απονομής του παράσημου στον άνθρωπο που άμεσα ή έμμεσα είναι υπεύθυνος για θάνατο εκατομμυρίων συνανθρώπων μας στη ΝΑ Ασία, το ανατολικό Τιμόρ, το Μπαγκλαντές, τη Νότια Αφρική, τη Χιλή, και την Κύπρο μεταξύ άλλων με την «επιθετική αμερικανική πολιτική», ο Κάρτερ τον αποκάλεσε «ιδιαίτερη μορφή στους Δέλτους της αμερικανικής διπλωματίας».
Ο Κίσιντζερ, είπε ακόμη ο Κάρτερ, «επέδειξε πως με σοβαρή σκέψη μπορείς να βρεις λύση σε δύσκολα προβλήματα».

Όσο για τις κατηγορίες εναντίον του για «εγκλήματα πολέμου», ο Κάρτερ είχε κι εδώ να πει έναν καλό λόγο: «Ο Κίσιντζερ και ο Νίξον αναμείχθηκαν σε πολιτικές με καλό σκοπό».
Η βράβευση του Κίσιντζερ, για τον οποίο περιγράφεται εκτενώς ο βίος και η πολιτεία του στο βιβλίο του Κρίστοφερ Χίτσενς «Η δίκη του Χένρι Κίσιντζερ», έρχεται μετά τον ύμνο που έκανε στον διατελέσαντα υπουργό Εξωτερικών, η Χίλαρι Κλίντον σε προεκλογική ομιλία της, αντικρούοντας τον αντίπαλό της Μπέρνι Σόντερς.

Θυμίζουμε πως η Ζωή Κωνσταντοπούλου, ως δικηγόρος του (αποθανόντος πρόσφατα σπουδαίου δημοσιογράφου) Ηλία Δημητρακόπουλου, σχεδόν τέσσερις δεκαετίες μετά την κυπριακή τραγωδία, είχε περάσει την πόρτα του Αρείου Πάγου για να καταθέσει μηνυτήρια αναφορά εναντίον του Κίσινγκερ, όπου ζητά “άσκηξη ποινικής δίωξης για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητος, στα οποία συμπεριλαμβάνεται και η απόπειρα απαγωγής και δολοφονίας του”.

Επί 27 έτη, με πείσμα και συνεχείς δικαστικούς αγώνες, ο Δημητρακόπουλος είχε συγκεντρώσει ένα προς ένα τα έγγραφα, που σχετίζονται με τον ίδιο, τον Κίσινγκερ και τη CIA.

Η «Εταιρία» θα παραδεχτεί ότι αδίκησε τον Δημητρακόπουλο μόλις το 1984.

Μαζί με την συνήγορο του, Ζωή Κωνσταντοπούλου ο Ηλίας Δημητρακόπουλος κατάφερε να ενεργοποιήσει την ελληνική δικαιοσύνη, με σκοπό να βρεθεί ο Κίσινγκερ κατηγορούμενος στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης. Πόσο πιστεύει, κάποιος ότι αυτό είναι εφικτό;
Σύνταξη Κ. Μπετινάκης


Πηγή:www.zougla.gr/kosmos/article/ta-parasima-tou-kisinger-ke-i-minisi-tis-zois-konstantopoulou

Σχόλια