Τι πρέπει να κάνετε αν μπει νερό θαλασσινό ή πισίνας στα μάτια σας;

10-7-2016
















της Κασσιανής Τσώνη, medlabnews.gr

Τους θερινούς μήνες η αυξημένη ηλιοφάνεια, η υπεριώδης ακτινοβολία και η ελάττωση των δακρύων λόγω της αυξημένης θερμοκρασίας, έχουν σαν συνέπεια να εμφανίζονται διάφορα οφθαλμολογικά προβλήματα όπως:

επιπεφυκίτιδα,

κερατίτιδα,

δερματίτιδα βλεφάρων,

φωτοτραυματισμός κ.α.

Ακόμη, είναι συχνές οι μολύνσεις των ματιών από τις ακάθαρτες πισίνες ή τη θάλασσα, από την κακή συντήρηση των φακών επαφής, από τα βρώμικα χέρια κ.α.

Η παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο χωρίς αντηλιακή προστασία, προδιαθέτει:

Στις κακαίσθητες ρυτίδες από ακτινική βλάβη της ελαστίνης στο δέρμα.

Σε προνεοπλασιακές αλλοιώσεις του δέρματος, την ακτινική κεράτωση για παράδειγμα.

Σε κακοήθεις νεοπλασίες όπως είναι το βασικο κυτταρικό καρκίνωμα που είναι συχνό κυρίως στο κάτω βλέφαρο.

Το μελάνωμα, μια πιο σπάνια αλλά πολύ πιο κακοήθη νεοπλασία που σχετίζεται με έντονη έκθεση στον ήλιο, είναι πιθανόν να εμφανιστεί επίσης στα βλέφαρα σε ασθενείς που έχουν προδιάθεση και που έχουν παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο.

Σε σχηματισμό καταρράκτη στην τρίτη ηλικία

Σε αυξημένο ρίσκο για εκφύλιση ωχράς κηλίδας στην Τρίτη ηλικία

Το νερό της θάλασσας γενικά δεν έχει σημαντικό αριθμό μικροβιακών σωματιδίων και δεν δημιουργεί μολύνσεις, εκτός εάν έχει καθοριστεί κάποια συγκεκριμένη παραλία ή πλαζ ως μη κατάλληλη για κολύμβηση.

Η χρήση των φακών επαφής στη θάλασσα δεν είναι επικίνδυνη. Οι φακοί επαφής μπορούν να φορεθούν στη θάλασσα με ασφάλεια. Μόνη εξαίρεση αποτελεί η πιθανότητα να χαθεί ο φακός αν ανοίξουν τα μάτια μέσα στο νερό. Αν η μυωπία, υπερμετρωπία ή ο αστιγματισμός που έχει κάποιος είναι πολύ αυξημένα, μπορεί να βρεθεί στη δύσκολη θέση να μην έχει αρκετά καλή όραση για να συνεχίσει τη δραστηριότητά του ή για να μπορέσει να ξαναεπιστρέψει στο ζητούμενο σημείο στην παραλία. Όταν βγαίνουμε από τη θάλασσα, οι φακοί επαφής είναι αφυδατωμένοι, καθώς το θαλασσινό νερό έχει περισσότερο αλάτι από την επιφάνεια των δακρύων. Συνεπώς είναι καλό να μην επιχειρήσουμε να βγάλουμε τους φακούς, αλλά να ρίξουμε τεχνητά δάκρυα, για να ενυδατωθούν άμεσα.

Στις πισίνες τα νερά είναι στάσιμα, οπότε υπάρχει κίνδυνος εκκόλαψης μικροοργανισμών, οι οποίοι μπορούν να μεταφερθούν στους φακούς επαφής και ανάλογα στον κερατοειδή, προκαλώντας πιθανόν κάποιες σοβαρές λοιμώξεις. Η πιο σοβαρή λοίμωξη είναι αυτή της ακανθαμοιβάδας. Η ακανθαμοιβάδα δεν είναι μικρόβιο, είναι πρωτόζωο, ένας μικρός δηλαδή οργανισμός, ο οποίος ζει σε στάσιμα νερά και μπορεί να επιμολύνει τους φακούς επαφής και τον κερατοειδή αν οι χρήστες φακών επαφής κολυμπούν με ανοιχτά τα μάτια. Βέβαια, η γνώση και η αντιμετώπιση της ακανθαμοιβάδας τα τελευταία 10 χρόνια έχουν προωθήσει πολύ καλύτερης αποτελεσματικότητας χημικά για τον καθαρισμό του νερού στις πισίνες και ο κίνδυνος έχει μειωθεί σημαντικά.


Διάβασε περισσότερα εδώ: medlabgr.blogspot.com/2013/08/blog-post_3.html#ixzz4E1EliOgB

Σχόλια