Το ΔΝΤ ζητά περισσότερο «αίμα»: Έρχεται κατώτατος μισθός πείνας

27-7-2016



Προσθήκη λεζάντας















Το ΔΝΤ ζητά περισσότερο «αίμα»: Έρχεται κατώτατος μισθός πείνας

Πιέσεις για τη μείωση του εθνικού κατώτατου μισθού του ανειδίκευτου εργάτη κάτω από το επίπεδο των 586 ευρώ που βρίσκεται σήμερα, δέχεται η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ από το ΔΝΤ καθώς η διαπραγμάτευση για τα εργασιακά που θα ενταθεί το φθινόπωρο, ατύπως έχει ήδη ξεκινήσει.
Η μεγαλύτερη μάχη στον πόλεμο για τα εργασιακά του Σεπτεμβρίου θα είναι η μάχη για τον κατώτατο μισθό και η κυβέρνηση προετοιμάζει πυρετωδώς τη στρατηγική και τα επιχειρήματά της.
Η ελληνική πλευρά αν και επιμένει να δηλώνει ότι το συγκεκριμένο «καυτό» θέμα» δεν θα ανοίξει στις διαπραγματεύσεις του Σεπτεμβρίου, γνωρίζει ότι θα ανοίξει.

Προς το παρόν αναφέρεται μόνο έμμεσα σε αυτό, μιλώντας για την επεκτασιμότητα των κλαδικών συμβάσεων και την αλλαγή του πλαισίου διαμόρφωσης του κατώτατου μισθού, ώστε αυτός να ρυθμίζεται από τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις των κοινωνικών εταίρων (και όχι από την εκάστοτε κυβέρνηση).

Ταυτόχρονα όμως, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας προσπαθεί να εξασφαλίσει τις συμμαχίες και τα επιχειρήματα που χρειάζονται για μην περάσει η θέση του ΔΝΤ για μείωση του εθνικού κατώτατου μισθού για τους ανειδίκευτους εργάτες.

Τα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς

Στα επιχειρήματά της είναι ότι αυτό αποτελεί «εθνική θέση» στην οποία έχουν καταλήξει από τις 19/07/2016 οι κοινωνικοί εταίροι (ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΣΕΤΕ) ενάντια στη μείωση του εθνικού κατώτατου μισθού, (ο ΣΕΒ τάσσεται υπέρ της ενίσχυσης των επιχειρησιακών συμβάσεων).
Και ταυτόχρονα αναμένει το πόρισμα της διεθνούς επιτροπής εμπειρογνωμόνων για το νέο Εργασιακό να μην τάσσεται υπέρ της μείωσης του κατώτατου μισθού. Σημειώνεται ότι η διεθνής Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για τα εργασιακά, αφού ολοκλήρωσε τον πρώτο κύκλο των διαβουλεύσεων με την ελληνική πλευρά και πήρε για να μελετήσει το κείμενο συμφωνίας με τους κοινωνικούς εταίρους που της κατέθεσε ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, επιστρέφει στις 12 Αυγούστου.

Μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου θα πρέπει να έχει παραδώσει το πόρισμα με τις προτάσεις της για τις επίμαχες μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά, ειδικά σε ό,τι αφορά το πλαίσιο διαμόρφωσης του κατώτατου μισθού, τη σχέση επιχειρησιακών και κλαδικών συμβάσεων, αλλά και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Την ίδια στιγμή όμως, η κυβέρνηση προετοιμάζει και δεύτερη εκδοχή των θέσεών της, για την περίπτωση που το ΔΝΤ επιμένει με ακραίο τρόπο στη μείωση του εθνικού κατώτατου μισθού. Τότε ετοιμάζει μια πρόταση μείωσης του κατώτατου μισθού μόνο στις επιχειρησιακές συμβάσεις δηλαδή να θεσμοθετηθεί η δυνατότητα να μπορεί να συμφωνηθεί κατώτατος μισθός, κάτω από τον εθνικό κατώτατο μισθό, αν κάτι τέτοιο συμφωνηθεί σε επίπεδο μίας επιχείρησης μεταξύ εργοδότη και εργαζομένων.

Οι επιχειρησιακές συμβάσεις έτσι μπορούν να αποτελέσουν το Δούρειο Ίππο για την είσοδο στην ελληνική αγορά της απελευθέρωσης του κατώτατου μισθού.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στην κυβερνητική εναλλακτική, η υποχώρηση μελετάται να μην προβλέπεται για όλες τις επιχειρήσεις, αλλά μόνο σε όσες αντιμετωπίζουν χρόνια αντικειμενικά «διαγνωσμένα» σοβαρά οικονομικά προβλήματα, δεν έχουν προβεί σε καμία απόλυση και εφόσον η σύμβαση είναι ορισμένου χρόνου. Κανείς, όμως, δεν εγγυάται ότι θα περάσουν και οι περιορισμοί της πρότασης και ότι δεν θα αλλάξουν πολύ κατά τη διαπραγμάτευση κάνοντας τις επιχειρησιακές συμβάσεις τη μέση λύση για την υποχώρηση της κυβέρνησης.


Πηγή:pitsirikidotnet.gr/2016/07/%cf%84%ce%bf-%ce%b4%ce%bd%cf%84-%ce%b6%ce%b7%cf%84%ce%ac-%cf%80%ce%b5%cf%81%ce%b9%cf%83%cf%83%cf%8c%cf%84%ce%b5%cf%81%ce%bf-%ce%b1%ce%af%ce%bc%ce%b1-%ce%ad%cf%81%cf%87%ce%b5%cf%84%ce%b1/

Σχόλια