Ανέκτησε τον έλεγχο ο Ερντογάν ύστερα από αποτυχημένο πραξικόπημα

16-7-2016
















Νύχτα – θρίλερ στην Τουρκία, καθώς τμήμα του στρατού επιχείρησε πραξικόπημα κατά της κυβέρνησης και του προέδρου Ερντογάν, το οποίο κατεστάλη τις πρώτες πρωινές ώρες. Οι νεκροί από τις συγκρούσεις στη διάρκεια της απόπειρας πραξικοπήματος φτάνουν τους 90 ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους 1000.

Το πραξικόπημα εκδηλώθηκε μετά τις 10 το βράδυ χθες και που δημιούργησε σκηνικό εμφυλίου επί πολλές ώρες. Τις πρώτες ώρες φάνηκε ότι οι πραξικοπηματίες αιφνιδίασαν το τουρκικό πολιτικό σύστημα και λίγο πριν τα μεσάνυχτα ο τουρκικός στρατός ανακοίνωσε πως κατέλαβε την εξουσία για να αποκαταστήσει την δημοκρατική τάξη και να διαφυλάξει τα ανθρώπινα δικαιώματα. Στην ανακοίνωση που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση γινόταν λόγος για προδοσία από τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Μετά τις 2 τα ξημερώματα το κλίμα άλλαξε. Το κλίμα αντιστράφηκε, όταν ο Τούρκος πρόεδρος και υπουργοί, βουλευτές, πολιτικά πρόσωπα βγήκαν μέσω skype και ζήτησαν να βγει ο κόσμος στους δρόμους. Οι «πραξικοπηματίες θα πληρώσουν πολύ ακριβά την πράξη τους στα δικαστήρια», είπε ο Ερντογάν και τόνισε: «Δεν πιστεύω ότι θα πετύχουν οι πραξικοπηματίες το στόχο τους».

Ο κόσμος πράγματι βγήκε, ανακατέλαβε περιοχές που «κατείχε» ο στρατός και μπλόκαρε τανκ στους δρόμους.

Νωρίτερα, ο στρατός είχε διακόψει την κίνηση στις δύο γέφυρες του Βοσπόρου, από την Ασιατική προς την Ευρωπαϊκή πλευρά της Κωνσταντινούπολης, ενώ στη γέφυρα είχαν πάρει θέση τανκς. Άρματα μάχης βρέθηκαν και έξω από το αεροδρόμιο Ατατούρκ, το οποίο έκλεισε για κάποιες ώρες.
να αεροπλάνο έριξε νωρίς σήμερα το πρωί μια βόμβα κοντά στο προεδρικό μέγαρο στην Άγκυρα και καταδιωκτικά αεροπλάνα F-16 βομβάρδισαν άρματα μάχης των στασιαστών κοντά στο προεδρικό μέγαρο, ανακοίνωσε η προεδρία.

Λίγο αργότερα περίπου εξήντα στασιαστές στρατιώτες, που είχαν καταλάβει τη νύκτα μια από τις κρεμαστές γέφυρες πάνω από τον Βόσπορο, παραδόθηκαν στις δυνάμεις ασφαλείας στην Κωνσταντινούπολη, σε απ” ευθείας τηλεοπτική μετάδοση.

Ο πρωθυπουργός Γιλντιρίμ έκανε λόγο για μια «βλακώδη» και «καταδικασμένη σε αποτυχία» απόπειρα πραξικοπήματος.

Το κοινοβούλιο, γύρω από το οποίο αναπτύχθηκαν άρματα μάχης, βομβαρδίσθηκε στην Άγκυρα.
Στην Κωνσταντινούπολη, στρατιώτες άνοιξαν πυρ εναντίον του πλήθους, προκαλώντας δεκάδες τραυματίες, διαπίστωσε φωτογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου. Αεροπλάνα F-16 κατέρριψαν επίσης ένα ελικόπτερο των πραξικοπηματιών, σύμφωνα με την τουρκική τηλεόραση.

Ευρώπη και ΗΠΑ μετά από μια πρώτη αμηχανία κι ενώ τα δυτικά ΜΜΕ έκαναν λόγο για «εξέγερση εναντίον του αυταρχικού Ερντογάν» καθώς προχωρούσε η ώρα και φάνηκε η ανάκτηση του ελέγχου, ζήτησαν πλέον με επίσημες τοποθετήσεις να γίνει σεβαστή η δημοκρατία στην Τουρκία μετά την απόπειρα πραξικοπήματος. Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, κάλεσε όλες τις πλευρές στην Τουρκία να υποστηρίξουν την δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Ομπάμα κάλεσε επίσης, έπειτα από συνομιλία που είχε με τον υπουργό του των Εξωτερικών Τζον Κέρι, να «επιδειχθεί αυτοσυγκράτηση και να αποφευχθεί η βία και ένα λουτρό αίματος» στην Τουρκία.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ καθώς και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στήριξαν τη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση στην Τουρκία.

Τώρα το τι έπεται έχει μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς ο διχασμός στον στρατό παρά την επικράτηση του Ερντογάν, είναι μια αναμφισβήτητη πραγματικότητα. Οι πληροφορίες αναφέρουν τη σύλληψη 1563 στελεχών των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων και ανάμεσα στους στρατηγούς που συνελήφθησαν είναι ο στρατηγός Μεχμούντ Χακμπιλέν υπεύθυνος για την περιοχή του Αιγαίου. Με «λυμένα τα χέρια» μετά την επικράτησή του ο Ερντογάν αναμένεται να προχωρήσει σε ευρύτατες εκκαθαρίσεις στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις.


Πηγή:www.rizopoulospost.com

Σχόλια